Aika: Tiistaina 25.8.2020 klo 13
Paikka: Helsinki puhuu -tapahtuma, Espan lava, Esplanadin puisto, Helsinki
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liiton (SARV) musiikkijaos

Itämeren alueelta löytyy paljon yhteistä kansanperinnettä – silti moni maa on nostanut kansanperinteensä asiaksi, joka erottaa heidät muusta. Runolaulun ja kanteleen avulla on rakennettu Suomessa kansallista identiteettiä, mutta ne ovat suuremmalla alueella tuttuja ilmiöitä. Vetäjänä Tove Djupsjöbacka. Keskustelemassa Timo Väänänen ja Heidi Haapoja-Mäkelä.

Puhujat:

Heidi Haapoja-Mäkelä (FT, MuM) on folkloristiikan post doc -tutkija, joka tarkastelee perinteeseen, suomalaisuuteen ja menneisyyteen liittyviä käsityksiä nyky-yhteiskunnassa. Häntä kiinnostavat erityisesti kansanrunouteen, Kalevalaan ja kansakunnan rakentamiseen nivoutuvat ideologiset merkitykset. Haapoja-Mäkelän tutkimusintressejä ovat muun muassa aineeton kulttuuriperintö, kalevalaisuuden käsite, nationalismi, suomalaisuus, kulttuurinen appropriaatio ja kansallismaisema.

Timo Väänänen (MuT) on monipuolinen kanneltaja, joka soittaa sekä perinteistä että uutta musiikkia vanhoilla ja uusilla kanteleilla. Suomalaisten kanteleiden lisäksi hän on kiinnostunut myös muiden kansojen kanteleista ja soittaa myös esim. länsisiperialaista lyyrakanteletta ja Novgorodin lyyrakanteletta, jonka malli on noin 900 vuotta vanha. Tohtoritutkinnossaan hän tutki kanteleen tärkeitä symboliarvoja otsikolla Väinämöisen kasvot.

Tove Djupsjöbacka (FM, Máster de Flamenco) on musiikkiin erikoistunut toimittaja, joka kirjoittaa myös tanssista. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat suomalainen kansanmusiikki, suomalaiset vähemmistökulttuurit, perinteen ja innovaation kiertokulku sekä eri musiikkikulttuurien yhteydet nationalismiin. Hän on myös flamencotaiteilija ja -asiantuntija, joka tutkii tällä hetkellä flamencon historiaa Suomessa, sekä klassinen laulaja.

Espan lavalla järjestetään 25.–27.8.2020 ensimmäistä kertaa Helsinki puhuu -keskustelutapahtuma. Kaikille avoimia keskusteluja voi seurata paikan päällä sekä kotipäätteen äärellä, sillä Helsingin Sanomat striimaa keskustelut suorina lähetyksinä.

Keskustelujen aiheita ovat mm. Itämeren turvallisuus, kansanperinne ja nationalismi, lehdistönvapaus, Itämeren alueen festivaalit ja matkailu, ruoka, laivahaverien torjuminen, sananvapaus, diversiteetti ja ihmisoikeudet. Tapahtuman pääjärjestäjä on Helsingin kaupungin Savoy-teatteri, ja yhteistyökumppaneita ovat Helsingin Sanomat, Sanoma Oyj, John Nurmisen Säätiö, Suomen arvostelijain liitto, Suomen PEN ja Sublime Music Agency.

SARV talks -keskustelusarja on osa Suomen arvostelijain liiton juhlavuoden ohjelmaa.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort