Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, myöntää vuoden 2018 Kritiikin Kannukset -palkinnon taiteilijaryhmä Honkasalo–Niemi–Virtaselle. Palkittuun ryhmään kuuluu kolme taiteilijaa: kuvataiteilija Felicia Honkasalo, kuvataiteilija ja trumpetisti Akuliina Niemi sekä dramaturgi Sinna Virtanen.

Ryhmä on työstänyt sekä esityksiä että näyttelyitä vuodesta 2015 alkaen. Ensimmäiset teokset käsittelivät brittiläistä paleontologia Mary Anningia. Tämän jälkeen heidän kiinnostuksensa kohteena on ollut Isossakyrössä sijaitseva Levänluhdan lähde, josta löydetyt rautakautiset muinaisjäännökset ihmisluineen ovat herättäneet kysymyksiä lähteen luonteesta.

Honkasalo–Niemi–Virtanen -ryhmä liikkuu vapaasti taiteen ja tieteen välimaastossa kohdistaen huomionsa historiaan ja esihistoriaan. Ryhmä toimii tutkimuksellisesti, haastattelee asiantuntijoita ja työskentelee eri alojen taiteilijoiden kanssa. Lopputulos on usein yllättävä sekoitus: teokset tuntuvat keskustelevan aiheensa kanssa. Myytit, historia, kokemukset ja tulkinnat sekoittuvat tavalla, jossa keskeisempää on katsojakokemusten virtaama kuin tarkka, kiteytetty sanoma.

Ryhmän viimeisimpään teossarjaan kuuluu kolme osaa, joista jo on nähty Chimera-installaatio Galleria Sinnessä sekä näyttämöteos Nature Morte Mad Housessa, molemmat Helsingissä. Trilogian kolmas osa on ääniteos, jonka ryhmä toteuttaa ensi syksynä Levänluhdan lähteellä Isossakyrössä.

Teoksissa on huomattavaa, kuinka ryhmätyö ja tutkimuksellisuus ovat merkittäviä taiteelliseen ilmaisuun ja lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä. Taiteilijaryhmän työskentelymateriaaleihin saattavat kuulua esimerkiksi lasi, liikkuva kuva, haastattelut, valokuvat, äänet ja näyttämöesitykset. He todistavat, että 1800-luvulla kehitetty kokonaistaideteoksen idea ja käytäntö ovat edelleen eläviä ja ilmaisuvoimaisia taiteellisen työskentelyn tapoja.

Valintaraati on vaikuttunut tavasta, jossa kolmen taiteilijan monitaiteisena yhteistyönä syntyy identiteetiltään aidosti monikollisia teoksia. Yhteinen uteliaisuus maailman ilmiöitä kohtaan tuntuu ohjaavan ryhmän työtä, silti jokaisen yksittäisen taiteilijan persoonallisuus on teoksissa läsnä. Teosten äärellä valintaraati on elänyt ja kokenut vuoropuhelua niin faktuaalisen kuin fiktiivisenkin kanssa.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille. Palkintolautakuntaan 2017–2018 kuuluivat puheenjohtajana Tenka Issakainen, jäseninä Tove Djupsjöbacka, Kirsti Holmberg, Sini Mononen, Eija Niskanen, Sara Nyberg ja Arto Pajukallio, varajäseninä Risto Haapsamo ja Juha-Heikki Tihinen sekä sihteerinä SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Palkinnonsaaja Sinna Virtanen, 040 565 4560, sinnavirtanen(at)gmail.com
Lautakunnan puheenjohtaja Tenka Issakainen, 040 763 4073, tenkaissakainen(at)gmail.com
SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak, 041 506 5594, info(at)sarv.fi

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort