SARVin Kriitikkopäivä järjestettiin lauantaina 17.11.2018 klo 13–16 Annantalolla. Tilaisuuden teemana oli lastenkulttuuri ja kritiikki, erityisesti lapset ja nuoret kulttuurin aktiivisina toimijoina. Tilaisuudessa pohdittiin millaista lasten- ja nuortenkirjojen kritiikkiä on ollut ennen ja nyt, tarkasteltiin lasten ja aikuisten yhteistoimintaa esitystaiteessa sekä kuultiin tämän hetken kiinnostavista nuorille suunnatuista kulttuurihankkeista, Taidetestaajista ja Nuori Näyttämö -hankkeesta.

Maaria Salo toivotti SARVin puolesta kaikki tervetulleiksi. Kuva: Jouni Viitala

Kriitikkopäivän juonsi teatteripedagogi Emma Paju-Torvalds, joka on toiminut paitsi näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana, myös Roihuvuoren kirjamessujen juontajana.

Juontaja Emma Paju-Torvalds. Kuva: Jouni Viitala

Lasten- ja nuortenkirjallisuuskriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen puhui aiheesta Saako uhanalaista lastenkirjaa enää edes arvostella? Näkemyksiä lasten- ja nuortenkirjakritiikistä kolmelta vuosikymmeneltä. Heikkilä-Halttusella on pitkä ura lastenkirjallisuuden parissa. Kriitikkopäivässä hän kertoi tärkeitä huomioita lasten- ja nuortenkirjojen arvostelujen tilanteesta ja kehityksestä Suomessa.

Kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen. Kuva: Jouni Viitala

Oblivian taiteellisen johtajan Annika Tudeerin puheenvuoron aiheena oli Emme ole yksin – yhdessä esityksen tekeminen lasten ja nuorten kanssa avaa uusia näkökulmia taiteeseen ja ihmisenä olemiseen. Obliviassa taiteen tekemiseen liittyy tasaveroisuus iästä riippumatta. Nuoret ovat mukana ideoinnista valmiisiin esityksiin asti.

Annika Tudeer. Kuva: Jouni Viitala

Hankepäällikkö Anu-Maarit Moilanen kertoi Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kolmevuotisesta Taidetestaajat-hankkeesta. Se tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaiselle eli noin 180 000 nuorelle mahdollisuuden osallistua taidevierailuun ja arvioida kokemaansa. Hanke sisältää jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle vierailun valtakunnallisessa ja alueellisessa taidekohteessa sekä tehtävät ennen ja jälkeen vierailun. Hankkeen tarkoituksena on madaltaa kynnystä osallistua taiteen kokemiseen sekä tuoda nuorten äänet kuuluviin.

Taidetestaajien hankepäällikkö Anu-Maarit Moilanen. Kuva: Jouni Viitala

Tuottaja Inke Rosilo kertoi vuosina 2016–2018 toteutetusta Nuori Näyttämö -hankkeesta, jossa nuoret pääsivät itse tekemään taidetta näyttämölle ammattiteattereiden kanssa.

Tuottaja Inke Rosilo. Kuva: Jouni Viitala

Tilaisuuden yleisöä. Kuva: Jouni Viitala

Annantalolla nähtiin noin puolen tunnin katkelma Kritiikin Kannuksilla vuonna 2011 palkitun nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhösen sooloteoksesta Missing Amelia Earhart. Aikuisille tehty esitys oli Annantalolla avoin myös kouluikäisille lapsille.

”Amelia Earhart on sankari, ilmailun uranuurtaja ja meidän kaikkien esikuva. Vuonna 1937 Amelia Earhart lähti maailmanympärilennolle ja sitten Amelia Earhart katosi, jättäen jälkeensä valtavan, Amelia Earhartin muotoisen aukon. Sielukkaiden nukkehahmojen ja miniatyyrimaisemien siivittämänä esitys kertoo koskettavan tarinan edelläkävijyydestä ja uskomisesta mahdottomaan.”

Nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen. Kuva: Jouni Viitala

Annantalon Kriitikkopäivässä avattiin SARVin Kritiikin Uutisten 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestämä kirjoituskilpailu Mikä kritiikki! Kritiikkiaiheinen kilpailu on suunnattu lukio- ja ammattikouluikäisille nuorille (syntymävuodet 2000–2002). Kirjoituskilpailun tarkoituksena on saada nuoret tarkastelemaan ja analysoimaan taidetta, perustelemaan näkemyksensä, innostumaan kirjoittamisesta sekä pohtimaan kritiikkiä tekstilajina.

Osallistumisaika on 17.11.2018–15.3.2019.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat kirjailija Taina Latvala, elokuvakriitikko Kalle Kinnunen sekä Kritiikin Uutisten päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskoski. Lisäksi kilpailussa jaetaan Otso Kantokorpi -stipendi rohkealle ja omaperäiselle kirjoitukselle. Stipendin saajan päättää ohjaaja, käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff.

Kriitikkopäivässä kirjoituskilpailusta kertoi Kritiikin Uutisten päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskoski. Kilpailun tuomari Kalle Kinnunen kuuntelee. Kuva: Jouni Viitala

Elokuvakriitikko Kalle Kinnunen on yksi kirjoituskilpailun tuomareista. Kuva: Jouni Viitala

Kirjoituskilpailun suojelijana toimii muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta, joka jakaa palkinnot huhtikuussa 2019 Helsingissä järjestettävässä palkinnonjakotilaisuudessa. Uusivirta myös esiintyy tilaisuudessa. Kevään palkinnonjakotilaisuuden juontaa Sanat haltuun -työpajoista tuttu Kiiltomato-verkkolehden päätoimittaja Aleksis Salusjärvi, joka puhui Kriitikkopäivässä kirjoitustaidon ja kirjoittamisen merkityksestä nuorille. Salusjärvi on myös toiminut aiemmin Kritiikin Uutisten päätoimittajana.

Kiiltomato-verkkolehden päätoimittaja Aleksis Salusjärvi. Kuva: Jouni Viitala

Taidetta Annantalolla. Kuva: Jouni Viitala

Mikä kritiikki! -kirjoituskilpailun ilmoitus, osallistumisohjeet ja lisätiedot löytyvät täältä.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, 041 5065594

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort