Suomen arvostelijain liitto (SARV) myöntää vuoden 2021 Kritiikin Kannukset -palkinnon kapellimestari Emilia Hovingille (s. 1994).

Poikkeuksellisen palkintokauden aikana raati seurasi Hovingin johtamia konsertteja etäyhteydellä suoratoistojen ja konserttitallenteiden kautta. Huomio kiinnittyi nuoren kapellimestarilahjakkuuden kotikatsomoihin asti välittyneeseen ammattitaitoon ja läsnäoloon. Raati kuvailee Hovingin kontaktia johdettavaan orkesteriin aidoksi, syvälliseksi ja intensiiviseksi. Konserteista piirtyi esiin Hovingin selkeä mutta näkemyksellinen kapellimestarin työ, yksittäisten teosten ja ohjelmistojen sisäistäminen sekä paneutuneisuus esitystilanteiden vuorovaikutuksellisuuteen.

Raati antoi painoarvoa myös Hovingin tähän asti kertyneille kansallisille ja kansainvälisille ansioille klassisen musiikin saralla. Vaikka Hovingin orkesterinjohdon opinnot Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ovat loppusuoralla, on hän ehtinyt vierailla jo lukuisten merkittävien orkestereiden kapellimestarina, esimerkkeinä mainittakoon Radion sinfoniaorkesteri (RSO) ja Tapiola Sinfonietta. Ulkomailla Hoving on vieraillut kapellimestarina Ranskassa ja Ruotsissa. Jopa pandemian keskellä Hoving on tehnyt onnistuneita kapellimestarivierailuja ympäri Suomea, muun muassa Lapin kamariorkesterissa, Sinfonia Lahdessa, Pori Sinfoniettassa ja Joensuun kaupunginorkesterissa. Tällä hetkellä Hoving toimii myös Ranskan radion filharmonikkojen ylikapellimestari Mikko Franckin apulaiskapellimestarina.

Kapellimestari Emilia Hoving. Kuva: Laura Oja

Hovingin tie musiikin parissa alkoi Länsi-Helsingin musiikkiopistossa, jossa hänen instrumenttejaan olivat piano ja klarinetti. Orkesterin johtamista Hoving kokeili ensimmäisiä kertoja Sibelius-Akatemian musiikkikasvatusopintoihin kuuluvalla orkesterinjohtokurssilla. Vuonna 2016 Hoving aloitti opinnot Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutuksessa. Hoving on opiskellut orkesterin johtoa myös Panula-Akatemiassa ja toiminut RSO:n assistenttikapellimestarina.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä Kritiikin Kannukset -palkinto on perustettu vuonna 1961. Palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta tai taiteellisesta läpimurrosta. Palkinnon ovat saaneet lukuisat kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviksi nousseet suomalaistaiteilijat, muun muassa kapellimestari Jorma Panula (1962), kuvataiteilija Marjatta Tapiola (1981) sekä tanssija-koreografi Eeva Muilu (2008).

Palkintolautakuntaan kuuluivat vuonna 2020–2021 puheenjohtajana Matti Tuomela, jäseninä Ville Hänninen, Anu Jormalainen, Eeva Kauppinen, Merja Koskiniemi, Vesa Rantama ja Anton Vanha-Majamaa, varajäseninä Riku Räihä ja Tove Selin sekä sihteerinä SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Palkinnonjakotilaisuus ja 60-juhla järjestetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana koronarajoitusten takia.

Haastattelupyynnöt:
Palkinnonsaaja Emilia Hoving, emilia.hoving(at)gmail.com

Lisätietoja:
Lautakunnan puheenjohtaja Matti Tuomela, matti.tuomela(at)hotmail.fi, puh. 040 5137220
SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, puh. 041 5065594

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort