Aika: Lauantaina 26.11.2022 klo 13–15.45
Paikka: Kiasman Seminaari-tila, Mannerheiminaukio 2, Helsinki
Tilaisuutta voi myös seurata striimin välityksellä Facebookissa
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liitto ry, SARV yhteistyössä Kiasman ja Kritiikki näkyy! -hankkeen kanssa

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan pohjoisesta ulottuvuudesta, luonnosta sekä paikasta ja identiteetistä nykytaiteessa! Kaikille avoimen tilaisuuden teemat liittyvät olennaisesti Kiasmassa esillä olevaan näyttelyyn Kompassissa pohjoinen – Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta. Näyttely esittelee Jenny ja Antti Wihurin rahaston merkittävää nykytaidekokoelmaa, painottuen Pohjois-Suomesta kotoisin olevien tai siellä työskentelevien taiteilijoiden teoksiin.

Pohjoiseen ulottuvuuteen liittyy olennaisesti luonto, arktinen ympäristö, jolle ilmastonmuutos aiheuttaa suuria haasteita. Luonto ja sen muuttuminen näkyvät myös taiteessa. Taide luo uutta, osallistuu keskusteluun sekä kommentoi ympäröivää todellisuutta. Miten paikan ja identiteetin kaltaiset asiat näkyvät nykytaiteessa? Entä miten pohjoinen ulottuvuus välittyy katsojalle? Miten sanallistaa pohjoista taidetta?

Taidekokoelman kartuttamisesta, kokoelmanäyttelyistä ja pohjoisesta ulottuvuudesta nykytaiteessa ja sen aiheissa keskustelevat Rovaniemen taidemuseon johtaja Riitta Kuusikko, Kompassissa pohjoinen -näyttelyn kuraattori, Kiasman amanuenssi Satu Oksanen, kuvataidekriitikko Sini Mononen sekä kuvataiteilija Kalle Lampela.

Toisessa keskustelussa pohditaan pohjoisessa työskentelyn haasteita, luontosuhdetta, taiteen paikkasidonnaisuutta sekä kurkistetaan tulevaan. Keskustelijoina ovat taiteilija, taiteellisen tutkimuksen professori Tuija Kokkonen, taiteilija ja kuvanveistäjä Mia Hamari, saamelainen taiteilija ja muotoilija Helmi Hagelin sekä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan valokuvauksen yliopisto-opettaja, vapaa taidejournalisti ja kriitikko Anu Jormalainen.

Tilaisuuden lopuksi nähdään taiteilija Inari Virmakosken performanssi, jonka tuottaa Kritiikki näkyy! -hanke.

Tilaisuuden juontaa ja keskustelut moderoi galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja.

Ohjelma

13.00 Tervetuliaissanat / Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja, kriitikko Vesa Rantama

13.05–15.15 Keskustelut

Keskustelu 1: Taidekokoelmat ja kokoelmanäyttelyt
Rovaniemen taidemuseon johtaja Riitta Kuusikko, Kompassissa pohjoinen -näyttelyn kuraattori, Kiasman amanuenssi Satu Oksanen, kuvataidekriitikko Sini Mononen sekä kuvataiteilija Kalle Lampela.

Keskustelu 2: Taiteilijan työ pohjoisessa
Taiteilija, taiteellisen tutkimuksen professori Tuija Kokkonen, taiteilija ja kuvanveistäjä Mia Hamari, saamelainen taiteilija ja muotoilija Helmi Hagelin sekä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan valokuvauksen yliopisto-opettaja, vapaa taidejournalisti ja kriitikko Anu Jormalainen.

15.15–15.30 Tauko

15.30–15.45 Kritiikkiperformanssi / Inari Virmakoski

Inari Virmakoski on kuvataiteilija ja performanssitaiteilija. Virmakoski tekee rituaaleja ja paikkasidonnaisia performansseja eri aiheista ja lähtökohdista sekä reagoi paikallisiin tilanteisiin.

Suomen arvostelijain liiton toteuttama ja Koneen Säätiön rahoittama Kritiikki näkyy! -hanke tuottaa viisi kritiikkiperformanssia. Mukana ovat olleet Pilvi Porkola, Seassa-kollektiivi ja Eero Yli-Vakkuri. Performanssit käsittelevät kritiikkiä taiteen näkökulmista, ne voivat olla itsessään kritiikkiä tai pohtia taiteen ja kritiikin suhdetta. Kritiikki saa performansseissa yllätyksellisiä muotoja ja synnyttää kiinnostavia kohtaamisia.

15.45 Päätössanat

Tilaisuus striimataan Facebookiin, ja tallenne tulee myöhemmin katsottavaksi Kritiikin Uutisten Youtube-kanavalle. Tekniikasta vastaa Jonni Pantzar. Verkkotapahtumaa moderoi Petteri Enroth.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto on tukenut tilaisuuden ja taiteesta kirjoittamisen kurssin järjestämistä.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort