Suomen arvostelijain liiton (SARV) elokuvakriitikot ovat valinneet viime vuoden parhaat elokuvat: parhaan kotimaisen ja parhaan ulkomaisen elokuvateatteriensi-illan sekä parhaan ensi-iltaelokuvan tv-kanavalla tai suoratoistopalvelussa.

Vuoden 2021 paras kotimainen elokuva on kriitikoiden mukaan Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6. Rosa Liksomin romaaniin perustuva matkaelokuva kertoo suomalaisesta naisesta, joka tutustuu venäläisessä junassa öykkäriltä vaikuttavaan venäläiseen mieheen. Arvioissa elokuvakriitikot ovat kehuneet muun muassa Kuosmasen luomaa elokuvan maailmaa sekä pääosissa nähtäviä Seidi Haarlaa ja Juri Borisovia. B-Plan Distributionin levittämän Hytti nro 6:n ensi-ilta Suomen valkokankailla oli 29.10.2021.

Viime vuoden paras ulkomainen ensi-iltaelokuva on Chloé Zhaon ohjaama yhdysvaltalainen matkaelokuva Nomadland. Elokuva kuvaa Frances McDormandin esittämän asunnottoman naisen arkea tämän kulkiessa pakettiautolla ympäri Yhdysvaltoja. Elokuvakriitikoiden mukaan Nomadland koskettaa aitoudellaan ja kuvaa todellisuutta, jota harvoin näkee. The Walt Disney Company Nordicin levittämän Nomadlandin Suomen ensi-ilta oli 26.3.2021.

Parhaaksi suomalaisilla tv-kanavilla tai suoratoistopalveluissa ensi-iltansa saaneeksi elokuvaksi elokuvakriitikot ovat äänestäneet Jane Campionin ohjaaman psykologisen lännendraaman The Power of the Dog, jonka pääosissa ovat Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons ja Kodi Smit-McPhee. The Power of the Dog sai Suomen ensi-iltansa suoratoistopalvelu Netflixissä 1.12.2021.

Suomen arvostelijain liiton elokuvajaos äänesti vuoden parhaasta ensi-iltaelokuvasta nyt kahdeksatta kertaa, ja toista kertaa kolmessa eri kategoriassa.

Kotimaisen ja ulkomaisen elokuvan kohdalla kriitikot äänestivät elokuvista, jotka saivat ensi-iltansa Suomessa elokuvateattereissa 1.1.–31.12.2021 välillä. Kolmannessa kategoriassa kriitikot äänestivät parasta elokuvaa, joka on saanut ensi-iltansa vuonna 2021 joko suomalaisella tv-kanavalla tai Suomessa toimivassa suoratoistopalvelussa.

Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) on valtakunnallinen eri taiteenalojen arvostelijain ammatillinen järjestö. Sen keskeisenä tavoitteena on arvostelijoiden ammatillisen toiminnan edistäminen ja ammattitaidon kohottaminen. SARV on perustettu vuonna 1950, ja sillä on nykyisin noin 800 jäsentä. Elokuvajaokseen kuuluvat SARV:n jäsenet, jotka ovat ilmoittaneet ensisijaiseksi arvostelualakseen elokuvan.

Aiempien vuosien parhaan elokuvan voittajat:

2020:
Tove, ohjaus Zaida Bergroth (kotimainen)
Parasite, ohjaus Bong Joon-ho (ulkomainen)
Hiomattomat timantit, ohjaus Josh ja Benny Safdie (tv-kanava ja suoratoistopalvelu)
2019: Once Upon a Time… in Hollywood, ohjaus Quentin Tarantino
2018: Roma, ohjaus Alfonso Cuarón
2017: The Square, ohjaus Ruben Östlund
2016: Elle, ohjaus Paul Verhoeven
2015: Leviathan, ohjaus Andrei Zvjagintsev
2014: Nymphomaniac, ohjaus Lars von Trier

Lisätietoja: Suomen arvostelijain liiton elokuvajaoksen puheenjohtaja Eija Niskanen, eija.niskanen(a)gmail.com, 050 3553189

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort