Kritiikin Uutisten haastattelussa ”Taiteen rahoituksen kokonaiskuva pahasti retuperällä” (22.5.2021) Taiteen edistämiskeskuksen, Taiken johtaja Paula Tuovinen tähdentää, että yksilötaiteilijoiden tukemisessa pitäisi ehdottomasti siirtyä ansiotuloon apurahojen sijaan.
”Taiteilijapalkka, jota pitäisi ensin testata kolmivuotisessa kokeilussa, korvaisi nykyiset taiteilija-apurahat ja parantaisi taiteilijan sosiaalista asemaa yhteiskunnassa. Muut harkinnanvaraiset taiteen avustukset ja apurahat Tuovinen jättäisi ennalleen, taiteilijapalkka koskisi vain pitkäkestoisia valtion taiteilija-apurahojen saajia”, Tuovinen linjaa.
Suomen Kirjailijaliitossa ei taiteilijapalkkaidealle hurrata.
Puheenjohtaja Sirpa Kähkönen korostaa, että Kirjailijaliitto ei voi kannattaa muutosta taiteilija-apurahoista taiteilijapalkkaan, jonka uhkana on rahoituksen saajien määrän dramaattinen väheneminen. Kirjailijaliitto on esittänyt taiteilijapalkkaa koskevasta suunnitelmasta kysymyksiä Taiken suuntaan, mutta Kähkösen mukaan tyydyttäviä vastauksia ei ole saatu.
Kirjailijaliitossa ei taiteilijapalkkaidealle hurrata.
– Taiken johtaja Paula Tuovinen on esittänyt taiteilija-apurahojen muuttamista noin 3000 euron kuukausipalkoiksi, joiden päälle tulevat summaa tuntuvasti nostavat lakisääteiset sivukulut. Taiken nykyään myöntämät apurahat ovat verottomana 1980 euroa kuukaudessa sisältäen Mela-eläkemaksun, Kähkönen toteaa.
– Valtion budjetissa rahaa taiteilijoiden apurahoihin on varattu vain tietty summa. Ellei tämä summa kasva, loogisesti saajien määrä määrän vähenee dramaattisesti, hän painottaa.
Kysymykseen, mistä tarvittavat lisärahat tulisivat, Kirjailijaliitto ei ole saanut vastausta. Korona-ajan ahdingossa ajatus siitä, että taiteilijapalkkaan tulisi jostain suuria summia lisärahaa on kirjailijoiden näkökulmasta täyttä utopiaa.
Palkansaajan asemaan kuuluu myös työsuhde ja työnantajan direktio-oikeus. Koska kirjallisuuden alalla ei ole rakenteita eikä laitoksia, joihin kirjailijat voitaisiin palkata, tämä tarkoittaa Kähkösen mukaan keinotekoisten rakennelmien pystyttämistä. Hän korostaa, että kirjailijat ovat valinneet vapaan taiteilijan aseman tietoisesti.
Mistä tarvittavat lisärahat tulisivat?
– Vapaiden kirjailijoiden merkitys yhteiskunnalle ja vapaan taiteilijan käsite ei tunnu olevan lainkaan ymmärrettävä Taiken johtajalle. Hänen lanseeraamassaan taiteilijapalkka-kokeilussa kirjailija on palkattu tekemään 50 % viraston työtä ja 50 % omaa taiteellista työtään.
– Ymmärrettävästi tämä on huononnus siihen nähden, että kirjailija voi tehdä omaa taiteellista työtään kokopäivätoimisesti.
Kähkönen muistuttaa, että esittävän taiteen puolella kiinnitykset ja palkkasuhteet ovat vakiintunut tapa järjestää taiteilijoiden työsuhteita. Kirjailijat puolestaan ovat oman työnsä ja sen ominaispiirteiden asiantuntijoita.
– Ikävä kyllä meille on syntynyt sellainen käsitys, että tätä asiantuntijuutta ei arvosteta.
Kirjoittaja on tamperelainen kulttuuritoimittaja ja kriitikko.