Suomen arvostelijain liiton (SARV) hallitus on kutsunut liiton uusiksi kunniajäseniksi kaksi pitkän linjan kirjallisuuskriitikkoa, Eino Kaikkosen ja Hannele Salmisen, jotka molemmat ovat ansioituneet monilla muillakin aloilla. Uudet kunniajäsenyydet julkistettiin liiton kevätkokouksessa Tekstin talolla 27.4.2024.

Kunniajäsen Eino Kaikkonen. Kuva: Jouni Viitala

Vuonna 1945 syntynyt Eino Kaikkonen valittiin SARVin hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 1991. Yhdistykseen hän on liittynyt yhdeksän vuotta aiemmin, vuonna 1982. SARVin vuosikokouksissa hän on käynyt tämän jälkeisinä vuosikymmeninä aktiivisesti – ja osallistunut muutenkin laajasti yhdistyksen toimintaan. Myös vuosikymmenien mittaisen opettajanuran tehnyt Kaikkonen on kirjoittanut arvosteluja muun muassa Kansan Uutisiin. Hänen kriitikontyölleen antaa leimansa poikkeuksellinen lukeneisuus ja erityisesti kotimaisen kulttuurin vaiheiden tuntemus. Tämä tekee hänestä erinomaisen kriitikon erilaisille kulttuuri- ja kirjallisuushistoriateoksille. Nuoremman sukupolven edustaja kokee oman positionsa helposti ontoksi ja historiattomaksi Kaikkosen kaltaisen kulttuurisotaveteraanin rinnalla.

Kaikkonen on itsekin ollut mukana monessa, paikallisarkkitehtuurin puolustamisesta runonlausuntaan, ja ilman hänen työtään Suomi näyttäisi takuulla toisenlaiselta tänään. 1960-luvun lopulla hän toimitti kajaanilaista Hihapuukko-underground-lehteä. Lehti julkaisi eroottiselle kirjallisuudelle omistetun numeron, jonka seurauksena Kaikkosesta tuli tiettävästi viimeinen suomalainen, joka haastettiin oikeuteen vuoden 1922 siveellisyyslain perusteella. Syytteet hylättiin hovioikeudessa.

Suomen arvostelijain liiton hallitus on erittäin iloinen saadessaan nimittää Kaikkosen kunniajäseneksi.

Kunniajäsen Hannele Salminen. Kuva: Jouni Viitala

Vuonna 1951 syntynyt Hannele Salminen liittyi SARViin vuonna 2009. Kaikkosen tavoin hän on erittäin monialainen kulttuuritoimija. Kritiikin piirissä hänet tunnetaan erityisesti Kirjasta kirjaan -blogista, joka seuraa Suomessa julkaistavaa kirjallisuutta vuodesta toiseen ilahduttavan monipuolisesti ja tarkkanäköisesti. Hän oli myös yksi Kirjain-kirjallisuuslehden päätoimittajista. SARVissa hän on ollut korvaamaton apu erityisesti tapahtumien järjestämisessä ja ideoinnissa miltei koko jäsenyytensä ajan.

Koulutukseltaan Salminen on matemaatikko, ja hän on tehnyt muun muassa logiikan alan oppikirjoja. Hänen suuri älykkyytensä näkyy yhtä lailla hänen kulttuuritoiminnassaan – se on jalostunut säkenöiväksi viisaudeksi ja sydämen sivistykseksi. Kriitikon työn ohella Salminen on toiminut lukuisissa taidegallerioissa ja kuratoinut näyttelyitä. Ei ole epäilystäkään, etteikö hän jatkossakin keksi uusia asioita, joilla on kulttuurielämään positiivinen vaikutus.

Hannele Salminen jos kuka on kunniajäsenyytensä ansainnut.

Suomen arvostelijain liitossa voi olla kerrallaan korkeintaan kymmenen kunniajäsentä. Liiton hallitus kutsuu kunniajäseniksi kritiikin alalla ja liiton toiminnassa ansioituneita kriitikoita. Uudet kunniajäsenyydet julkistetaan vuosikokouksissa. Tällä hetkellä Suomen arvostelijain liiton kunniajäseniä ovat Seppo Heiskanen, Heikki Jokinen, Eino Kaikkonen, Eeva Kauppinen, Marja-Terttu Kivirinta, Erik Kruskopf, Elisabeth Nordgren, Arto Pajukallio, Hannele Salminen ja Siskotuulikki Toijonen.

Lämpimät onnittelut!

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort