Aika: Lauantaina 4.11.2023 klo 15
Paikka: Teatteri Jurkka (Vironkatu 7, Helsinki)
Järjestäjät: Teatterin Uusi Alkukirjasto – TUA, yhteistyössä mukana Kotimaisen näytelmän festivaali ja Suomen arvostelijain liitto ry, SARV

Sydämellisesti tervetuloa T-efektin Me teatterissa, teatteri meissä -kirjoituskokoelman julkistamistilaisuuteen! Julkaisutilaisuus järjestetään Kotimaisen näytelmän festivaalin kainalossa ja sen järjestämiseen osallistuu myös Suomen arvostelijain liitto ry, SARV.

Ohjelmassa on T-efektiläisten haastattelu sekä keskustelua kokoelmasta sekä siihen liittyvistä teemoista laajemminkin, kuten teatterikirjoittamisen tilanteesta sekä teatteritieteen annista kulttuurikeskustelulle, lisäksi T-efektiläisten kanssa keskustelee teatteritieteen yliopistonlehtori ja teatterikriitikko Katri Tanskanen. T-efektin jäsenet myös lukevat näytteitä tuoreesta kokoelmasta ja vieraille tarjotaan kakkukahvit. Teosta voi ostaa julkkaritarjoushintaan 20 e (normaali hinta 24 e), maksutapa Mobilepay. Myös TUA:n muita kirjoja on myynnissä.

Teatteritieteilijöistä koostuva ryhmä pohtii teksteissään meitä suomalaisia teatterin katsojina, yhdessä ja erikseen. Me teatterissa, teatteri meissä -kokoelmassa he lähestyvät teatteriin liittyviä ilmiöitä ja teatteriesityksiä asiatekstin muotoa koetellen. Muun muassa Pirkko Saision, Saara Turusen, Milja Sarkolan ja Juha Hurmeen teokset saavat uusia tulkintoja. T-efekti pohtii myös rahan käsittelyä teatterissa, juhlanäytelmän mahdollisuuksia sekä sosiaalisen median kauaskantoisia vaikutuksia teatteriesityksiin. Akateemisen ryhmän kynistä syntyi muun muassa tutkielmia, pakina, miniatyyrinäytelmä ja chat-keskustelu. Vankka teoreettisuus antaa havainnoille siivet. Kokoelmassa T-efektin kirjoittajat esittävät uusia ja osittain ennen verkossa julkaistuja tekstejä.

T-efekti on teatteritieteilijöiden julkaisu, joka kurvasi avoautolla internetin valtatielle vuonna 2019. T-efektin tavaramerkkejä ovat monipuolinen taiteentutkimuksen asiantuntemus, yhteiskirjoittaminen sekä huumori. T-efektin sivustolla T-EFEKTI – Kaiken maailman teatterihumanismia sinunkin verorahoillasi julkaistuissa teksteissä on tartuttu sekä kevyisiin että painaviin aiheisiin samaan aikaan akateemisella tarkkuudella ja höyhenenkevyellä kepeydellä. Kirjallisten esseiden lisäksi T-efekti on hakenut myös uudenlaisia tekstimuotoja muun muassa meemien muodossa. T-efektin tekstit juhlistavat näyttämötaidetta ja siitä kirjoittamisen iloa. Kirjoittajina teoksessa ovat Heta Keskinarkaus, Leena Kärkkäinen, Sanni Martiskainen, Maura Minerva, Antti Taipale, Laura Tapio, Topi Vainikainen, Sofia Valtanen, Karoliina Vesa ja Eeli Vilhunen.

Jos haluat varmistaa paikkasi, toivomme ilmoittautumista 1.11 mennessä info(a)tuakirjasto.fi, jotta osaamme varautua yleisömäärään. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tilaisuus on kuitenkin kaikille avoin, ja 51-paikkaiseen tilaan otetaan vieraita sisään sen mukaan, miten ihmisiä sinne mahtuu.

Lisätiedot, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Maria Säkö, 044-0760917, info(a)tuakirjasto.fi

***

Teatterin Uusi Alkukirjasto – TUA on kulttuurituottaja Heidi Backströmin ja kriitikko Maria Säkön perustama kustannushanke. Kirjojen visuaalisesta ilmeestä vastaa Aino Nieminen. TUA julkaisee muun muassa esitystekstejä, uusia muotoja hakevia näytelmiä, tanssitekstejä sekä teatteriesseistiikkaa Suomesta ja maailmalta. Hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen uraauurtava, taidetta, ajattelua ja lukemista juhliva teatterin alkukirjasto. Kirjoista käytävää keskustelua vahvistaa verkkojulkaisu tuakirjasto.fi-sivustolla. Tuoreimpien artikkeleiden aiheina muun muassa päiväkirjat taiteessa, ilmiöt suomalaisessa mediassa ja balkanilaistaustaisten kirjailijoiden nykytilanne. TUA pyrkii tekemään tilaa monimuotoiselle teatterikustantamiselle ja osoittamaan esityksiin liittyvien tekstien potentiaalin kirjallisuutena niin lukijoille kuin kustannusalalle. TUA palauttaa teatteritekstit takaisin lukemisen ytimeen ja osaksi kirjallista sivistystä.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort