Taiteen edistämiskeskus järjesti yhdessä sosiaaliturvauudistusta valmistelevan parlamentaarisen komitean kanssa 12.10.2022 tilaisuuden taiteilijoiden sosiaaliturvasta.

Suomen tilanteen esittelyn lisäksi kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja Irlannista ja Virosta. Näissä maissa taiteilijoiden toimeentuloon ja sosiaaliturvaan on onnistuttu tarttumaan koronanjälkeisessä ajassa Suomea ideaalisemmin.

Irlannissa kokeillaan taiteilijoiden perustuloa, siis eräänlaista taiteilijapalkkaa. Kolmivuotisessa kokeilussa on mukana kaksituhatta taiteilijaa.

Virossa puolestaan jo maan perustuslaki säätää, että Viron tasavalta on luotu takaamaan Viron kansan ja kulttuurin säilyminen läpi aikojen. Maassa tuetaan kulttuuria huomattavasti enemmän kuin EU:ssa keskimäärin: Virossa kulttuurin rahoitus on 2,0 % BKT:sta, kun EU:n keskiarvo on 1,1 % BKT:sta. Virossa kulttuurialoilla myös toimii merkittävästi enemmän työntekijöitä kuin muissa EU-maissa, yli viisi prosenttia väestöstä, EU:n keskitason ollessa 3,7 %.

Viron tasavalta on luotu takaamaan Viron kansan ja kulttuurin säilyminen läpi aikojen.

Virossa onkin vuodesta 2021 alkaen lähdetty päättäväisesti toteuttamaan kymmenvuotista kulttuuripolitiikan strategiaa, jossa tavoitteena on taiteilijoiden työolojen parantaminen sekä tulojen ja sosiaaliturvan takaaminen alalla toimiville.

 

• • •

 

Taideparlamentin tilaisuudessa puhuivat sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen, THL:n tutkimusprofessori Pasi Moisio, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen sekä Jenny Walton Irlannin kulttuuriministeriöstä ja Maria-Kristiina Soomre Viron kulttuuriministeriöstä.

Sosiaaliturvakomitean jäsenten paneelikeskusteluun osallistuivat Katri Kulmuni (kesk), Sari Essayah (kd), Kaisa Juuso (ps) sekä Pia Lohikoski (vas) ja Paula Risikko (kok). Taideparlamentin juonsi kirjailija ja Taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen, joka veti tilaisuuden lopuksi langat yhteen yhdessä Pasi Moision kanssa.

Katso tilaisuuden tallenne tästä.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort