Aika: Lauantaina 20.11.2021 klo 13–16
Paikka: Alvar Aalto -auditorio Kampissa (Runeberginkatu 1, Helsinki)
Sisäänkäynti ulkokautta Runeberginkadun puolelta
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liitto ry SARV, yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry

Seminaarissa lähestyttiin tietokirjakritiikkiä muun muassa kriitikon, tietokirjailijan, päätoimittajan ja kustantajan näkökulmista. Millaista tietokirjakritiikkiä Suomessa julkaistaan? Mikä erottaa tietokirjakritiikin muusta kirjallisuuskritiikistä? Entä millainen on hyvä tietokirjakritiikki ja miten laatia sellainen?

Tilaisuuden juonsi ja alusti tutkija, kriitikko Sanna Nyqvist ja puhujina olivat tietokirjailija, kriitikko, päätoimittaja Karo Hämäläinen, kriitikko, päätoimittaja Vesa Rantama sekä tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö Mari Hyrkkänen.

Ohjelma

SARVin puheenjohtaja, kriitikko Maria Säkö: Tervehdys

Tutkija, kriitikko Sanna Nyqvist: Alkusanat

Tietokirjailija, kriitikko, päätoimittaja Karo Hämäläinen: Näin siitä pitää kirjoittaa! Tietokirjakritiikki arvostelijan, kirjailijan, lukijan ja tilaajan näkökulmasta

Kriitikko, päätoimittaja Vesa Rantama: Tietokirjakritiikin erilaiset odotushorisontit

Kahvitauko

Tietokirjallisuuden kustannuspäällikko Mari Hyrkkänen: Lukija ja tukija – Näkökulmia kustannustoimittajan työhön ja tietokirjakritiikkiin

Paneelikeskustelu ja yleisökysymykset

Puhujien esittelyt

Mari Hyrkkänen on tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö Like Kustannuksessa. Hän on työskennellyt kustannusalalla toistakymmentä vuotta ja kustannustoimittanut niin tietokirjallisuutta, kaunokirjallisuutta kuin sarjakuviakin.

Karo Hämäläinen: Olen kirjoittanut tietokirjoja lapsille, nuorille ja aikuisille, niin designista, urheilusta kuin sijoittamisestakin, arvostellut tietokirjoja 1990-luvulta, tilannut arvioitakin jo aivan liian kauan. Hyvistä tietokirjoista en enää innostu, mutta erinomaiset saavat silmäni loistamaan.

Sanna Nyqvist on kirjallisuudentutkija, tietokirjailija ja kriitikko. Hän on kirjoittanut yleistajuiset tietoteokset Kirjalliset väärennökset: huijauksia, plagiaatteja ja luovia lainauksia (2018, yhdessä Outi Ojan kanssa) sekä Räjähdemiehen perintö: vallasta, kirjallisuudesta ja Nobelin palkinnosta (2019). Hän on Parnasson vakituinen kolumnisti ja kirjoittaa kritiikkiä kaunokirjallisuudesta ja humanististen alojen tietokirjallisuudesta.

Vesa Rantama on kirjallisuuskriitikko, Nuori Voima -lehden toinen päätoimittaja ja Suomen arvostelijain liitto ry:n varapuheenjohtaja.

***

Seminaari striimattiin ja sitä saattoi seurata suorana SARVin Facebook-sivulla. Tilaisuuden tallenteen voi katsoa myös Kritiikin Uutisten YouTube-kanavalla.

Striimauksesta ja tallenteesta vastasi Jonni Pantzar.

Tilaisuuteen oli vapaa pääsy.

Työpajat

Kriitikoille ja tietokirjailijoille suunnatut tietokirjakritiikkityöpajat järjestetään helmi-maaliskuussa 2022. Työpajoissa kirjoitetaan tietokirjakritiikkiä ja tehdään harjoituksia. Ohjaajina toimivat Sanna Nyqvist ja Karo Hämäläinen. Työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen alkuvuodesta 2022.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, 041 5065594

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort