Suomen arvostelijain liiton Turun osasto jakaa vuonna 2021 kolme Kritiikin punnusta.

Kritiikin punnuksen saa arkkitehti, tutkija ja tietokirjailija Panu Savolainen, joka toimii Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessorina. Hän on tutkinut keskiajan puurakennusperintöä, kivikirkkoja ja uuden ajan kaupunkihistoriaa luovalla tavalla.

Savolainen on taitava tiedon popularisoija, joka kirjoissaan Kaupunki maailman keskellä. Turun lasten maailmanhistoria (Sigillum, 2017) ja Matkaopas 1700-luvun Turkuun (Sammakko, 2020) esittää kokonaisvaltaisen annalistisen kuvan Turusta ihmisten kaupunkina. Hän on myös todellisuusmallintanut kaupungin rakennuskulttuurin kehitystä verkkoon.

Kritiikin punnukset saavat myös ohjaaja Alma Rajala ja skenografi Johanna Latvala Turun Kivipainoon 13.–29.8.2021 toteutetusta Huoneiden kirja -suurteoksesta. TEHDAS Teatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin monitaiteinen teos on osa Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa.

Huoneiden kirja vie suomalaista immersiivistä teatteria eteenpäin isoin harppauksin. Massiivisessa teoksessa volyymilla on todellakin väliä. Suurimuotoisuus ei kuitenkaan lipsahda spektaakkelin puolelle vaan nimenomaan luo täydellisen upottavan kokemuksen, jossa avautuu reittejä, polkuja, mutkia, käänteitä ja kerroksia kerroksien jälkeen. 2000-luvun alun moderni klassikko Saila Susiluodon Huoneiden kirja saa nyt arvoaan kunnioittavan päällekirjoituksen. Susiluodon teoksessa runoihin eksyy. Esityksessä taas puolestaan aivan samalla tavalla eksyy huoneisiin. Tuhlaileva, käsityötaitoa ja praktiikkaa säästelemätön teos tuntuu harvinaiselta lahjalta. Suomalaisen teatterin merkkipaalu avautuu kauniisti kohti yleisöä.

Kritiikin punnukset on Suomen arvostelijain liiton ainoa alueellinen tunnustuspalkinto. Kritiikin punnukset myönnetään varsinaissuomalaisille taiteilijoille. Kritiikin punnuksia on jaettu vuodesta 1979 lähtien.

Aiemmin palkinnon saaneet

Lisätietoja:
Turun osaston puheenjohtaja Kari J. Kettula, kari.j.kettula(at)gmail.com, puh. 0400 820 534
Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, puh. 041 506 5594

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort