Aika: Lauantaina 11.11.2023 klo 13–15.30
Paikka: Tieteiden talo, Sali 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki)

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV järjesti monitaiteisen seminaarin äänisuunnittelusta ja kritiikistä. Tilaisuudessa keskusteltiin äänentutkimuksesta, äänisuunnittelusta ja äänestä kirjoittamisesta. Millaista äänisuunnittelua ja äänentutkimusta tänä päivänä tehdään? Miten ääntä voi sanallistaa? Äänisuunnittelu on monilla taiteenaloilla hyvin tärkeää, mutta kritiikissä se jää usein vähemmälle huomiolle. Millaisiin seikkoihin yleisön ja kriitikon kannattaa kiinnittää huomiota teosten äänisuunnittelussa?

Seminaarin puhujina olivat kulttuurisen äänentutkimuksen dosentti, äänitaiteilija Taina Saarikivi, äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo ja kriitikko Petteri Enroth. Tilaisuuden juontaa ja paneelikeskustelun moderoi kulttuuritoimittaja, musiikki- ja tanssikriitikko Tove Djupsjöbacka.

Ohjelma

Seminaarin avaus
Juontaja Tove Djupsjöbacka

Tervetuliaissanat
Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Vesa Rantama

Ääneen kirjoittamisesta ja kulttuurisesta äänentutkimuksesta
Kulttuurisen äänentutkimuksen dosentti, äänitaiteilija Taina Saarikivi

Esittävien taiteiden äänisuunnittelu
Äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo

Kahvitauko

Paneelikeskustelu
Keskustelijoina olivat kriitikko Petteri Enroth, kulttuurisen äänentutkimuksen dosentti, äänitaiteilija Taina Saarikivi sekä äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo. Keskustelun moderoi kulttuuritoimittaja, musiikki- ja tanssikriitikko Tove Djupsjöbacka.

Päätössanat
Juontaja Tove Djupsjöbacka

Puhujien esittelyt

Tove Djupsjöbacka on kulttuuritoimittaja, musiikki- ja tanssikriitikko sekä laulaja, joka on laulanut paljon nykymusiikkia etenkin Helsingin kamarikuoron rivissä. Kriitikkona häntä kiinnostaa erityisesti perinteen ja innovaation suhde sekä taidelajien väliset dialogit ja suhteet toisiinsa.

Petteri Enroth (FM/estetiikka) on kriitikko ja vapaa kirjoittaja. Hän on viime vuosina kirjoittanut esimerkiksi ääni- ja mediataiteesta, rapistä ja esitystaiteista. Vuoden 2024 hän työskentelee Taiken apurahalla tarkoituksenaan keskittyä äänen eri puoliin nykytaiteissa.

Taina Saarikivi on kulttuurisen äänentutkimuksen dosentti (Turun yliopisto) ja äänitaiteilija. Hän on tehnyt kokeellisia radiofonioita ja ääni-installaatioita sekä tutkinut Kaija Saariahon huilumusiikkia, muusikkoutta, äänittämisen autoeroottisuutta ja hiljaisuutta. Tällä hetkellä Saarikivi työskentelee Turun yliopistossa Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa Taidetyö ja talouden uudet muodot vanhempana tutkijana ja äänitaiteilijana.

Heidi Soidinsalo on helsinkiläinen äänisuunnittelija ja esitysten tekijä, joka on työskennellyt aktiivisesti niin nykyteatterin, -tanssin kuin esitystaiteen parissa. Hän toimii tällä hetkellä sekä taiteilijana WAUHAUS-kollektiivissa että taideopettajana Teatterikorkeakoulun äänisuunnittelun koulutusohjelmassa.

***

Seminaari striimattiin Facebookiin ja tallenne on katsottavana Kritiikin Uutisten Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/channel/UCtol7lCMueezOPp1pqTmADg

Seminaarin striimauksesta ja tallenteesta vastasi Jonni Pantzar.

Tilaisuudessa noudatettiin turvallisemman tilan periaatteita.

Lämpimästi tervetuloa!

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort