Suomen arvostelijain liiton järjestämä kolmiosainen Kriittisen esseen kurssi koostuu kaikille avoimesta johdanto-osuudesta verkossa sekä kahdesta lähiopetuksena järjestettävästä työpajasta. Työpajoihin oli ennakkoilmoittautuminen.

Kriittisen esseen johdantoluento

Aika: Torstaina 4.11.2021 klo 14–16(16.30)
Paikka: Zoomissa

Kritiikkiä, mutta pidemmin, perusteellisemmin, ehkä henkilökohtaisemmin? Jos haluat oppia kirjoittamaan kriittistä esseetä, tämä on sinun kurssisi. Kurssin johdantoluennon pitivät esseekirjoja julkaisseet Silvia Hosseini ja Anu Silfverberg sekä kriitikko Vesa Rantama.

Vastaanottajasta aktiiviseksi luojaksi: missä kritiikkiesseetä julkaistaan ja missä sitä voisi julkaista? Kriitikko Vesa Rantama puhui aloitteellisesta kriitikontyöstä, jonka esseemuoto mahdollistaa. Suomessa sen mahdollisuuksia ei ole aivan ymmärretty.

Poliittisesta poeettiseen: esseisti Silvia Hosseini puhui kriitikon ja esseistin työn leikkauspisteistä kirjoittamisen praktiikan näkökulmasta.

Esseetä vai kritiikkiä? Kirjailija ja toimittaja Anu Silfverberg kertoi, miten ratkaisi esseistiminänsä ja kriitikkominäänsä suhteen tehdessään kirjaa ”Sinut on nähty”. Päivälehtikritiikissä korostuvat tieto ja arvottaminen, mutta kirjaa tehdessä niistä piti luopua.

Johdantoluennon lopuksi oli paneelikeskustelu ja aikaa yleisökysymyksille.

Zoomissa osallistujia vastassa olivat myös kriitikko Petteri Enroth ja toiminnanjohtaja Riikka Laczak. Tallenteesta vastasi Jonni Pantzar.

Johdantoluento oli maksuton ja kaikille avoin.

***

Kriittisen esseen työpajat

Ajankohdat: Torstai 11.11.2021 klo 14–17 ja torstai 2.12.2021 klo 14–17
Paikka: Moko Market, parvikabinetti, Perämiehenkatu 10, Helsinki
Rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen

Vesa Rantaman ohjauksessa kahdella työpajalla opetellaan esseen kirjoittamista. Jokainen osallistuja valitsee aiheen, josta aloittaa oman kriittisen esseensä työstämisen.

Miten esseististä kritiikkiä kirjoitetaan, kuka sitä julkaisee ja mitä se voi tarjota keskusteluun? Korostuuko esseessä teema ja sen laaja käsittely, kriitikon minä ja henkilökohtaiset kokemukset vai mieluummin molemmat? Millainen draaman kaari palvelee kriittistä esseetä? Koetamme vastata kaikkiin kysymyksiisi.

Ilmoittautuminen työpajoihin on päättynyt.

Kriittisen esseen työpajoihin on rajoitettu osallistujamäärä. Osallistujat valittiin lyhyiden motivaatiotekstien perusteella.

Lisätietoja:
Kriitikko, päätoimittaja Vesa Rantama, vesa.rantama(at)gmail.com
SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, 041 5065594

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort