SARV

Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) on valtakunnallinen eri taiteenalojen arvostelijain ammatillinen järjestö. Sen keskeisenä tavoitteena on arvostelijoiden ammatillisen toiminnan edistäminen ja ammattitaidon kohottaminen. Liitto toimii jäsentensä taloudellisen, sosiaalisen ja oikeudellisen aseman parantamiseksi. SARV on perustettu vuonna 1950 ja sillä on nykyisin noin 800 jäsentä.

Liitto järjestää koulutusta, myöntää apurahoja, valvoo arvostelijoiden ammatillisia etuja lehdistössä ja sähköisissä viestimissä sekä välittää ajankohtaista tietoa arvostelijoiden työn olosuhteista ja sisällöistä.

Koulutusta ja tietoa

Suomen arvostelijain liiton koulutustoiminnan runkona ovat keväinen Kritiikin päivä ja syksyisin järjestettävä Kriitikkopäivä. Liitto ja sen taiteenalakohtaiset jaokset järjestävät myös muita täydennyskoulutus- ja keskustelutilaisuuksia.

Ammatillisena edunvalvontana liitto neuvoo jäseniään asioissa, jotka koskevat arvostelijan työn tekemisen ehtoja. Tarvittaessa liitto on myös yhteydessä työnantajiin pyrkien siten vaikuttamaan arvostelijoiden työolosuhteiden ja palkkioiden parantamiseen.

Tilaisuuksien lisäksi jäsenet saavat ajankohtaista tietoa sähköpostitse, jäsenkirjeessä sekä Kritiikin Uutiset -verkkolehdessä. Vuodesta 1969 ilmestynyt lehti on ainoa kritiikin kysymyksiä syvällisesti käsittelevä lehti Suomessa.

Asiantuntemusta, apurahoja, palkintoja

Liiton toiminta kattaa koko taiteenkentän; kaikkien taiteenalojen arvostelijat ovat tervetulleita jäseniksi. Liitolla on viisi taiteenalakohtaista jaosta, kirjallisuusjaos, kuvataidejaos, musiikkijaos, tanssi- ja teatterijaos sekä elokuvajaos. Jaokset hoitavat myös yhteyksiä oman alansa kansainvälisiin järjestöihin.

Suomen arvostelijain liiton kautta voi saada ammattitaitoisia kriitikoita erilaisiin tilaisuuksiin: seminaareihin alustajiksi, paneelikeskustelujen osallistujiksi ja erilaisten taide- ja kulttuurikilpailujen arvosteluraatien jäseniksi.

Liitto jakaa useita eri apurahoja.

Kritiikin kannukset on SARVin vuodesta 1962 vuosittain myöntämä palkinto tuoreen taiteellisen läpimurron tehneelle nuorelle taiteilijalle.

Hallinto

Liiton toiminnasta vastaa syyskokouksessa valittava hallitus. Liiton säännöt voit lukea täältä.

Puheenjohtaja Vesa Rantama, p. 050 368 0072
Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, p. 041 506 5594

 

bursa escort