Suomen arvostelijain liiton Turun osaston myöntämät Kritiikin punnukset saavat vuonna 2018 tietokirjailija Mikko Laaksonen, elokuvaohjaaja Elli Vuorinen ja ohjelmapäällikkö Paavo Vuoristo (TVO). Tänä vuonna vietetään Kritiikin punnusten juhlavuotta, sillä palkinto jaetaan jo 40. kerran.

Tietokirjailija, kriitikko ja Bryggman-säätiön asiamies Mikko Laaksonen on pitkän linjan kulttuurivaikuttaja ja yhteiskunnallinen keskustelija. Hän on kirjoittanut useita kirjoja niin raitiovaunuista kuin turkulaisesta rakennuskulttuurista. Erityisen kiinnostava on hänen ja Juri Nummelinin yhteistyönä syntynyt kirja Turun seudun arkkitehtuuriopas. Mikko Laaksonen on kunnostautunut vetämällä usean vuoden ajan kaupunginosakohtaisia arkkitehtuurikävelykierroksia, jotka ovat auttaneet meitä näkemään hyvän ja huonon rakentamisen erot. Suomen arvostelijain liiton Kritiikin juhlapunnus, joka jaetaan nyt 40. kerran, sopii tälle rohkealle ja tietävälle vanhan ja uuden turkulaisen kaupunkikulttuurin puolustajalle.

Toinen Kritiikin juhlapunnus annetaan elokuvaohjaaja Elli Vuoriselle, joka tunnetaan runollisten laatuanimaatioiden tekijänä. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2011 ja kuuluu koulusta valmistuneiden lahjakkaiden taiteilijoiden, animaattoreiden, tanssijoiden, nukketeatterilaisten ja sirkuslaisten joukkoon. Elokuvatutkija Juri Nummelinin mukaan ”Elli Vuorisen elokuvissa on vanhojen klassikoiden rytmiä ja ilmaisuvoimaisuutta. Elokuvien tekniikka on täysin modernia, vaikka siinä onkin säilytetty käsityön leima. Vuorisen viimeisin elokuva Sore Eyes for Infinity on kymmenen minuutin mestariteos”. Elli Vuorinen on animaatioillaan ja Pyjama Films -studiollaan luomassa uutta ja kansainvälistä taidekaupunki Turkua.

Kolmas Kritiikin juhlapunnus menee Turun Yliopiston Varsinaissuomalaisen Osakunnan ohjelmapäällikkö Paavo Vuoristolle ja legendaariselle TVO:lle, joka on ollut jo kauan Turun vaihtoehtoisen elävän musiikin keskus, ja jossa monet kotimaiset ja ulkomaiset bändit ovat saaneet esiintyä. TVO eli pitkän ja onnellisen elämän Turun ylioppilastalon kellarissa 1956–2010, mutta joutui sieltä muuttamaan saneerauksen tieltä uusiin tiloihin. Turun elävän musiikin yhdistys Telmu kutsui Vuoriston kunniajäsenekseen vuonna 2014 osoituksena hänen alalla nauttimastaan arvostuksesta. Suomen arvostelijain liiton Turun osasto antaa juhlapunnuksensa Paavo Vuoristolle ja TVO:lle tunnustuksena siitä tinkimättömästä ja rohkeasta vapaaehtoistyöstä, joka on pitänyt Turkua vaihtoehtoisen musiikin ja kulttuurin keskuksena Aamuruskon perinteitä jatkaen.

Kritiikin punnukset on Suomen arvostelijain liiton ainoa alueellinen tunnustuspalkinto. Kritiikin punnukset myönnetään varsinaissuomalaisille taiteilijoille. Kilon punnus jaetaan pitkäaikaisesta, valtakunnallisestikin merkittävästä kulttuurityöstä. Puolen kilon punnus taas annetaan merkittävästä kulttuuriteosta, läpimurrosta tai debyytistä. Punnuksia on jaettu vuodesta 1979 alkaen.

Lisätietoja:

Kari J. Kettula, Suomen arvostelijain liiton Turun osaston puheenjohtaja, kari.j.kettula(at)gmail.com, puh. 0400 820 534
Niko Selinheimo, Suomen arvostelijain liiton Turun osaston sihteeri, ns(at)xn.fi, puh. 044 264 1111

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort