Suomen arvostelijain liitto ry, SARV on huolestunut Oulun kaupunginhallituksen muutosesityksestä vähentää tukea Oulun teatterille 500 000 eurolla vuonna 2021. Läpi mennessään esitys vaikeuttaa oleellisesti Pohjois-Suomen merkittävän teatterin toimintaa ja kerrannaisvaikutusten ansiosta näivettää alueen kulttuuria.

Teatterin merkitys suomalaisen kulttuurin edistäjänä on suuri. Näytelmissä välittyy suomalainen identiteetti, niissä vaalitaan suomalaista kieltä ja kulttuuria elävällä, todellisella ja ajankohtaisella tavalla.

Teatteri voi omalla paikkakunnallaan toimia vaikeiden asioiden käsittelijänä ja keskustelunavaajana. Oulun teatterissa tällaisia esityksiä ovat olleet esimerkiksi koululaisille suunnattu nettikiusaamista käsittelevä AMA – Ask me anything sekä Pauliina Rauhalan tuore Synninkantajat, joka on saanut yleisön liikkeelle koronarajoituksista huolimatta.

Kaupungin tuen leikkaaminen vähentää automaattisesti myös valtion tukea teatterille, koska tuet kulkevat käsi kädessä ns. vastinrahana. Resurssien väheneminen tarkoittaa siten harvempia ensi-iltoja ja esityskausia eli väheneviä lipputuloja. Se ei tuo säästöjä, vaan aiheuttaa noidankehän, joka johtaa ainoastaan uusiin säästöihin ja leikkauksiin, kunnes ei ole enää mitään, mistä leikata.

Koko Suomen elinvoimaisuuden ylläpitäminen kuuluu tärkeänä osana kulttuurin ja taiteen tehtäviin. Teatterin merkitystä kaupungin vetovoimatekijänä ei voi aliarvioida. Teatteritoiminnan alasajo on vahingollista paitsi alueen kulttuurin myös paikallisten yrittäjien kannalta. Monipuolinen ja elävä kulttuuritarjonta saa ihmiset liikkeelle ja saapumaan kaupunkiin kauempaakin.

Jotta taiteen ja kulttuurin ammattilaiset eivät valuisi pääkaupunkiseudulle, heitä tulee tukea paikallisesti. Vain siten yhteisö säilyy elinvoimaisena, monikerroksisena ja keskustelevana. Pohjoisen Suomen omaperäistä taidetta ei voi tehdä kuin pohjoisessa.

Vetoamme Oulun kaupunginvaltuustoon, jotta se harkitsee muutosesitystä kriittisesti ja lopulta pitäytyy alkuperäisessä ehdotuksessa.

Suomen arvostelijain liitto ry, tanssi- ja teatterijaos

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort