Suomen arvostelijain liiton 70-vuotisjuhlavuotta 2020 vietettiin monin tavoin poikkeavissa olosuhteissa. Sitä ei kuitenkaan tiedetty vielä syksyllä 2019, kun juhlavuoden ohjelmaa suunniteltiin. Alkuvuonna 2020 SARVissa valmisteltiin Kritiikin ääniä -juhlavuosikirjaa Jenny ja Antti Wihurin rahaston tukemana sekä iloittiin Koneen Säätiön Kritiikki näkyy! -hankkeelle myöntämästä rahoituksesta ja aloitettiin hankkeen valmistelut. Juhlavuoden suunnitelmat olivat jo käytännössä valmiit maaliskuussa, kun pandemiatilanne alkoi vaikuttaa Suomessa.

Keväällä tilaisuuksien peruuntuessa koronatilanteen takia lähdettiin aktiivisesti pohtimaan muita mahdollisuuksia ja kehittämään verkkosisältöjä, järjestettiin julkaisusarja kriitikoiden työllistämiseksi sekä käynnistettiin korona-apurahahaku. Syksyllä tilaisuuksia ei tarvinnut enää perua, vaan ne voitiin järjestää streamattuina. Keväältä peruuntuneista tilaisuuksista voitiin myös siirtää jo sovittuja esiintymisiä syksyn tilaisuuksiin.

Juhlavuoden uutiset, julkaisut ja tilaisuudet löytyvät kootusti täältä.

Kuva: Lasse Keltto / Presidentti Tarja Halosen toimisto

Juhlavuoden suojelija

Suomen arvostelijain liiton 70-vuotisjuhlavuoden suojelijana toimi presidentti Tarja Halonen, joka kirjoitti myös tervehdyksen Kritiikin ääniä -juhlavuosikirjaan.

Presidentti Halosen mielestä oli ilo olla Suomen arvostelijain liiton juhlavuoden suojelijana, ja kritiikistä hän totesi:

”Kaikillahan meillä riittää mielipiteitä taiteesta. On kuitenkin toista olla oikeudenmukainen ammattikriitikko, jolla on valta ja vastuu. Hyvä kritiikki auttaa taiteilijaa kehittymään ja rohkaisee yleisöä saamaan uusia kokemuksia.”

 

Juhlavuosikirja

SARVin juhlavuosikirja Kritiikin ääniä – Tekstejä kritiikistä 2020 julkaistiin 24.3.2020. Juhlavuosikirjan alussa on Suomen arvostelijain liiton 70-vuotisjuhlavuoden suojelija presidentti Tarja Halosen tervehdys.

Kritiikin ääniä -juhlavuosikirjan kansi. SARVin 70-vuotisjuhlavuoden visuaalisen ilmeen on suunnitellut Samppa Ranta.

Kirjan ovat toimittaneet Mari Hyrkkänen, Riikka Laczak ja Maria Säkö, ja siihen ovat kirjoittaneet Tove Djupsjöbacka, Camilla Granbacka, Julian Honkasalo, Harri Kalha, Emilia Koivumäki, Emilia Kukkala, Martti-Tapio Kuuskoski, Tapani Kärkkäinen, Ilja Lehtinen, Vesa Rantama, Tytti Rantanen, Maria Säkö, Auli Särkiö-Pitkänen, Anton Vanha-Majamaa sekä Seiskan pojat eli Petteri Enroth ja Matti Tuomela. 70-vuotisjuhlavuoden ja vuosikirjan visuaalisen ilmeen on suunnitellut Samppa Ranta. Jenny ja Antti Wihurin rahasto on tukenut juhlavuosikirjan julkaisua.

Voit lukea Kritiikin ääniä -juhlavuosikirjan täältä.

Kopiosto-apurahat

Suomen arvostelijain liiton hallitus myönsi keväällä 2020 korona-apurahoja yhteensä 46 000 euroa. Lisäksi SARV jakoi syksyn haussa Kopiosto-apurahoja vuodelle 2021 arvostelijana työskentelyyn yhteensä 30 000 euroa. Pandemiatilanteesta johtuen apurahahauissa ei ollut mukana matka-apurahoja ja residenssipaikkoja. Kaiken kaikkiaan apurahoja myönnettiin yhteensä 76 000 euroa. SARVin myöntämät apurahat rahoitetaan Kopioston tilittämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Juhlavuoden julkaisusarja

Koronatilanteen takia monien kulttuuritoimittajien ja kriitikoiden työmahdollisuudet heikentyivät merkittävästi. Siksi 70-vuotisjuhlavuottaan viettävä  SARV halusi yhdessä Kritiikin Uutiset -lehden kanssa tukea kriitikoita ja kulttuurialan freelance-toimijoita tarjoamalla heille lisää työmahdollisuuksia. SARV julkaisi Kritiikin Uutisissa laajan kritiikkiaiheisen julkaisusarjan, jonka kantavana teemana oli Yhdessä 70 vuotta – yhteisöt ja yhteisöllisyys taiteessa ja kritiikissä. Sarja koostui kolmesta osasta: juhlavuosiblogeista, -esseistä ja -podcasteista. Juhlavuoden esseistä järjestettiin kaikille avoin kirjoituskutsu maalis-huhtikuussa 2020. Lista juhlavuoden julkaisuista on alla ja tekstit löytyvät myös täältä.

Juhlavuosiblogitekstit 2020 (ilmestymisjärjestyksessä)

Kuvataidejaos:

Pirkko Holmberg: Museon ulkopuoli ja ulkomuseoksi muuttunut elämä, 23.4.2020
Maarit Jaakkola: Kritiikki voi teoriassa hyvin, 29.4.2020

Musiikkijaos:

Mats Liljeroos: Kritikern i korselden mellan digitaliseringens ekonomiska konsekvenser och populistiskt kvasityckande, 7.5.2020
Nalle Österman: Kriitikon sanassa on voimaa, 16.5.2020

Kirjallisuusjaos:

Teemu Korpijärvi: Näkyvyys populaarissa marginaalissa – spekulatiivisen fiktion kritiikki genrelehdissä, 22.5.2020
Merja Leppälahti: Pojat, joit ei saatu hyviks, nyt on jauhettuna jyviks, 26.5.2020

Tanssi- ja teatterijaos:

Merja Koskiniemi: Kyse ei ole minusta: kriitikkona tanssi- ja sirkustaiteen sisällä ja sen ulkopuolella, 3.6.2020
Seppo Kivimäki: Nuori kriitikko elää uskottavuudesta, 12.6.2020

Turku:

Juri Nummelin: Kirjakasat, onnellisuus, vastuu, 16.6.2020

Elokuvajaos:

Hannu Björkbacka: Sanan ja aikalaiskokemuksen voimalla, 22.6.2020
Anton Vanha-Majamaa: Minä haluan lukea seuraavasta Spike Leen elokuvasta suomeksi jutun, jota ei ole kirjoittanut valkoinen elokuvakriitikko, 29.6.2020

Juhlavuosiesseet 2020 (ilmestymisjärjestyksessä)

Kaisa Neimala: ONPAS TÄÄLLÄ KOO EETÄ – Kirjallisuuskritiikin loivia muutoksia, 17.5.2020

Katja Valmunen: Kaikki muuttuu paitsi tahrat paperilla, 27.5.2020

Jenny Kangasvuo: Kuvavälitteistä kirjaintoilua – kirjagram, kritiikki ja yhteisöllisyys, 14.6.2020

Susanna Karhapää: Miesselittämisen kulta-areena – Miksi elokuvakriitikon oletettu sukupuoli vaikuttaa edelleen kritiikin vastaanottoon?, 25.6.2020

Tarja Hallberg: Kokeellisia tiloja ja digitaalisia paikkoja, 1.8.2020

Heidi Heinonen: Keskeneräisyys ja virtuaalilukupiirit kirjallisuuskritiikin tulevaisuus?, 10.8.2020

Marissa Mehr: Das Unheimlich ja katsojan kriisi, 25.8.2020

Tapani Uusiniitty: Siitäpä tieni menevi – alussa oli kuunnelma, 7.9.2020

Päivi Heikkilä-Halttunen: Hei haloo, lastenkirjalla on uutisarvoa – mutta perinteinen kritiikki on silti tärkeää, 23.9.2020

Pasi Salonen: ARS ja metapuheesta irtautumisen taito, 9.10.2020

Vesa Rantama: Kaanon on kriitikon päähänpisto, 19.10.2020

Juhlavuosipodcastit 2020

Juhlavuoden podcastit toimittivat ja juonsivat Matti Tuomela ja Petteri Enroth, yhteisnimeltään Seiskan pojat. Tekniikasta vastasi Jonni Pantzar.

Kritiikin tulevaisuus -podcast, 30.11.2020
Vieraina mediatutkija Anu Koivunen ja kriitikko, SARVin Kritiikki näkyy! -hankkeen projektikoordinaattori Maaria Ylikangas.

Kuratointi ja kritiikki -podcast, 7.12.2020
Vieraina koreografi, kuraattori ja Baltic Circle-festivaalin taiteellinen johtaja Satu Herrala sekä kuraattori, Frame Contemporary Art Finlandin ohjelmapäällikkö Jussi Koitela.

Kuunnelma- ja podcast-kritiikki, 10.12.2020
Vieraina hiljattain Kuunteleminen/Listening-esityksen ohjannut Joel Teixeira Neves sekä kuunnelma- ja podcast-kriitikko Sampsa Oinaala.

Kritiikin eettiset ohjeet

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV julkaisi juhlavuotensa kunniaksi kaksikieliset Kritiikin eettiset ohjeet – Kritikens etiska principer 14.11.2020. Ohjeet löytyvät täältä.

Juhlavuoden tapahtumat ja SARV talks -keskustelusarja

SARV talks: Lavarunouskritiikkiä!
Aika: Lauantaina 29.8.2020 klo 15–16
Paikka: Runokuu-tapahtuma, Keskustakirjasto Oodi, 3. krs (Töölönlahdenkatu 4, Helsinki)
Tilaisuus streamattiin Runokuun kautta.
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liiton (SARV) kirjallisuusjaos
Keskustelemassa lavarunoilijat Aura Nurmi ja Harri Hertell, juontajana kriitikko Vesa Rantama.

SARV talks: Kansanperinne ja nationalismi – Mikä meitä yhdistää, mikä meidät erottaa?
Aika: Tiistaina 25.8.2020 klo 13
Paikka: Helsinki puhuu -tapahtuma, Espan lava (Esplanadin puisto, Helsinki)
Tilaisuus streamattiin Helsingin Sanomien kautta.
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liiton (SARV) musiikkijaos
Keskustelemassa kanneltaja Timo Väänänen ja tutkija Heidi Haapoja-Mäkelä, vetäjänä kriitikko Tove Djupsjöbacka.

Kritiikin Kannukset -palkinnonjakotilaisuus
Aika: Torstaina 3.9.2020 klo 13, tilaisuutta edelsi SARVin kevätkokous
Paikka: Galleria Huuto (Eerikinkatu 36, Helsinki)
Tilaisuus streamattiin SARVin Facebook-sivulle.
Suomen arvostelijain liiton (SARV) vuoden 2020 Kritiikin Kannukset -palkinto myönnettiin sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrille, joka hurmasi palkintolautakunnan sävykkäällä esikoissarjakuvakirjallaan Satakieli joka ei laulanut. Tilaisuudessa lautakunnan jäsen Veikko Halmetoja haastatteli palkinnonsaajaa.

Yhteisöt kokoelmissa -keskustelutilaisuus
Aika: Perjantaina 9.10.2020 klo 15-17
Paikka: Kiasman Seminaari-tila (Mannerheiminaukio 2, Helsinki)
Tilaisuus streamattiin SARVin Facebook-sivulle.
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liiton (SARV) kuvataidejaos ja Kiasma
Tilaisuuden aluksi kuultiin Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Marina Valle Noronhan englanninkielinen luento. Keskustelijoina olivat Taidekoti Kirpilän johtaja Johanna Ruohonen, Vantaan taidemuseo Artsin näyttelyamanuenssi Christine Langinauer ja Nykytaiteen museo Kiasman amanuenssi Saara Hacklin. Keskustelun moderoi kriitikko Sini Mononen.

SARV talks verkossa: Kriitikon monet roolit
Aika: Perjantaina 30.10.2020 klo 17
Paikka: Livestream-tilaisuus SARVin Facebook-sivulla
Tilaisuus kuvattiin Galleria Halmetojan tiloissa (Kalevankatu 16, Helsinki)
Suomen arvostelijain liitto ry, SARV täytti 70 vuotta 31.10.2020. Juhlan kunniaksi SARV järjesti syntymäpäivänsä aattona livestream-keskustelun kriitikon monista rooleista. Aiheesta keskustelivat galleristi Veikko Halmetojan johdolla Taide-lehden päätoimittaja Pessi Rautio ja SARVin puheenjohtaja Maria Säkö.

Juhlavuosiklubi
Aika: Lauantaina 14.11.2020 klo 13, tilaisuutta edelsi SARVin syyskokous
Paikka: Livestream-tilaisuus SARVin Facebook-sivulla
Tilaisuus kuvattiin G Livelabissa (Yrjönkatu 3, Helsinki).
Juhlavuosiklubin juonsi kriitikko Raisa Rauhamaa, juhlapuheen piti kirjailija Johanna Venho, äänimuotokuvia teki ääni- ja esitystaiteilija Juha Valkeapää ja musiikista vastasi muusikko Maija Kauhanen. Lisäksi tilaisuudessa keskusteltiin taiteesta kirjoittamisesta ja kritiikin yhteisöllisyydestä, juhlistettiin Kritiikin ääniä -juhlavuosikirjaa sekä julkistettiin Koneen Säätiön rahoittaman ja Suomen arvostelijain liiton toteuttaman Kritiikki näkyy! -hankkeen verkkosivut ja visuaalinen ilme. Keskusteluissa mukana: E. J. Vehmas -palkinnon saaneet kirjoittajat Harri Kalha ja Marja-Terttu Kivirinta, SARVin puheenjohtaja Maria Säkö, varapuheenjohtaja Vesa Rantama sekä Kritiikki näkyy! -hankkeen projektikoordinaattori Maaria Ylikangas.

Taidekritiikki ja populismi -verkkokeskustelu
Aika: Perjantaina 20.11.2020 klo 15
Paikka: Livestream-tilaisuus SARVin Facebook-sivulla
Tilaisuus kuvattiin Keskustakirjasto Oodissa (Töölönlahdenkatu 4, Helsinki).
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liiton (SARV) kirjallisuusjaos
Keskustelemassa olivat päätoimittajat Tytti Rantanen (Niin&Näin) ja Vesa Rantama (Nuori Voima) sekä SARVin puheenjohtaja Maria Säkö.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort