Suomen arvostelijan liiton lanseeraama Arvostelijapankki-hakupalvelu on nyt avattu osoitteessa arvostelijapankki.fi. Verkkopalvelun avulla kuka tahansa voi etsiä sopivaa taidekriitikkoa esimerkiksi juttu- tai opetuskeikkaa varten.

Kriitikoita voi hakea palvelussa muun muassa taiteenaloittain, alueittain tai pelkällä sukunimellä. Haun perusteella palvelu tarjoaa nähtäväksi Arvostelijapankkiin rekisteröityneiden kriitikoiden profiileja, joissa he esittelevät itsensä ja kertovat, millä alalla ja missä medioissa he ovat työskennelleet ja miten heihin saa yhteyden. Palvelun käyttö ja rekisteröityminen on maksutonta.

– Suomen arvostelijain liitto haluaa tuoda kriitikoiden ammattitaitoa paremmin kaikkien saataville. Toiveemme on, että kriitikot eri puolilta Suomea rekisteröityisivät palveluun, jotta siitä saataisiin mahdollisimman kattava myös maantieteellisesti, liiton puheenjohtaja Maria Säkö ja toiminnanjohtaja Riikka Laczak toteavat.

Arvostelijapankin avulla esimerkiksi eteläsuomalainen media voi etsiä paikallisen kriitikon kirjoittamaan pohjoisessa olevasta taidetapahtumasta, tai kustantamo voi etsiä kirjallisuuskriitikon tekemään kirjailijahaastattelun kirjamessuille. Laczak ja Säkö muistuttavat kuitenkin, että kriitikoiden ammattitaito ulottuu monesti myös paljon kirjoittamista ja toimitustyötä laajemmalle.

– Kriitikot ovat taitavia perustelemaan näkemyksiään ja taiteen asiantuntijoina heillä on edellytykset keskustella laajoista kulttuuria ja yhteiskuntaa koskevista kysymyksistä. Kriitikoita voi konsultoida esimerkiksi taidepoliittisessa päätöksenteossa.

Arvostelijapankin toteutuksen on mahdollistanut tekijänoikeusjärjestö Kopiostolta saadut tekijänoikeuskorvaukset. Palvelun teknisestä toteutuksesta vastaa Seppo Laine.

Lanseerausta juhlistetaan podcasteilla

Arvostelijapankin yhteydessä Suomen arvostelijain liitto julkaisee kolmiosaisen kritiikkiä käsittelevän podcast-sarjan SoundCloud-kanavallaan. Podcastit on tuotettu yhteistyössä Petteri Enrothin ja Matti Tuomelan muodostaman kriitikkoduo Seiskan poikien kanssa.

Ensimmäisessä jaksossa Enroth ja Tuomela keskustelevat tutkija-kriitikko Sini Monosen ja tutkija-taidekirjoittaja Max Ryynäsen kanssa kritiikin ja tutkimuksen suhteesta.

Toisessa osassa vierailevat kriitikko ja vapaa toimittaja Iida Sofia Hirvonen sekä runomuotoisia tulkintoja kuva- ja esitystaiteen teoksista tekevän seassa-kollektiivin jäsen, esitystaiteilija Milka Luhtaniemi. Jakson aiheena on kritiikin tulevaisuus ja uudet muodot.

Kolmannessa osassa keskustellaan kritiikin kritiikistä. Aiheesta ovat puhumassa Ylen kulttuuritoimittaja Pietari Kylmälä sekä vapaa kirjoittaja ja opettaja Hanna Helavuori.

Podcastit voi kuunnella täällä.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Maria Säkö, puheenjohtaja@sarv.fi, 044 506 5695
Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info@sarv.fi, 041 506 5594
Kriitikko Matti Tuomela, matti.tuomela@hotmail.fi, 040 513 7220

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort