Aika: Lauantaina 23.4.2022 klo 13-15
Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Maijansali, 1. krs (Töölönlahdenkatu 4, Helsinki)
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liitto ry, SARV ja Kritiikki näkyy! -hanke

Lämpimästi tervetuloa kaikille avoimeen tilaisuuteen, jossa keskustellaan luontoaiheisesta kirjallisuudesta sekä mietitään arjen ilmastotekoja!

Ilmasto- ja luontoaiheiseen kirjallisuuteen keskittyvässä keskustelussa pohditaan ympäristöä ja luontosuhdetta, dystopioita sekä luontoaiheista runoutta. Keskustelemassa ovat runoilija Pauliina Haasjoki, kirjailija Emmi Itäranta ja kirjallisuuskriitikko Janne Löppönen.

Fiktiossa liikutaan usein dystopioiden ja luonnonkatastrofien parissa, mutta faktakeskustelussa keskitytään siihen, mitä jokainen (esim. tavallinen kirjastossa kävijä) voi tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Mistä ilmastonmuutoksessa on oikeastaan kyse, millaisia vaikutuksia sillä on, ja mitä asialle voi tehdä? Millaisiin arjen valintoihin ja kulutustottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota? Entä mistä löytää relevanttia tietoa valintojen tueksi? Keskustelijoina tietokirjailija Rinna Saramäki, biologi, kustannustoimittaja Jouni Tikkanen sekä kriitikko Johanna Osváth.

Tilaisuuden lopuksi nähdään taiteilija Eero Yli-Vakkurin ympäristöaiheinen performanssi.

Juontajana toimii kriitikko, toimittaja Aleksis Salusjärvi.

Tilaisuus striimataan SARVin Facebook-sivulle ja siitä tulee myöhemmin tallenne Kritiikin Uutisten YouTube-kanavalle. Tekniikasta vastaa Vilppu Rantanen.

Puhujaesittelyt

Pauliina Haasjoki on runoilija ja esseisti, jonka uusi runoteos Nausikaa ajattelee hermostoja, aineen arvokkuutta, suostumusta ja kaikenlajisia subjekteja kriisiytyvässä maailmassa.

Emmi Itäranta kirjoittaa suomeksi ja englanniksi romaaneja, jotka käsittelevät usein ympäristötematiikkaa. Hänen palkittuja kirjojaan on käännetty yli 20 kielelle.

Janne Löppönen on kirjallisuuskriitikko, joka on käsitellyt ympäristökriisin ilmenemistä kirjallisuudessa.

Johanna Osváth on Nuori Voima -lehden päätoimittaja, ympäristötutkimusta rahoittavan Nesslingin Säätiön viestintäkoordinaattori ja vapaa kriitikko ja kirjoittaja.

Rinna Saramäki on vaateteollisuuden vastuullisuuteen ja käytännön ilmastotekoihin keskittynyt tietokirjailija ja asiantuntija. Saramäkeä kiinnostaa erityisesti, kuinka rakentaa hyvinvointiyhteiskunta, jossa 1,5 asteen ilmastotavoitteet toteutuvat.

Jouni Tikkanen on kustannustoimittaja WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituksessa. Hän on opiskellut biologiaa ja kirjallisuutta ja työskennellyt aiemmin Suomen Luonto -lehden toimittajana.

Eero Yli-Vakkuri on toipuva survivalisti. Hän tekee tutkimuksellisia teoksia, joiden avulla hän pyrkii vaikuttamaan ympäristön hyvinvointiin sosiaalisesti ja ekologisesti. Toiminta on usein ryhmätyötä, joka luo ehtoja taiteelliselle työskentelylle ja on paras keino saavuttaa uusia merkityksiä.

Lisätietoja: Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(a)sarv.fi, 041 5065594

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort