Suomen arvostelijain liitto SARV on valinnut Kuopiossa tiistaina 27.10.2020 alkavan ANTI-festivaalin residenssikriitikoksi jyväskyläläisen tutkijan, kriitikon ja kirjailijan Riikka Ala-Hakulan.

Residenssikriitikko raportoi festivaalin tunnelmista Kritiikin Uutisissa festivaalin jälkeen. Kolmatta kertaa toteutettavan hankkeen ideana on tarjota kriitikoille mahdollisuuksia päivittää ammattitaitoaan taidefestivaalin kontekstissa.

Tänä vuonna Kuopiossa yhdeksättätoista kertaa järjestettävän ANTI – Contemporary Art Festivalin teemana on ruoka.

ANTI-festivaali ”on monimutkainen, intensiivinen, tuhti ja aromaattinen nautinto niille, jotka suosivat täysin poikkeuksellisia makuja”, festivaalin taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan kirjoittavat tämän vuoden teemasta. ”Ruoka puhuttelee teollisuutta ja tuotantoa sekä mikrotason, paikallista, kansallista ja kansainvälistä taloutta ja ekosysteemejä; se on yhtä aikaa globaali ja kotimainen; se on usein, ehkä aina, sukupuolitettu; se liittyy kehoihimme, tapaamme nähdä muut ihmiset sekä tapaamme kokea itsemme.”

Riikka Ala-Hakula toteaa, että nykytaiteen kautta kaikkein tutuin ja arkisin on mahdollista nähdä uudessa valossa. Ruoka taidefestivaalin teemana on juuri tässä mielessä intiimiä, jokapäiväistä.

– Ruoka koskettaa ihmisen henkilökohtaisia tunteita ja sosiaalisia tapoja sekä vaikuttaa yhteiskunnallisten rakenteiden muodostumiseen.

– Olen ollut teini-ikäisestä lähtien kasvissyöjä ja myöhemmin aloin vegaaniksi, minkä takia olen kokenut elämässäni voimakkaasti ruokaan liittyvät tunteet ja ruuan poliittisuuden. Tästä huolimatta olen aina rakastanut ruokaa, viljellyt sitä palstalla tai parvekkeella sekä valmistanut sitä yhdessä rakastetun tai ystävien kanssa. Ruoka on aistillista, esteettistä ja poliittista, mutta samalla se on osa arkeani joka päivä, minkä takia siihen liittyy banaaleja ja ihmeellisiä kokemuksia, Ala-Hakula kertoo.

– Tällä hetkellä ruoan tuotanto on keskeinen poliittinen kysymys, jonka kautta voidaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen ja luontokadon etenemiseen.

Riikka Ala-Hakula haluaa pohtia kysymyksiä siitä, mitä ihmisen pitäisi tulevaisuudessa syödä, että se olisi ekosysteemien ja ilmaston kannalta kestävää, ja miten ruokavalion muutoksen voi toteuttaa ruoan mausta ja estetiikasta tinkimättä.

Entä voiko ruoka olla poliittista, hauskaa ja nautinnollista antroposeenin aikakaudella?

 

 

Kuva: Riikka Ala-Hakula

Riikka Ala-Hakula on jyväskyläläinen kriitikko, kirjailija ja kirjallisuuden väitöskirjatutkija, jonka tutkimus käsittelee nykyrunouden ja nykytaiteen piirissä tehtyä aseemista kirjoitusta. Hän pitää kohtuuhintaisista vegaanibrunsseista, vaatteiden ostamisesta kirpputorilta ja yhteisöllisyydestä.

 

Vuoden 2020 ANTI-festivaalin ohjelma löytyy täältä.

 

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort