Kritiikki näkyy! -hankkeen päätösjulkaisu on ilmestynyt. Artikkelikokoelmassa nousevat esiin kritiikin rakentavat ja luovat ulottuvuudet. Kritiikki on paikallista, dialogista, syventävää ja syventyvää.

Kritiikki näkyy! pureutuu kriitikon työn arkeen – kädet savessa. Paikallisesta taiteesta kirjoittaminen ja kritiikin julkaiseminen kaupunkilehdessä, dialogisuus kritiikissä, sarjakuvakritiikki ja suomenruotsalaisen kritiikin kentällä toimiminen edustavat moninaisia tapoja työskennellä kriitikkona.

Kirja avautuu myös uutta kohti: kulttuuripoliittisena katsauksena apurahoihin sekä nykytaiteen ja ekokriisin suhteeseen sekä akateemisen taiteentutkimuksen ja kritiikin suhdetta tarkastellen. Kaunokirjallinen esityskritiikki, kritiikin uudet keinot, taidelähtöinen kirjoittaminen sekä kritiikkiperformanssit ovat tapoja tutkia kritiikin roolia nykyisessä mediakentässä – ja läheisessä suhteessa taiteeseen.

”Hankkeen punaisena lankana on kulkenut kritiikin idea osana demokraattisia, keskustelevia yhteisöjä ja yhteiskuntia sekä kritiikin muuttuminen mediaympäristön ja yhteiskunnan mukana, inklusiivisuus ja rakenteisiin keskittyminen ovat olleet näkökulmina eri teemoihin ja niiden toteutuksiin.

On vielä liian aikaista sanoa, millaisia muutoksia hanke on saanut aikaan. Kolme vuotta on lyhyt aika muutokselle, mutta ehkä hyvinkin sopiva aika toimia sen puolesta”, kirjoittavat kirjan toimittajat esipuheessa.

Kirjaan ovat kirjoittaneet Pietari Kylmälä, Camilla Lindberg, Aino Sutinen, Timo S. Tuhkanen, Maarit Jaakkola, Tero Hautamäki, Hannu Björkbacka, Marissa Mehr, Vesa Rantama, Jonas Schnor, Maaria Sainio, Heidi Backström, Margareeta Lauronen, Katri Tanskanen, Pilvi Porkola ja Mia Hannula.

Kirjan toimitti Kritiikki näkyy! -hanke, eli johtoryhmän jäsenet Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak ja Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Vesa Rantama sekä hankkeen koordinaattori Maaria Ylikangas.

Julkaisun visuaalisen ilmeen on suunnitellut Samppa Ranta Punavuoren Folio Oy:stä.

Kirjan julkistamista juhlitaan 22.4.2023 klo 13 alkaen Villa Kivessä, Helsingissä. Lisätietoa: https://www.kritiikinuutiset.fi/2023/04/13/kritiikki-nakyy-kirjajulkkarit/

Kirjan verkkojulkaisu ilmestyy 26.4.2023.

Kritiikki näkyy! on Suomen arvostelijain liiton järjestämä ja Koneen Säätiön tukema hanke kritiikin aseman parantamiseksi ja kritiikin monimuotoistamiseksi.

Kritiikki näkyy! on neljäs Suomen arvostelijain liiton vuosikirjoista. Aiemmat vuosikirjat löytyvät verkosta: https://www.kritiikinuutiset.fi/2021/04/17/sarvin-kolme-vuosikirjaa-verkossa/

Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:

Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info [at] sarv.fi, 0415065594, www.kritiikinuutiset.fi
Projektikoordinaattori Maaria Ylikangas, kritiikki.nakyy [at] sarv.fi, 045 3201373, www.kritiikkinakyy.fi

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort