Runeberg-kirjallisuuspalkinto myönnettiin 5.2.2018 kirjailija Marjo Niemelle romaanista Kaikkien menetysten äiti, Teos.

Vuosittain jaettava Runeberg-palkinto on 10 000 euroa. Sen kustantavat sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Palkinnon saajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Leena Tiainen.

Kaikkien menetysten äiti vie lukijan lähisuhteiden näyttämölle, kirjaimellisesti. Varastossa työskentelevä nainen kohtaa työpaikkansa sokkeloissa kuin esille asetetuttuna äitinsä kuolleen ruumiin. Jotain tehdäkseen hän aloittaa vainajan äärellä yksinpuhelun, joka vie lapsuudeksi kutsuttuun muistojen vankilaan ja omaan, kotona odottavaan perhe-elämään pienen tyttären äitinä ja aviomiehen puolisona.

Marjo Niemen käsissä moninäyttämöinen, rinnakkaisissa maailmoissa etenevä tarina on suurta kirjallisuutta. Etäännytykset kasvattavat romaanin tulkintapintaa upeasti, kaikki lähisuhteittemme esitykselliset elementit nousevat kerronnasta taitavasti tyylitellyn puhekielisen monologin voimalla. Musta huumori ja niin kutsutut kipeät ironiat ovat romaanin elämännäyttämön tyylilajeja, jotka kuljettavat naishahmoa kohti puhdistavaa itseymmärrystä.

Kaikkien menetysten äiti on laajan draamatuotannon kirjoittaneen Marjo Niemen (s. 1978) viides romaani.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa.

Lisätietoja: Runeberg-raadin sihteeri Marjo Rämö, p. 0400 133 882, marjo.j.ramo(a)media.fi
Raadin puheenjohtaja Pia Ingström, p. 050 526 5117

 

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort