Suomen arvostelijain liitto ry, SARV viettää 70-vuotisjuhlavuottaan ja julkaisee sen kunniaksi kritiikin juhlavuosikirjan Kritiikin ääniä Tekstejä kritiikistä 2020.

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV haluaa tuoda julkiseen keskusteluun kirjan, jossa kritiikki elää tämän hetken keskeisten poliittisten ja esteettisten kysymysten keskellä. Kritiikin suurimmat ongelmat ovat pitkälti samat kuin ylipäätään journalismin: oikean tiedon erottaminen valeuutisista, vihapuheen äänekkyys, sananvapauden rajoittaminen, riippumaton rahoitus, asiantuntemuksen takaavan koulutuksen puuttuminen. Kritiikki muodostaa kuitenkin myös oman alueensa, jota kannattaa tarkastella erillään muusta journalismista.

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV näyttää maailman kriitikkoliittojen joukossa harvinaisuudelta: sen sisään mahtuvat kaikkien eri taiteenlajien kriitikot, kun muissa maissa liitot järjestäytyvät yleensä yksittäisten taiteenlajien ympärille. SARV haluaakin juhlavuosikirjassaan Kritiikin ääniä paitsi pohtia kritiikin tehtävää nykypäivänä myös nostaa esiin erilaisia yhteisöjä niin taiteessa, yleisössä kuin kriitikoiden piirissäkin.

Kansa, populismi, populaari ja yhteisöt ovat käsitteitä, joiden avulla juhlavuosikirja Kritiikin ääniä haravoi taidekritiikin nykypäivää ja tulevaisuutta. Politiikan, aktivismin, feminismin, ekokriisin ja taiteilija-kriitikkojen aseman kautta artikkeleissa katsotaan sekä hyvin lähelle että hirvittävän kauas – jopa ihmisenjälkeiseen aikaan. Pohdinnat populismista ja yhteisöistä eivät kirjassa peitä alleen kritiikin luonnetta yksilölajina. Kirjassa se kuuluu nimenomaan henkilökohtaisina ääninä.

Juhlavuosikirjan alussa on Suomen arvostelijain liiton 70-vuotisjuhlavuoden suojelija presidentti Tarja Halosen tervehdys. Kirjan ovat toimittaneet Mari Hyrkkänen, Riikka Laczak ja Maria Säkö, ja siihen ovat kirjoittaneet Tove Djupsjöbacka, Camilla Granbacka, Julian Honkasalo, Harri Kalha, Emilia Koivumäki, Emilia Kukkala, Martti-Tapio Kuuskoski, Tapani Kärkkäinen, Ilja Lehtinen, Vesa Rantama, Tytti Rantanen, Maria Säkö, Auli Särkiö-Pitkänen, Anton Vanha-Majamaa sekä Seiskan pojat eli Petteri Enroth ja Matti Tuomela. 70-vuotisjuhlavuoden ja vuosikirjan visuaalisen ilmeen on suunnitellut Samppa Ranta.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto on tukenut Kritiikin ääniä -juhlavuosikirjan julkaisua.

Juhlavuosikirjan julkistustilaisuus 18.4.2020 on jouduttu valitettavasti perumaan koronavirustilanteen takia.

Lisätietoja:
Suomen arvostelijain liiton toiminnanjohtaja Riikka Laczak, puh. 041 5065594, info(at)sarv.fi
Arvostelukappalepyynnöt: info(at)sarv.fi

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort