Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) myöntää vuoden 2020 Kritiikin Kannukset -palkinnon sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrille (s. 1989). Hyrri hurmasi palkintolautakunnan sävykkäällä esikoissarjakuvakirjallaan Satakieli joka ei laulanut.

Arto Melleri kirjoitti aikoinaan nuoruudesta, siivekkäästä ja verisestä. Juliana Hyrrin kuvaama lapsuus on veristä mutta siivetöntä. Lapsilla ei ole täyttä valtaa elämäänsä. He ovat aktiivisia toimijoita ja ympäröivää maailmaa kuvataan heidän havaintojensa kautta, mutta monille tapahtumille he eivät mahda mitään. Silloinkin kun mahtaisivat, asiat vain sattuvat. Mikä sen kauheampaa kuin arkipäiväisyys, mikä sen hirveämpää kuin seurata vierestä. Lapsuuden avainkokemukset vaikuttavat voimakkaasti koko myöhempään elämään.

Tämä lähtökohta on poikinut valtavan määrän laadukasta taidetta ja aiheuttanut vielä valtavamman kliseiden kolinan painokoneissa. Emme ole järin yksilöllisiä, ja jolleivät lauman kokemukset olisi suhteellisen samanlaisia, ei edes voisi puhua laumasta. Juliana Hyrrin tapauksessa riski muuttuu voimavaraksi. Tavanomaisesta tulee erityistä.

Kuva: Kansi Juliana Hyrrin teoksesta Satakieli joka ei laulanut (Suuri Kurpitsa 2019).

Satakieli joka ei laulanut (Suuri Kurpitsa, 2019) ammentaa perimmäisistä kokemuksista, jotka tunnistamme sekä taiteesta että todellisuudesta. Viattomuuden murtumisen, väkivallan liian varhaisen läsnäolon, tuskanhikisen häpeän, ensimmäiset orastavat menetyksen ja poissaolon ajatukset.

Tässäkin tapauksessa oleellista on estetiikka, tapa jolla taide taiteistuu. Hyrrin piirrostyyli herättää muistumia esimerkiksi Katja Tukiaisen ja Amanda Vähämäen parhaista töistä, mutta tuntuu silti täysin omalta. Hyrrikin kuvaa tapahtumia lapsen korkeudelta, mitä vielä vankistaa tarinoiden riemukas (mutta riittävän yhtenäinen) tyylillinen vaihtelu. Useamman vuoden ajalla syntynyt Satakieli joka ei laulanut korostaa piirrostyylein sitä, että kertomusten voi tulkita olevan hiukan eri vaiheista lapsuuden latenssiaikana. Ne kietoutuvat vähäeleisesti mutta jäntevästi toisiinsa: yksin paljon, yhdessä enemmän.

Viron Kohtla-Järvellä syntynyt, muun muassa Aalto-yliopistossa opiskellut helsinkiläinen Hyrri on piirtänyt esikoissarjakuvakirjansa lisäksi muun muassa Pauli Kallion käsikirjoittaman lastensarjakuvakirjan Kalle, pallo ja sello. Oulun pohjoismaisen sarjakuvakilpailun hän voitti vuonna 2017.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Palkintolautakuntaan 2019–2020 kuuluivat puheenjohtajana Ville Hänninen, jäseninä Veikko Halmetoja, Maija Jelkänen, Anu Jormalainen, Asta Kihlman, Vesa Rantama ja Anton Vanha-Majamaa, varajäseninä Eeva Kauppinen ja Siskotuulikki Toijonen sekä sihteerinä SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort