Koronaviruksen aiheuttaman pandemian takia myös monien kulttuuritoimittajien ja kriitikoiden työmahdollisuudet ovat heikentyneet merkittävästi.

Tämän takia 70-vuotisjuhlavuottaan viettävä Suomen arvostelijain liitto ry, SARV haluaa yhdessä Kritiikin Uutiset -lehden kanssa tukea kriitikoita ja kulttuurialan freelance-toimijoita tarjoamalla heille lisää työmahdollisuuksia.

SARVin taloudellisen lisäpanostuksen turvin tullaan lehdessä julkaisemaan kymmenen pohdiskelevan esseen sarja aiheesta Kritiikki ennen ja nyt: Muutoksia suomalaisessa taidekritiikissä viimeisen 70 vuoden aikana.

Digitalisaatio on ollut pitkään ajankohtainen aihe myös kritiikin alalla. Koronapandemian aiheuttama fyysisten kontaktien minimoiminen yhteiskunnassa on kuitenkin johtanut todelliseen digiloikkaan, joka vauhdittaa virtuaalisten yhteisöjen arkipäiväistymistä kulttuurin alueella. Erilaiset vapaasti netin kautta virtuaalisilla alustoilla tarjottavat esitykset runoesitysten livestriimauksista virtuaalisesti järjestettäviin elokuvafestivaaleihin ja taidenäyttelyihin elävät nousukauttaan. Mutta miten nämä kehityskulut muuttavat kriitikon asemaa kulttuurin kentällä?

Entä mitä arkistot kertovat kritiikin muutoksista vuosikymmenten kuluessa? Tai miten sanomalehtiajan vanhat työtavat ja käytännöt suhteutuvat nykyhetken tilanteeseen?

Kontribuutioita toivotaan kritiikin eri alueilta. Näkökulma teemaan on kuitenkin vapaa, se voi olla esimerkiksi esteettinen, poliittinen tai historiallinen. Esseissä voi hyvin olla mukana myös omakohtaisuutta sekä hahmotuksia tulevasta.

Palkkio kustakin esseestä on 400 euroa. Tekstien ohjepituus on 10 000 merkkiä. Tekstejä toivotaan eri taiteenalojen kritiikkiin perehtyneiltä kirjoittajilta. Kannustamme myös niitä kirjoittajia, jotka eivät ole aiemmin avustaneet Kritiikin Uutisia, lähestymään lehden päätoimittajaa essee-ehdotuksin! Esseesarjaa aletaan julkaista kuluvan kevään aikana.

Lähetä siis ehdotuksesi 15.4. mennessä lehden päätoimittajalle sähköpostilla osoitteeseen kritiikin.uutiset(at)sarv.fi

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort