Suomen arvostelijain liiton (SARV) syksyyn kuuluu jälleen monenlaista ohjelmaa. Syksyllä juhlistetaan 60 vuotta täyttävää Kritiikin Kannukset -palkintoa sekä pohditaan muun muassa tasa-arvoa ja moninaisuutta, saamelaista joikuperinnettä, nukketeatteria ja äänikirjakritiikkiä. SARVin tulevien koulutusten aiheina ovat inkluusio ja diversiteetti, kriittinen essee, tietokirjakritiikki sekä DasArts-palautemetodi.
Myös SARVin eri taiteenalojen jaoksilta on tulossa ohjelmaa syksyksi. Alla olevissa ennakkotiedoissa ovat mukana musiikki- ja kirjallisuusjaosten sekä Kritiikin Uutisten tilaisuudet. Lisäksi Turun osasto jakaa Kritiikin punnukset ja kuvataidejaos järjestää tilaisuuden kritiikkiin keskittyvistä verkkolehdistä. SARVilla on myös suunnitteilla residenssiyhteistyötä ANTI-festivaalin 14.–19.9.2021 kanssa.
Tarkemmat tiedot syksyn tapahtumista tiedotetaan lähempänä ajankohtaa. Muutokset ennakkotietoihin ovat mahdollisia.
Syksyn koronatilanne ja mahdolliset rajoitukset huomioidaan tapahtumien järjestelyissä. Monet livetilaisuuksista striimataan, ja ne voidaan järjestää pienen yleisön kanssa turvavälein tai kokonaan ilman yleisöä. Tarvittaessa lähitilaisuuksia voidaan myös siirtää verkkoon. Lähikoulutusten paikkatiedot tarkentuvat, kun syksyn koronatilanne on selvillä.
Lämpimästi tervetuloa mukaan syksyn toimintaan!
***
Tasa-arvo ja moninaisuus musiikkikritiikin tahtipuikkona
SARVin musiikkikriitikot ovat mukana Helsinki puhuu -tapahtuman keskusteluissa Espan lavalla 25.–26.8.2021. Tilaisuuden tarkempi ajankohta ilmoitetaan elokuussa.
Tulisiko musiikkikriitikoiden ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja millä tavoin? Entä voiko säveltäjä teoksissaan pureutua yhteiskunnan kipupisteisiin? Tätä pohditaan Suomen arvostelijain liiton musiikkijaoksen järjestämässä tilaisuudessa musiikkikriitikon, musiikintutkijan ja säveltäjän näkökulmista. Tilaisuuden juontaa kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen.
***
SARVin kevätkokous ja Kritiikin Kannukset -palkinnonjakotilaisuus ja 60-vuotisjuhla
Aika: Torstaina 9.9.2021 klo 11–15
Paikka: G Livelab, Yrjönkatu 3, Helsinki
Suomen arvostelijain liiton kevätkokous järjestetään torstaina 9.9.2021 klo 11 G Livelabissa. Kevätkokouksen jälkeen klo 13 alkavassa juhlatilaisuudessa jaetaan vuoden 2021 palkinto kapellimestari Emilia Hovingille ja juhlistetaan 60 vuotta täyttävää Kritiikin Kannukset -palkintoa. Esiintyjinä on palkinnon aiemmin saaneita taiteilijoita. Tilaisuuden juontaa palkintolautakunnan puheenjohtaja Matti Tuomela ja haastattelijoina toimivat mm. lautakunnan jäsenet Anu Jormalainen ja Ville Hänninen.
Tilaisuus livestriimataan SARVin Facebook-tilille ja siitä tulee myös tallenne YouTube-tilille ja SARVin verkkosivuille.
***
Turun Kirjamessut
Turun Kirjamessut järjestetään 1.–3.10.2021 Turun Messukeskuksessa. SARVin ohjelma ajoittuu pääosin perjantaille, jolloin kirjallisuusjaos järjestää kaksi tilaisuutta ja Turun osasto jakaa Kritiikin punnukset lehdistötilassa (ajankohta tarkentuu myöhemmin).
Joiku saamelaisessa runoudessa
Aika: Perjantai 1.10.2021 klo 16.30–16.55
Paikka: Kallas
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liiton kirjallisuusjaos
Millä tavalla saamelaiset hyödyntävät joikuperinnettä runoissaan? Kirjailija Niillas Holmberg, professori Lea Rojola, moderaattorina Siskotuulikki Toijonen.
Millä tavoin kirjallisuus soi?
Aika: Perjantai 1.10.2021 klo 17.00–17.30
Paikka: Tieto
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liiton kirjallisuusjaos
Kirjailijat ovat kautta aikojen yrittäneet ilmentää musiikkia teksteissään monella tapaa. Keskustelemassa kirjailija Marissa Mehr ja säveltäjä Osmo Tapio Räihälä. Haastattelijana Vesa Rantama.
***
Inkluusio ja diversiteetti -webinaari
Aika: Torstai 7.10.2021 klo 14
Paikka: verkossa, ennakkoilmoittautuminen
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liiton Kritiikki näkyy! -hanke, Nordicom
Kritiikki näkyy! -hankkeen kansainvälisen webinaarisarjan ensimmäinen tilaisuus. Kaksituntisen webinaarin teemana on Inkluusio ja diversiteetti. Webinaarit järjestetään yhteistyössä Nordicomin (Pohjoismainen mediatutkimuksen keskus) kanssa. Tilaisuus järjestetään etänä, ja se on maksuton ja avoin kaikille. Webinaarin kieli on englanti. Webinaarin pohjalta järjestetään työpaja.
***
Inkluusio ja diversiteetti -työpaja
Aika: Torstai 14.10.2021, tarkempi ajankohta varmistuu myöhemmin
Paikka: Helsingissä, tarvittaessa työpaja voidaan järjestää verkossa
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liiton Kritiikki näkyy! -hanke
Työpajassa syvennetään kevään inkluusiokoulutuksen teemoja ja tehdään aiheeseen liittyviä pienimuotoisia tehtäviä. Materiaalina toimii mm. Inkluusio ja diversiteetti -webinaarin tallenne. Kouluttajina ovat Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja Rita Paqvalén, tanssija, kriitikko Maija Karhunen ja runoilija Sanni Purhonen sekä tanssi- ja yhteisötaiteilija Riina Hannuksela. Työpajan vetää kriitikko, tietokirjailija Maria Säkö.
Maksuttomaan työpajaan on ennakkoilmoittautuminen ja rajoitettu osallistujamäärä.
***
Helsingin Kirjamessut
Helsingin Kirjamessut järjestetään 28.–31.10.2021 Helsingin Messukeskuksessa. SARVin kirjallisuusjaos järjestää messuilla kolme tilaisuutta ja vuosikokouksensa (myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana), ja Kritiikin Uutiset toteuttaa keskustelutilaisuuden Kultin lavalle.
Feminismi kirjallisuuskritiikissä
Aika: Perjantai 29.10. klo 18.00–18.30
Paikka: Töölö-lava
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liiton kirjallisuusjaos
Feministinen ajattelu ja teoria ovat jo vuosikymmenten ajan olleet osa kirjallisuuden tutkimusta ja kirjallisuusteoriaa. Nykyään monet taidekriitikot, kirjallisuuskriitikot mukaan lukien, käyttävät feminististä ajattelua, kirjallisuusteoriaa ja filosofiaa osana omaa työskentelyään. Miksi feministinen ajattelu on tarpeellinen kriittisen ajattelun työkalu kirjallisuuskriitikolle? Yksi feministisen kirjallisuusteorian lähtökohdista on laajentaa käsitystä siitä, mikä on arvokasta kirjallisuutta ja miksi, mutta voiko feministisen ajattelun käyttäminen kirjallisuuskritiikissä myös kääntyä tätä tavoitetta vastaan? Keskustelemassa Eleonoora Riihinen ja Ville Hämäläinen. Moderaattorina Sofia Blanco Sequeiros.
Mitä on äänikirjakritiikki?
Aika: Perjantai 29.10.2021 klo 18.30–19.00
Paikka: Töölö-lava
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liiton kirjallisuusjaos, Kritiikin Uutiset – Kritikernytt
Äänikirjojen kuuntelu on lisääntynyt huimasti vuodesta 2018 lähtien. Nykyisin myös osa kirjoista kirjoitetaan suoraan suoratoistopalveluihin ilman, että sitä on saatavana luettavassa muodossa. Äänikirjat ovat tähän mennessä olleet pudokkaan asemassa kirjallisuuskritiikin saralla. Mitä kriitikon tulisi ottaa huomioon arvioidessa äänikirjaa? Entä miten äänikirjan kritiikki eroaa kuunnelmakritiikistä? Keskustelemassa kriitikot Sampsa Oinaala ja Maaria Ylikangas. Moderaattorina Johanna Osváth.
Kritiikkitapaus: Tarvitaanko kotimaista kirjallisuutta?
Aika: Sunnuntai 31.10.2021 klo 10.30–11.30
Paikka: Töölö-lava
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liiton kirjallisuusjaos, Särö
Kritiikkitapaus-keskustelu käsittelee kirjallisuuden ylirajaisuutta, suhdetta kieleen sekä kritiikin merkitystä ja vastuuta keskustelussa. Keskustelemassa ovat keväällä romaanit julkaisseet kirjailija-toimittaja Koko Hubara sekä kirjailija-muusikko Niillas Holmberg ja puhutun esseeteoksen julkaissut tutkija-kirjailija Olli Löytty. Moderaattorina Vesa Rantama.
Aikuisten nukketeatteri taidemuotona ja sen kritiikki
Aika: Helsingin kirjamessut 2021, tarkempi ajankohta varmistuu myöhemmin
Paikka: Kultti-lava
Järjestäjät: Kritiikin Uutiset
Kritiikin Uutisten päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskosken kanssa keskustelemassa nukketeatterista väitellyt vapaa tutkija ja Suomen UNIMA ry:n puheenjohtaja (Union Internationale de la Marionnette) Katriina Andrianov sekä nukketeatteritaiteilija ja Nukketeatteri-lehden päätoimittaja Laura Sillanpää.
***
Kriittisen esseen kurssi
SARVin järjestämä kolmiosainen Kriittisen esseen kurssi koostuu kaikille avoimesta johdanto-osuudesta verkossa sekä kahdesta lähiopetuksena järjestettävästä työpajasta. Koulutus on maksuton ja siihen on ennakkoilmoittautuminen.
Johdantoluento
Aika: Torstai 4.11.2021 klo 14–16(16.30)
Paikka: Zoomissa, ennakkoilmoittautuminen
Kriittisen esseen työpajat
Ajankohdat: Torstai 11.11.2021 klo 14–17 ja torstai 2.12.2021 klo 14–17
Paikka: Helsingissä, paikka tarkentuu lähempänä. Rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen
Kritiikkiä, mutta pidemmin, perusteellisemmin, ehkä henkilökohtaisemmin? Jos haluat oppia kirjoittamaan kriittistä esseetä, tämä on sinun kurssisi.
Kurssin johdantoluennon pitävät esseekirjoja julkaisseet Silvia Hosseini ja Anu Silfverberg sekä kriitikko Vesa Rantama. Rantaman ohjauksessa kahdella työpajalla opetellaan esseen kirjoittamista. Jokainen osallistuja valitsee aiheen, josta aloittaa oman kriittisen esseensä työstämisen.
Miten esseististä kritiikkiä kirjoitetaan, kuka sitä julkaisee ja mitä se voi tarjota keskusteluun? Korostuuko esseessä teema ja sen laaja käsittely, kriitikon minä ja henkilökohtaiset kokemukset vai mieluummin molemmat? Millainen draaman kaari palvelee kriittistä esseetä? Koetamme vastata kaikkiin kysymyksiisi.
***
SARVin syyskokous ja tietokritiikkiaiheinen koulutus
Aika: Lauantai 20.11.2021 klo 11–16, alustava ajankohta
Paikka: Helsingissä, tarkentuu myöhemmin
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liitto, yhteistyössä Suomen tietokirjailijoiden kanssa
SARVin syyskokouksen jälkeen järjestettävän koulutuksen aiheena on tietokirjakritiikki. Aihetta lähestytään tietokirjakriitikon ja tietokirjailijan näkökulmista ja lopuksi on paneelikeskustelu. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.
***
Palautetyöpaja kriitikoille ja kirjailijoille
Aika: Keskiviikko 24.11.2021 klo 10.30–16, Huom! Päivä muuttunut aiemmin ilmoitetusta
Paikka: Helsingissä, tarkentuu myöhemmin
Järjestäjät: Uuden näytelmän ohjelma UNO ja Suomen arvostelijain liitto
SARVin ja Uuden näytelmän ohjelma UNOn yhteisessä työpajassa perehdytään palautteen antamiseen ja taiteellisen teoksen äärellä käytävään moninäkökulmaiseen keskusteluun. Päivässä hyödynnetään hollantilaisessa taidekorkeakoulussa kehitettyä DasArts-palautemetodia työskentelyssä nykynäytelmän ja kritiikin äärellä. UNOn asiantuntijoiden vetämä paja avaa dialogin näytelmäkirjailijoiden ja kriitikoiden välille.
***
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, 0415065594