Suomen arvostelijain liitto (SARV) myöntää vuoden 2023 Kritiikin Kannukset -palkinnon Korhosen muotokuva -esityksen tekijälle ja näyttelijälle, Vaurioteatterin Jonnakaisa Ristolle.

Korhosen muotokuva on nykynukketeatteriesitys, jonka Jonnakaisa Risto on käsikirjoittanut, rakentanut nuket ja jossa hän näyttelee ihmisroolin rinnalla kaikki teoksen nukkeroolit mummo Korhosesta #metoo-miehiin. Teos on toisaalta ylistys mielikuvituksen voimalle ja leikille, toisaalta viiltävän pisteliäs satiiri ahneen (taide)maailman pahaksi äityneestä menosta. Tapahtumapaikkoja on Alepasta pilvenpiirtäjiin ja Laatokan Karjalan metsiin.

Vaurioteatterin Korhosen muotokuva on puhdasta teatterin taikaa ja Risto sen suvereeni taikuri. Nopeat siirtymät hahmosta toiseen sujuvat Ristolta rennosti ja tarkasti, ja hänen salamannopeasti kuhunkin hahmoon muuntautuva nukettamisen tekniikkansa ällistyttää.

Korhosen muotokuva onkin harvoin täällä nähtyä lajia, aikuisille suunnattua nykynukketeatteria parhaimmillaan. Teoksen kekseliäästi etenevät illuusiot toinen toisensa perään saavat leikin tuntumaan todelta ja sytyttävät nuket kuin ihka eläviksi, tunteviksi olennoiksi.

Teatterikoulusta vuonna 2018 näyttelijäksi valmistunut Jonnakaisa Risto kirjoittaa teoksen käsiohjelmassa rakentamistaan nukeista: ”En myönnä, että olen ihastunut vastanäyttelijöihini, mutta jotain meidän välillämme tapahtuu, kun näyttelemme yhdessä.” Sama mysteeri, inhimillinen kohtaaminen, samaistuminen näyttämön todellisuuteen välittyy Jonnakaisa Riston esityksestä katsomoon asti. Suvereeni esittämisen riemu nostaa ilon ja myötäelämisen tunteet pintaan samalla kun teoksen satiirinen sanoma pistää ajattelemaan.

Olemme myös iloisia, että Kansallisteatteri on ottanut energisen ja räyhäkkään, teatterin monilla mahdollisuuksilla leikittelevän Korhosen muotokuvan muun ohjelmistonsa joukkoon. Vielä niin, että nyt huhtikuussa sille saadaan Omapohjassa toivottuja lisäesityksiä.

Kritiikin Kannukset -palkinto on perustettu vuonna 1961. Palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta tai taiteellisesta läpimurrosta.

Palkintolautakuntaan kuuluivat kaudella 2022–2023 puheenjohtajana Petteri Enroth, jäseninä Risto Haapsamo, Kikka Holmberg, Otto Kylmälä, Marita Nyrhinen, Raisa Rauhamaa ja Hannele Salminen, varajäsenenä Riku Räihä sekä sihteerinä Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort