Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, myöntää vuoden 2019 Kritiikin Kannukset -palkinnon dramaturgi, näytelmäkirjailija Ilja Lehtiselle (s. 1984, Helsinki). Lehtinen vakuutti palkintolautakunnan näytelmäkäsikirjoituksellaan Elinvoima.

Käsikirjoituksessa Lehtinen käsittelee aikamme suurimpia haasteita, ilmastonmuutosta ja ekokatastrofia, suomalaisesta näkökulmasta. Hän ruotii metsiemme käyttöä, hyödyntämistä ja varjelemista sekä metsänhoitopolitiikan seurauksia.

Palkintolautakunnan mukaan Lehtinen on paneutunut aiheeseensa, eikä tarjoa yksinkertaisia ratkaisuja tai sorru latteisiin johtopäätöksiin. Työssä pursuaa valtavana vyörynä eri aikojen ja arvojen, yksittäisten nimettyjen henkilöiden ja heidän ristiriitaisten näkemystensä tutkimusta ja kiihkeää debatointia. Teksti on rakennettu moniääniseksi, faktan ja fiktion rajaa hämärtäväksi. Mukana on myös huumoria, jota ei ole naamioitu ironiaksi.

Elinvoima haastaa aikamme kulttuurin ja ottaa kantaa laajaan aiheeseen. Tekstinä se on itsenäinen ja omaääninen. Esseemäinen käsikirjoitus irtisanoutuu herooisen miestaiteilijan myytistä. Se tekee teatterin lavasta arendtlaisen keskustelun tilan ja kansalaisuuden paikan.

Paitsi dramaturgina ja näytelmäkirjailijana, Lehtinen tunnetaan myös spoken word -artistina nimellä Illmari. Hän esiintyy lisäksi nykykansanmusiikkia räppiin, konekomppeihin ja kaupunkiäänimaisemiin yhdistävässä haapoja&illmari -kollektiivissa.

Elinvoima oli Lehtisen taiteellinen opinnäyte Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa dramaturgian maisteritutkintoa varten. Sen ensi-ilta oli 11.10.2018 Teatterikorkeakoulussa. Näytelmän ohjasi Tuomas Rinta-Panttila.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Palkintolautakuntaan 2018–2019 kuuluivat puheenjohtajana Sini Mononen, jäseninä Veikko Halmetoja, Lauri Holma, Kikka Holmberg, Maija Jelkänen, Sara Nyberg, Arto Pajukallio, varajäseninä Anu Jormalainen ja Siskotuulikki Toijonen sekä sihteerinä SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort