Suomen arvostelijain liitto (SARV) myöntää vuoden 2022 Kritiikin Kannukset -palkinnon Pahanhautoja-elokuvan ohjaaja Hanna Bergholmille ja käsikirjoittaja Ilja Rautsille.

Lautakunnan perustelujen mukaan Sundancen elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut Pahanhautoja on poikkeuksellinen elokuva, ei pelkästään kotimaisen kauhun saralla, vaan hallittuna ja eheänä kokonaisuutena. Nyrjähtäneessä perhetarinassa kaksoisroolin tekevä Siiri Solalinna ja laadukkaasti toteutettu hirviö pitävät katsojan samastumisen ja inhotuksen taidokkaasti balanssissa.

Ohjaaja Hanna Bergholm. Kuva: Laura Malmivaara

Käsikirjoittaja Ilja Rautsi. Kuva: Silva Mysterium

Käsikirjoittaja-ohjaaja Hanna Bergholmin ja käsikirjoittaja Ilja Rautsin monitasoinen elokuva on rakennettu kauhugenren läpikotaiselle tuntemukselle. Siinä on viitteitä hirviöelokuvista body horroriin, välttäen totutut kliseet. Perinteisesti puberteetin kasvukivuista kumpuava body horror yhdistetään lajityyppiin vain viitteellisesti, samalla kun pahan olon todellinen syy löytyy muualta. Elokuvan satiirinen taso ankkuroi sen vahvasti omaan aikaamme ja vahvistaa elokuvan temaattista ydintä.

Nopeasti etenevä leikkausrytmi, tyylikäs kuvakerronta ja onnistunut henkilöohjaus pitävät katsojan naulittuna elokuvan tapahtumiin. Elokuvan visuaalinen ilme sekä tukee että jalostaa kauhun tunnelmaa. Se ei jäsennä maailmaa yksiselitteisesti valoksi ja varjoksi, vaan muistuttaa, että pahuus voi piileskellä myös päivänvalossa.

Elokuvan pääosissa nähdään Siiri Solalinnan lisäksi Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin. Pahanhautojan on kuvannut Jarkko T. Laine ja lavastuksesta on vastannut Päivi Kettunen. Elokuvan tuottaa Silva Mysterium ja sen levittää Nordisk Film.

Kritiikin Kannukset -palkinto on perustettu vuonna 1961. Palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta tai taiteellisesta läpimurrosta.

Palkintolautakuntaan kuuluivat kaudella 2021–2022 puheenjohtajana Marita Nyrhinen, jäseninä Petteri Enroth, Kikka Holmberg, Eeva Kauppinen, Merja Koskiniemi, Otto Kylmälä ja Matti Tuomela, varajäseninä Hannele Salminen ja Sami Nissinen sekä sihteerinä Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Palkinnonsaajien haastattelupyynnöt: katja.viitalahde@cestlavie.fi

Elokuvan / tekijöiden still-kuvat, elokuvan traileri sekä mediainfo ovat ladattavissa Filmikamarista: filmikamari.fi/pressit (tunnus: press, salasana: noutaja)

Lisätietoja:
Lautakunnan puheenjohtaja Marita Nyrhinen, marita.nyrhinen@outlook.com, puh. 050 5543964
Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info@sarv.fi, puh. 041 5065594

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort