Suomen arvostelijain liitto (SARV) myöntää vuoden 2024 Kritiikin Kannukset -palkinnon Elina Salliselle esikoisrunokokoelmasta Kehät (Poesia).

Lautakunnan palkintoperusteluiden mukaan Kehät on päällisin puolin hiljainen, pidättyvä ja tarkkaileva runoteos. Sen poetiikka avautuu voimakkaan ja omaleimaisen tunnelman kautta. Runojen havainto kiertää luonnossa, joka näyttää tutulta ja avautuu lukuisiksi tuntemattomiksi yhteyksiksi elonkehään. Sallisen poetiikan suunta tuntuu ajankohtaiselta tunnustelulta kohti lajikadon ja liian nopean muutoksen luontoa.

Sallisen poetiikka luo lukijalle valtavasti liikkumatilaa, ja tekee sen runsauden avulla. Yllättäen Kehissä tapahtuukin paljon. Sallinen on kehittänyt teoksessa fragmentin poetiikkaa monikerroksiseksi ja aktiiviseksi. Runous tapahtuu kielessä, mutta kieli maailmassa.

Kehien maailma on ekologisen tuhon mutta silti läsnäolevan ympäristön maailma. Parhaan runouden tavoin Kehät pystyy avaamaan lukijan suhdetta maailmaan ja liikuttamaan sitä. Sallinen on luonut ohittamattoman teoksen, joka jättää jäljen lukijaansa. Olo ei Kehien lukemisen jälkeen ole sama, vaan liikkunut, liikahtanut.

Runoilija Elina Sallinen. Kuva: Olli-Pekka Tennilä

Elina Sallinen (s. 1994) on Koskella TL kasvanut runoilija, joka on valmistunut Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelmasta ja työskennellyt digitaalisen runouden verkkolehti Nokturnossa, runouslehti Tuli & Savussa sekä OI-runozinessä. Omassa työskentelyssään hän on kiinnostunut kirjamuotoisuuden lisäksi paikkasidonnaisesta ja monitaiteisesta kirjoittamisesta.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Palkintolautakuntaan kuuluivat kaudella 2023–2024 puheenjohtajana Raisa Rauhamaa, jäseninä Tove Djupsjöbacka, Risto Haapsamo, Hannele Salminen, Anton Vanha-Majamaa, Jane Vuorinen ja Maaria Ylikangas, varajäseninä Veli-Pekka Leppänen ja Riku Räihä sekä sihteerinä Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort