Suomen arvostelijain liitto ry:n (SARV) elokuvajaos palkitsee tunnustuspalkinnolla Pirkanmaan elokuvakeskuksen ohjelmistovastaavan, teatterinhoitajan ja levityspäällikön Juha Elomäen. Palkinto on kunniakirja, joka myönnetään harkinnan mukaan henkilölle tai instituutiolle, jonka elokuvakriitikot katsovat merkittävästi parantaneen työskentelyedellytyksiään ja edistäneen elokuvakulttuuria.

Vuonna 1982 perustettu Pirkanmaan elokuvakeskus (PEK) on malliesimerkki maakunnallisesta elokuvatoimijasta, jonka laadukkaalla työllä on jopa valtakunnallista merkitystä. PEK:n repertuaariin kuuluvat elokuvien levitys, tamperelaisen Arthouse Cinema Niagara -elokuvateatterin pyörittäminen ja erilaisten elokuvaan liittyvien tapahtumien järjestäminen.

Elokuvajaoksen tunnustuspalkinnon saanut levityspäällikkö Juha Elomäki. Kuva: Juha Elomäen arkisto

Juha Elomäki (s. 1957) on PEK:n toiminnan keskeisiä voimia. Hänen laajan työnkuvansa ytimessä ovat PEK:n kotimaisiin dokumentteihin painottuvan, mutta myös fiktiota sisältävän levitystoiminnan sekä Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston suunnittelu. Toimittajat tuntevat Elomäen tehokkaana tiedottajana, joka nostaa PEK:n maahantuonteja tietoisuuteen ilman mittavia mainosbudjettaja. Ohjelmistosuunnittelijana Elomäki loihtii valtavirtojen ulkopuolelle jäävistä laatuelokuvista elokuvakerhomaisen ohjelmiston, jota yleisö arvostaa.

Elomäen työ osoittaa, että elokuvakulttuuria voi edistää menestyksekkäästi myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Hänen täsmälliset tiedotteensa sekä PEK:n Tampereella ja Helsingissä järjestämät lehdistönäytökset palvelevat elokuvakriitikoita.

Elomäki näkeen PEK:n ja sen hallitseman Niagara-teatterin Tampereen vahvan elokuvakerhoperinteen jatkajana.

”Tampere oli aikanaan Suomen ykköselokuvakerhokaupunki. Neljässä kerhossa – Monroessa, Prismassa, Nykyajassa ja Solariksessa – oli vuosittain yli 6 000 jäsentä. Kerhoissa näytettiin elokuvia, joita ei välttämättä nähnyt edes suurimpien kaupunkien valkokankailla. Kaikilla meillä PEK:n toimintaa aloittaneilla oli elokuvakerhotausta”, Elomäki sanoo.

Elokuvakerhot alkoivat hiipua 1980-luvulla. Arthouse Cinema Niagara -teatterin ohjelmisto on kuitenkin osoitus siitä, että kerhojen ennakkoluuloton henki elää yhä.

”Esitämme vuosittain yli 250 elokuvaa, jotka edustavat kaikenlaisia elokuvakulttuureita. Haluamme tarjota ihmisille muutakin kuin ohjelmistoa yleensä hallitsevia top 20 -listan elokuvia.”

Elokuvajaoksen tunnustuspalkinnon ovat aikaisemmin saaneet elokuvatiedottaja Jorma Akkanen, elokuvasuomentaja Timo Porri, ohjelmaostaja Kaisu Isto, Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kirjastonhoitaja Timo Matoniemi, elokuvakoneenhoitaja Markku Eriksson sekä Ylen Teeman ja Femin elokuvaohjelmistojen suunnittelijat Kati Sinisalo, Johan Förnäs ja Vesa Nykänen.

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, on eri taiteenalojen arvostelijain ammatillinen yhdistys. Suomen arvostelijain liiton elokuvajaoksen jäseniä ovat ne SARVin jäsenet, jotka ovat ilmoittaneet pääasialliseksi arvostelualakseen elokuvan.

Lisätietoja:

Elokuvajaoksen puheenjohtaja 2011–2019 Matti Rämö, matti.ramo(at)iki.fi
SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak, p. 041 506 5594, info(at)sarv.fi

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort