Aika: Lauantaina 19.3.2022 klo 19
Paikka: Teatteri Takomo (Fredrikinkatu 18, Helsinki)
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liiton (SARV) tanssi- ja teatterijaos

Tilaisuudessa nähdään Julia Lappalaisen ja Ella Mettäsen Kipeä esitys.

Esityksen jälkeen on taiteilijatapaaminen, yleisö voi jäädä paikoilleen. Toimittaja Tuomas Rantanen haastattelee tekijöitä näyttämöllä.

Minkä verran kipua kuuluu ihmisen elämään? Mikä on tarpeeksi? Tai liikaa?

Kipeä esitys on kivun kanssa elävien näyttelijöiden Julia Lappalaisen ja Ella Mettäsen käsikirjoittama tragikomedia kivusta, kivun kokemuksesta ja kärsimyksen kohtaamisesta. Esitys tarkastelee yhteiskunnan ja teatteritaiteen vaatimuksia toimintakyvystä, oletetusta terveydestä ja fyysisestä pystyvyydestä.

Näyttelijän ammatissa tulevat erityisen näkyväksi odotukset, joita yhteiskuntamme asettaa kaikille, mitä tulee toiminta- ja työkykyyn. Ihmisiä lokeroidaan tässäkin asiassa. Sitä on terve tai sairas. Mukana tai ulkona. Hyödyllinen tai hyödytön.

Esityksessä käytetään kipukroonikkojen, kivun kanssa elävien näyttelijöiden ja terveydenhuollon ammattilaisten haastatteluja.

Esitys ei ole osallistava. Kesto noin 2h, väliaika.

Ennakkoilmoittautuminen: Ilmoittautumisaikaa on jatkettu. Varaa paikkasi esitykseen viimeistään torstaihin 17.3.2022 mennessä: sara.nyberg@pp.inet.fi

Huom! Paikkoja on rajallinen määrä, ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tanssi- ja teatterijaos tarjoaa ilmoittautuneille liput esitykseen. Mahdolliset matkakulut ym. ovat omakustanteisia.

Työryhmä

Käsikirjoitus: Julia Lappalainen, Ella Mettänen, Antti Lehtinen
Näyttämöllä: Julia Lappalainen, Ella Mettänen, Antti Autio
Esitysdramaturgi: Antti Lehtinen
Säveltäjä: Antti Autio
Valosuunnittelija: Riikka Karjalainen
Äänisuunnittelija: Jani Orbinski
Videosuunnittelija: Tinja Salmi
Pukusuunnittelu: Työryhmä

Esiintyjistä

Julia Lappalainen. Kuva: Teatteri Takomo

Julia Lappalainen (s.1990) on freelancer-näyttelijä ja esityksentekijä. Hän käsikirjoitti ja esitti yhdessä ohjaaja Ruusu Haarlan kanssa esityksen Turkka Kuolee, jossa tutki dokumentaarisin keinoin neromyytin rakentumista ja Jouko Turkan perintöä suomalaisessa teatterikentässä. Lisäksi hän on näytellyt Tottumiskysymys-elokuvassa, Play Rape -lyhytelokuvassa ja tv-sarjoissa Mieheni vaimo, Roba ja Maanantai. Lappalaisen matka kivun kanssa alkoi tanssitunnilla saadusta sinänsä harmittomasta vammasta, joka kuitenkin paranemisensa jälkeen edelleen aiheutti kipua. Vasta vuosia myöhemmin saatu tieto siitä, että kipu voi jäädä päälle ilman varsinaista syytä tai elimellistä vikaa, mahdollisti toipumisen alkamisen. Tässä vaiheessa oli kuitenkin käynyt kivuliaan selväksi, että kipu ilmiönä on toisaalta arkinen ja kaikille tuttu, mutta kroonistuessaan monisyinen, suhmurainen, kiinnostava ja jopa terveydenhuollossa huonosti tunnistettu.

Ella Mettänen. Kuva: Teatteri Takomo

Ella Mettänen (s.1989) kuuluu helsinkiläisen KOM-teatterin vakituiseen ensembleen. Ennen kiinnitystään KOMiin hän on esiintynyt Helsingin kaupunginteatterissa ja Ryhmäteatterissa, sekä kiertänyt Suomea kahden näyttelijän klassikoilla Lokki ja Niskavuoren Heta, jotka ovat molemmat kuuluneet Teatteri Jurkan ohjelmistoon. Teatterityön ohessa hän tekee soveltavaa teatteria nuorille suunnatussa hankkeessa. Mettänen on elänyt hyvälaatuisista hermokasvaimista johtuvan kivun kanssa 19-vuotiaasta asti.

Kipeän esityksen äärelle hänet toi soitto silloin puolitutulta kollegalta Julia Lappalaiselta, joka suunnitteli esitystä fyysisen kivun kanssa elämisestä. Yhteistyön ja vertaistuen mahdollisuus aiheen äärellä viimeisteli päätöksen siitä, että tämä esitys on tehtävä nyt, ja se tehdään yhdessä muiden kivun kanssa elävien kanssa. Keväällä 2020 alkoi laaja taustatyö tutkimusten ja kirjallisuuden parissa, joka täydentyi kevättalvella 2021 tehtyihin haastatteluihin. Haastateltavat olivat eri ikäisiä kivun kanssa eläviä ihmisiä, näyttelijöitä ja asiantuntijoita. Esityksen käsikirjoitus rakentui näistä aineksista: henkilökohtaisista kokemuksista, taustatutkimuksesta ja haastattelumateriaalista.

Mettäsen ja Lappalaisen lisäksi näyttämöllä nähdään esitykseen musiikin säveltänyt näyttelijä-muusikko Antti Autio (s.1990). Autio on valmistunut Tampereen yliopiston teatterityön koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2016. Hän on näytellyt KOM-teatterissa, Teatteri Takomossa ja Helsingin Kaupunginteatterissa sekä ollut mukana perustamassa Meriteatteria vuonna 2013. Laulaja-lauluntekijänä Autio on julkaissut kaksi studiolevyä: Minä tuon mukanani sateet (2017) ja Pihalla tuulee taas (2019). Kolmas albumi Kaikki talot huojuu ilmestyy 11.3.2022.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort