Näyttelijä, käsikirjoittaja Jonnakaisa Risto palkittiin vuoden 2023 Kritiikin Kannuksilla Kansallisteatterin Omapohjassa 12.4.2023 järjestetyssä palkinnonjakotilaisuudessa.

Kritiikin Kannukset -palkinto on perustettu vuonna 1961. Palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta tai taiteellisesta läpimurrosta.

Vaikka teatterialan taiteilijoita on palkittu aiemminkin, tämä oli ensimmäinen kerta palkinnon historiassa, kun naisnäyttelijä sai Kritiikin Kannukset. Kaikki palkinnonsaajat löytyvät täältä.

Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Vesa Rantama toivotti kaikki tervetulleiksi. Kuva: Jouni Viitala

Lautakunnan puheenjohtaja Petteri Enroth luki palkintoperustelut. Kuva: Jouni Viitala

Lautakunnan perustelujen mukaan ”Korhosen muotokuva on nykynukketeatteriesitys, jonka Jonnakaisa Risto on käsikirjoittanut, rakentanut nuket ja jossa hän näyttelee ihmisroolin rinnalla kaikki teoksen nukkeroolit mummo Korhosesta #metoo-miehiin. Teos on toisaalta ylistys mielikuvituksen voimalle ja leikille, toisaalta viiltävän pisteliäs satiiri ahneen (taide)maailman pahaksi äityneestä menosta. Tapahtumapaikkoja on Alepasta pilvenpiirtäjiin ja Laatokan Karjalan metsiin.

Vaurioteatterin Korhosen muotokuva on puhdasta teatterin taikaa ja Risto sen suvereeni taikuri. Nopeat siirtymät hahmosta toiseen sujuvat Ristolta rennosti ja tarkasti, ja hänen salamannopeasti kuhunkin hahmoon muuntautuva nukettamisen tekniikkansa ällistyttää.

Korhosen muotokuva onkin harvoin täällä nähtyä lajia, aikuisille suunnattua nykynukketeatteria parhaimmillaan. Teoksen kekseliäästi etenevät illuusiot toinen toisensa perään saavat leikin tuntumaan todelta ja sytyttävät nuket kuin ihka eläviksi, tunteviksi olennoiksi.”

Kritiikin Kannuksilla palkittu Jonnakaisa Risto. Kuva: Jouni Viitala

Palkinnonsaaja Jonnakaisa Riston kiitossanat. Kuva: Jouni Viitala

Lautakunta antoi tunnustuksen Kansallisteatterin ohjelmistolle: ”Olemme myös iloisia, että Kansallisteatteri on ottanut energisen ja räyhäkkään, teatterin monilla mahdollisuuksilla leikittelevän Korhosen muotokuvan muun ohjelmistonsa joukkoon. Vielä niin, että nyt huhtikuussa sille saadaan Omapohjassa toivottuja lisäesityksiä.”

Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyahon puheenvuoro. Kuva: Jouni Viitala

Tilaisuuden juontanut lautakunnan jäsen Raisa Rauhamaa haastatteli Jonnakaisa Ristoa. Kuva: Jouni Viitala

Palkintolautakuntaan kuuluivat kaudella 2022–2023 puheenjohtajana Petteri Enroth, jäseninä Risto Haapsamo, Kikka Holmberg, Otto Kylmälä, Marita Nyrhinen, Raisa Rauhamaa ja Hannele Salminen, varajäsenenä Riku Räihä sekä sihteerinä Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Kuva: Jouni Viitala

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort