Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker (IFFF) on yhdistys, joka on perustettu vuonna 2015. Joukko väsyneitä kulttuurikirjoittajia oli saanut tarpeekseen siitä, kuinka mediakriisi pyyhki pöydän puhtaaksi kaikelta kirjoittamiselta, mikä ei tuottanut nopeita klikkauksia tai massiivisia läpilyöntejä.

Vuosikymmenen aikana edellytykset kirjoittamiselle ja ammattimaiselle toimimiselle julkisuudessa ovat muuttuneet radikaalisti, ja olemassa olevat tukimuodot soveltuvat huonosti kritiikin monimuotoisuuteen.

IFFF:n lähtökohtana on ollut katsoa eteenpäin ja yrittää löytää muotoja kritiikin tukemiseksi.

IFFF:n lähtökohtana on ollut katsoa eteenpäin ja yrittää löytää muotoja kritiikin tukemiseksi sekä taloudellisesti että intellektuaalisesti tässä ainutlaatuisessa ajassa ja tilanteessa. Haluamme tehdä kritiikistä osan uutta julkisuutta, johon sisältyy sekä uusia mahdollisuuksia että kivuliaita muutoksia.

Olemme tässä työssämme ja pyrkimyksessämme ymmärtää kritiikin olosuhteita ja sen kenttää, sekä ideoiden saamisessa ja työkalujen analysoimisessa, kiitollisuudenvelassa sisarorganisaatioillemme: pohjoismaiselle Fria seminariet i litterär kritikille, ruotsalaiselle Kritiklabbetille, norjalaiselle Kritikerlagetille ja suomalaiselle SARVille.

Svenska kulturfondenin avulla työstämämme malli on nyt iloksemme muuttunut pilottiprojektiksi, joka on saanut nimen ”Kritikerbyrån” (Kritiikkitoimisto) ja jolle myönnetty 380 000 euron rahoitus.

Projektilla on kolme pääasiallista tehtävää:

1. Kritikerbyrån kaksinkertaistaa kaikki palkkiot kriittisistä teksteistä, jotka julkaistaan suomalaisissa lehdissä ruotsin kielellä. Tämä merkitsee, että Kritikerbyrån maksaa – palkkalaskelmaa vastaan – vastaavan suuruisen summan lisää, jonka kirjoittaja on saanut alkuperäisenä kirjoituspalkkiona. Kuulostaako kiinnostavalta? Lähetä sähköpostia osoitteeseen ifffkontakt@gmail.com ja pyydä itsesi liittämistä sähköpostilistallemme. Liity myös Facebook-ryhmäämme. Julkaisemme ohjeita hakemusta varten syksyn aikana. Itse palkkiotuplaantuminen alkaa vuodenvaihteessa. 

2. Kritikerbyrån tulee panostamaan täydennyskoulutuksiin ja inspiroivaan toimintaan yhdistyksen jäsenille. Järjestämme seminaareja, työpajoja ja kollegoihin tutustumista.

3. Kritikerbyrånin lähestymistapa on demokraattinen ja se tekee työtä kritiikin eteen sen laajassa merkityksessä: kouluprojekteilla, amatöörikritiikin huomioimalla ja kohottamalla laajan yleisön tietoisuutta ja mielenkiintoa kritiikkiä kohtaan.

 

Kirjoittaja on kirjailija ja kirjallisuudentutkija sekä IFFF:n alullepanija.

 

Tekstin suomennos Mathilda Larsson.

Linkki YLEn uutiseen aiheesta (haastattelussa Tatjana Brandt): ”Jag tror att vi kommer att kunna visa vad konstkritiken kan vara när den får lite vind i seglen”

 

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort