Vuoden 2019 Lea-palkinnon voittaja julistetaan Kotimaisen näytelmän festivaaleilla Kansallisteatterin Lavaklubilla 26.10.2019 klo 19. SARVilla on palkintoraadissa edustus.

Vuoden 2019 Lea-palkintofinalistit ovat näytelmäkirjailija Heini Junkkaala teoksellaan Homoäiti, Okko Leon näytelmä Ateria ja Pipsa Lonka näytelmällään Den andra naturen.

Lea-palkinto on Suomen Näytelmäkirjailijoiden ja Käsikirjoittajien vuodesta 1985 jakama kirjallisuuspalkinto, ja tällä kertaa finalistit on valinnut kolmihenkinen raati, johon kuuluvat näytelmäkirjailija ja dramaturgi Iira Halttunen, ohjaaja Sirpa Riuttala sekä teatterikriitikko Matti Tuomela. Voittajan valitsee kolmen finalistin joukosta ohjaaja ja dramaturgi Aila Lavaste.

Finalistit uudistavat muotoa ja venyttävät rajoja

Raadin perustelujen mukaan yhteistä kaikille finalisteille on, että ne eivät ole perinteisiä näytelmätekstejä vaan uudistavat muotoa ja venyttävät rajoja. Ne määrittävät uudestaan, mitä näytelmä voi olla.

”Nämä kolme tekstiä ovat vahvoja puheenvuoroja. Ne lähestyvät aiheitaan uusista kulmista ja ovat kunnianhimoisia. Finalisteista näkyy, että ne ovat pitkälle ajateltuja ja hyvin viimeisteltyjä tekstejä, jotka antavat esteettisen elämyksen jo lukuvaiheessa”, raati ilmaisee perusteluissaan.

Raadin arvion mukaan Heini Junkkaalan näytelmä Homoäiti on yksityinen lukukokemus, jossa essee muuttuu näytelmäksi ja päinvastoin. Lopputuloksena on kokoaan suurempi teksti, joka ei tarkastele äitiyttä pelkästään vanhemmuuden näkökulmasta vaan myös osana identiteettinä ja sukupolvien ketjua. ”Junkkaalan kerronta limittää onnistuneesti yhteen arjen rosoisuuden sekä toisaalta sen pinnan alle jäävän herkkyyden”, raati summaa.

Okko Leo tutkii näytelmässään Ateria rohkeasti kieltä ja sen tuhovoimaa. Raadin arvion mukaan nuhjuiseen pikaruokaravintolaan sijoittuva teksti huokuu väsynyttä ja voimatonta aggressiota kurjistuvaa yhteiskuntaa kohtaan. Se käyttää banaaliutta polttoaineenaan ja kierrättää populaarikulttuuria tuoreella tavalla. Näytelmä ei moralisoi eikä romantisoi kohteitaan paljastaessaan nykyisissä tuotanto-oloissa elämisen raa’an yksitoikkoisuuden.

Pipsa Longan näytelmä Den andra naturen johdattelee lukijansa hienovaraisesti katsomaan toisia eläinlajeja silmästä silmään. Raadin arvion mukaan rohkeasti toistoa ja leikkauksia hyödyntävä teksti haastaa lukijan tutkimaan suhdettaan toisiin eläinlajeihin ja pohtimaan suhteen taustalla olevia moraalin ja konventioiden kysymyksiä. ”Näytelmän luettuaan voi todeta, että raja ihmisen ja eläimen välillä on utuisempi kuin olemme uskaltaneet ajatella”, valintaraati tiivistää.

Lisätietoja ja kirjailijoiden esittelyt:

Heini Junkkaala (s. 1975) on helsinkiläinen näytelmäkirjailija, ohjaaja ja dramaturgi. Junkkaala on toiminut Kansallisteatterin kotikirjailijana vuodesta 2010. Hän on kiinnostunut dokumentaarisuudesta näyttämöllä sekä pohtii teoksissaan itseyttä, itsettömyyttä, sukupuolta ja ihmisen hengellistä ulottuvuutta. Vuonna 2010 Junkkaala palkittiin Pohjoismaisella näytelmäkirjailijapalkinnolla lastennäytelmästä Kymmenen tikkua laudalla.

Okko Leo (s. 1971) on helsinkiläinen näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2011. Leo on kirjoittanut lukuisia näytelmiä ja radiokuunnelmia, ja hänen teoksia on esitetty laajalti Suomessa ja ulkomailla. Helsingissä hänen näytelmiään on esitetty muun muassa Kansallisteatterissa, Q-teatterissa ja KOM-teatterissa. Näytelmät ovat saaneet myös kansainvälistä näkyvyyttä Saksassa, Tsekeissä ja Yhdysvalloissa. Leon näytelmiä on käännetty ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja tsekiksi. Leo käsittelee teoksissaan usein yhteiskunnan ja yksilön välistä suhdetta sekä identiteettiä.

Pipsa Lonka (s. 1977) on suomalainen kirjailija ja dramaturgi. Lonka valmistui vuonna 2007 teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta. Hänen monipuolinen tuotantonsa sisältää näytelmiä sekä aikuisille että nuorille. Longan näytelmät käsittelevät usein ihmisen suhdetta fyysiseen tai mentaaliseen ympäristöön ja luontoon. Ne luovat pikemmin maisemia ja tiloja kuin tarinan, ja teosten kerroksellisuus tekee niistä moniulotteisia.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on kirjailijoiden itsensä perustama järjestö, joka on toiminut vuodesta 1921. Yhdistyksessä on noin 500 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Lisätietoja: Sara Vogt, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry, puh. +358 44 961 0891

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort