Kopiosto-valtakirja

Suomen arvostelijain liitto ry on tekijänoikeusjärjestö Kopioston jäsen. SARVin myöntämät apurahat rahoitetaan Kopioston tilittämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Siksi on tärkeää, että annat SARVille Kopiosto-valtakirjan arvostelijan ominaisuudessa.

Valtakirjalla tekijät ja kustantajat antavat Kopiostolle oikeuden myöntää puolestaan lupia teostensa kopiointiin ja kerätä näistä luvista tekijänoikeuskorvauksia. Kopioston toiminta perustuu näihin valtuutuksiin.

Kopiosto maksaa keräämänsä kopiointikorvaukset jäsenjärjestöilleen. Järjestöt jakavat edustamansa alan teosten kopioinnista saamansa korvaukset edelleen apurahoina tai palkintoina tai käyttävät niitä korvaustenkäyttösääntöjen sallimiin muihin, alaa edistäviin tarkoituksiin. SARVin tavoitteena on jakaa vähintään puolet tilitetyistä Kopiosto-korvausvaroista apurahoina suoraan arvostelijoille.

Kopiosto-valtakirjan antaminen

Voit antaa Suomen arvostelijain liitolle Kopiosto-valtakirjan arvostelijan ominaisuudessa Kopioston valtuutuspalvelussa

Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Mikä on Kopiosto-valtakirja?

Kopiosto-valtakirjalla tekijänoikeuden suojaamien teosten oikeudenomistajat eli tekijät ja kustantajat antavat Kopiostolle valtuutuksen myöntää puolestaan lupia teostensa kopiointiin.

Annettu valtuutus mahdollistaa sen, että huolehdimme puolestasi teostesi kopiointiin liittyvistä oikeuksistasi ja eduistasi.

Valtakirja annetaan järjestölle aina tietyssä ominaisuudessa. Voit siis antaa valtakirjan usealle Kopioston jäsenjärjestölle, mutta vain kerran tietyssä ominaisuudessa.

Järjestölle kerran annettu valtakirja säilyy voimassa pysyvästi. Valtuutus ei lakkaa automaattisesti, esimerkiksi erotessasi järjestöstä, jollet itse erikseen peru tai muuta sitä. Voit halutessasi päivittää valtuutustasi esimerkiksi lisäämällä siihen uusia ominaisuuksia.

Kuka voi antaa Kopiosto-valtakirjan?

Voit antaa valtuutuksen Kopiosto-valtakirjalla, jos teet tekstejä, kuvia tai nuotteja painettuihin ja/tai internetissä julkaistuihin teoksiin – vaikkapa kirjoihin, lehtiin tai nettiartikkeleihin.

Jos teet monen tyyppisiä teoksia (esimerkiksi kirjoitat tietokirjoja ja piirrät sarjakuvia), valtakirja kannattaa antaa erikseen jokaiselle teostesi alaa edustavalle järjestölle.

Usein valtakirja annetaan järjestölle silloin, kun liityt sen jäseneksi tai haluat hyötyä järjestön tarjoamista eduista, esimerkiksi sen jakamista apurahoista.

Voit myös antaa Kopiosto-valtakirjan SARVille, vaikka et olisikaan jäsen.

Kopiosto toimii luovan työn asialla

Kopioston tehtävänä on huolehtia, että luovan alan tekijöiden teoksia käytetään luvallisesti ja että oikeudenhaltijat saavat teostensa käytöstä korvauksia. Kopiosto myy lupia tekijänoikeuden suojaamien julkaisujen osittaiseen kopiointiin ja digitaaliseen käyttöön sekä audiovisuaalisten teosten erilaisiin käyttötapoihin.

Lupien myöntäminen on mahdollista, koska laaja joukko suomalaisia tekijöitä ja kustantajia on valtuuttanut jäsenjärjestönsä kautta Kopioston sopimaan puolestaan kopiointiluvista ja myöntämään niitä.

Kopioston luvat koskevat teosten jälkikäyttöä. Sitä on esimerkiksi kirjoissa, lehdissä tai internetissä julkaistujen tekstien ja kuvien kopioiminen, tulostaminen tai tallentaminen. Kopioston lupia käyttävät muun muassa oppilaitokset, yritykset ja julkishallinto.

Teosten käyttäjien, kuten opettajien, olisi vaikeaa, usein mahdotontakin selvittää tarvitsemiensa teosten oikeudenhaltijoita. Myös teosten tekijöiden olisi yhtä lailla hankalaa myöntää itse käyttöoikeuksia sadoille tai tuhansille käyttäjille. Tällaista teosten käyttöä varten on Kopiosto. Se toimii linkkinä teosten käyttäjien ja oikeudenomistajien välillä ja huolehtii lupien myöntämisestä ja teosten käytön valvomisesta.

Lue lisää Kopioston sivuilta

bursa escort