Aika: Lauantaina 23.11.2024 klo 11–15
Paikka: Työväenmuseo Werstaan Väinö-sali, Väinö Linnan aukio 8, Tampere
Suomen valotaiteen seura FLASH ja Suomen arvostelijain liitto SARV järjestävät seminaarin valotaiteen kritiikistä kriitikoille, kulttuuritoimittajille ja muille valotaiteesta kiinnostuneille. Seminaari on osa valotaiteen FLASH4-biennaalin Uusi pimeä oheisohjelmaa. Näyttely on esillä Finlaysonin alueella 8.–24.11.2024. Seminaari on ilmainen, mutta tarjoilujen määrän arvioimiseksi toivomme ilmoittautumisia 20.11.2024 mennessä.
Valotaide on noussut yleisön tietoisuuteen viime vuosikymmeninä erityisesti suurten valotapahtumien myötä. Se on kuitenkin taiteenlajina vanhempi, kohta jo sata vuotta täyttävä – ainakin. Valotaiteessa ilmenee vahvasti monitaiteisuus; sen muotona voi olla veistos, installaatio, projisointi, maalaus tai vaikka performanssi. Myös sen tekijät tulevat mitä erilaisimmista taustoista. Mutta mitä valotaide oikeastaan on ja miten sitä voidaan arvioida?
Valotaiteen kritiikki -seminaarissa valotaiteen ja kritiikin ammattilaiset lähestyvät aihetta kukin näkökulmastaan. Päivän lopuksi näkemykset kohtaavat paneelissa, johon myös yleisön kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita. Seminaarin jälkeen on mahdollisuus osallistua kuraattorin johtamalle kierrokselle Uusi pimeä -näyttelyyn.
OHJELMA
11.00 Ovet auki, kahvia
11.15 Kuraattori Mia Kivinen: Valotaiteesta lyhyesti
Mitä valotaide oikeastaan on? Ja mitä se ei ole?
11.30 Kuraattori Krister Gråhn: Uusi pimeä
Uusi pimeä -näyttely pohjautuu sekä valon lisääntyneeseen määrään että uusilla tavoilla ilmentyvään pimeään. Näyttelyn kuraattori avaa sen tematiikkaa.
12.00 Taiteilija Elisa Hillgen: Valo taiteeni materiaalina
Hillgenin teos Tyhjä on esillä Uusi pimeä -näyttelyssä. Hillgen kertoo puheenvuorossaan valon merkityksessä tässä ja hänen muissa töissään.
12.30 Kulttuuritoimittaja Minnamaria Koskela: Valotaide ja kritiikki
Valotaiteen kriitikkoja on vielä vähän. Koskela pohtii, mistä tämä johtuu ja voisiko asia muuttua.
13.00 Lounastauko
Finlaysonin alueella on runsaasti ravintoloita. Ajan rajallisuuden vuoksi suosittelemme buffet-lounasta, jollaista tarjoavat ainakin:
Afgan: https://www.afganravintola.fi/lounas/
Taj Indian: https://www.tajindianrestaurant.fi/
13.45 Paneeli: kaikki puhujat. Vetäjä kuraattori Anna Björklund
14.30 Keskustelua, kysymyksiä
15.00 Pieni tauko ja kuraattorin johtama kierros näyttelyssä, kesto noin puolitoista tuntia
Seminaarin mahdollistaa Suomen Taideyhdistyksen Signe Tandefelt -apuraha ja sitä tukee NextGenerationEU.
Tervetuloa!