Kritiikin Kannusten palkinnonjako- ja lehdistötilaisuus järjestettiin torstaina 5.4.2018 klo 13 Galleria Sinnessä (Iso Roobertinkatu 16, Helsinki).

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, myönsi vuoden 2018 Kritiikin Kannukset -palkinnon taiteilijaryhmä Honkasalo–Niemi–Virtaselle. Palkittuun ryhmään kuuluu kolme taiteilijaa: kuvataiteilija Felicia Honkasalo, kuvataiteilija ja trumpetisti Akuliina Niemi sekä dramaturgi Sinna Virtanen.

Kritiikin Kannukset -palkinnot on suunnitellut Börje Rajalin ja tehnyt hopeaseppämestari Heikki Laakso. Kuva: Jouni Viitala

Toimitusjohtaja Sabina Westerholm toivotti vieraat tervetulleiksi Galleria Sinneen. Kuva: Jouni Viitala

Kritiikin Kannukset -lautakunnan puheenjohtaja Tenka Issakainen kertoi palkinnonsaajien nimet ja luki lautakunnan perustelut. Kuva: Jouni Viitala

SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak, lautakunnan jäsen Sara Nyberg, lautakunnan puheenjohtaja Tenka Issakainen sekä palkitut Felicia Honkasalo, Sinna Virtanen ja Akuliina Niemi. Kuva: Jouni Viitala

Malja palkinnonsaajille. Tenka Issakainen, Sinna Virtanen, Felicia Honkasalo ja Akuliina Niemi. Kuva: Jouni Viitala.

Palkinnonsaajien kiitokset. Kuva: Jouni Viitala

Palkinnonsaajat kertovat työskentelystään. Kuva: Jouni Viitala.

Sara Nyberg ja Felicia Honkasalo. Taustalla Riikka Laczak, Eija Niskanen ja Arto Pajukallio. Kuva: Jouni Viitala

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille. Palkintolautakuntaan 2017–2018 kuuluivat puheenjohtajana Tenka Issakainen, jäseninä Tove Djupsjöbacka, Kikka Holmberg, Sini Mononen, Eija Niskanen, Sara Nyberg ja Arto Pajukallio, varajäseninä Risto Haapsamo ja Juha-Heikki Tihinen sekä sihteerinä SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Seppo Niiranen, Hannele Salminen, Seppo Heiskanen ja Sara Nyberg. Kuva: Jouni Viitala

Kuva: Jouni Viitala

Vapaata yhdessäoloa tilaisuuden jälkeen Sinnessä. Kuva: Jouni Viitala

Palkintolautakunnan perusteluissa todetaan, että Honkasalo–Niemi–Virtanen -ryhmä on työstänyt sekä esityksiä että näyttelyitä vuodesta 2015 alkaen. Ensimmäiset teokset käsittelivät brittiläistä paleontologia Mary Anningia. Tämän jälkeen heidän kiinnostuksensa kohteena on ollut Isossakyrössä sijaitseva Levänluhdan lähde, josta löydetyt rautakautiset muinaisjäännökset ihmisluineen ovat herättäneet kysymyksiä lähteen luonteesta.

Honkasalo–Niemi–Virtanen -ryhmä liikkuu vapaasti taiteen ja tieteen välimaastossa kohdistaen huomionsa historiaan ja esihistoriaan. Ryhmä toimii tutkimuksellisesti, haastattelee asiantuntijoita ja työskentelee eri alojen taiteilijoiden kanssa. Lopputulos on usein yllättävä sekoitus: teokset tuntuvat keskustelevan aiheensa kanssa. Myytit, historia, kokemukset ja tulkinnat sekoittuvat tavalla, jossa keskeisempää on katsojakokemusten virtaama kuin tarkka, kiteytetty sanoma.

Ryhmän viimeisimpään teossarjaan kuuluu kolme osaa, joista jo on nähty Chimera-installaatio Galleria Sinnessä sekä näyttämöteos Nature Morte Mad Housessa, molemmat Helsingissä. Trilogian kolmas osa on ääniteos, jonka ryhmä toteuttaa ensi syksynä Levänluhdan lähteellä Isossakyrössä.

Yksityiskohta teoksesta Prosthetic glass. Kuva: Jouni Viitala

Teoksissa on huomattavaa, kuinka ryhmätyö ja tutkimuksellisuus ovat merkittäviä taiteelliseen ilmaisuun ja lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä. Taiteilijaryhmän työskentelymateriaaleihin saattavat kuulua esimerkiksi lasi, liikkuva kuva, haastattelut, valokuvat, äänet ja näyttämöesitykset. He todistavat, että 1800-luvulla kehitetty kokonaistaideteoksen idea ja käytäntö ovat edelleen eläviä ja ilmaisuvoimaisia taiteellisen työskentelyn tapoja.

Valintaraati on vaikuttunut tavasta, jossa kolmen taiteilijan monitaiteisena yhteistyönä syntyy identiteetiltään aidosti monikollisia teoksia. Yhteinen uteliaisuus maailman ilmiöitä kohtaan tuntuu ohjaavan ryhmän työtä, silti jokaisen yksittäisen taiteilijan persoonallisuus on teoksissa läsnä. Teosten äärellä valintaraati on elänyt ja kokenut vuoropuhelua niin faktuaalisen kuin fiktiivisenkin kanssa.

Yksityiskohta videoteoksesta Cranium 1 and Mandibula 2:1A13. Kuva: Jouni Viitala

Galleria Sinne. Kuva: Jouni Viitala

Lisätietoja: SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak, 041 506 5594, info(at)sarv.fi

 

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort