Suomen arvostelijain liiton Turun osasto on päättänyt jakaa vuoden 2017 Kritiikin punnukset Sabrina Casagrandelle ja Leluliike Casagrandelle, Petteri Ojalle ja Turun Sarjakuvakaupalle sekä kulttuurin monitoimimiehelle Matti Rag Paanaselle. Punnukset jaetaan nyt 39. kerran.

Lastenkulttuuripunnus, Taikapunnus on päätetty myöntää Sabrina Casagrandelle ja Leluliike Casagrandelle tunnustukseksi yli 100 vuotta kestäneestä hienosta ja tuloksellisesta toiminnasta lasten ja lastenmielisten iloksi. Antonio Casagrande perusti liikkeen jo vuonna 1912, ja vuodesta 1930 perheyritys on toiminut Turun keskustassa Linnankadulla. Leluliikkeen yhteydessä on lelumuseo, jossa voi tutustua eri aikakausien suosikkileluihin peltiautoista ja paperinukeista keinuhevosiin ja nukkeihin. Moni sukupolvi on saanut Casagranden leluliikkeessä myös ensituntuman Märklin-sähköjuniin. Leikki ja ilo ovat ihmisoikeuksia.

Petteri Oja ja vuonna 2010 perustettu Turun Sarjakuvakauppa saavat Kritiikin punnuksen hienosta ja monipuolisesta toiminnastaan suomalaisen ja turkulaisen sarjakuvakulttuurin hyväksi. Kotimaiseksi sarjakuvaimperiumiksi laajentuneella yrityksellä on sarjakuvakaupat myös Oulussa (2015) ja Helsingissä (2016). Turun Sarjakuvakauppa on toimintakeskus, joka järjestää myös tapahtumia, koulutustilaisuuksia ja piirtäjävierailuja. Sarjakuvakaupassa on hyvä meininki. Vierailija kohtaa kaupassa mukavia, hieman outoja, mutta asiantuntevia kanssaihmisiä ja työntekijöitä, joiden kanssa on hauska selata vanhoja klassikkoja ja kauden uutuuksia.

Kolmannet Kritiikin punnukset on päätetty myöntää turkulaisen kulttuurin monitoimimiehelle Matti Rag Paanaselle, jonka tuotanto on hämmästyttävän laaja. Matti Rag Paananen on säveltäjä, sovittaja, pianisti, runoilija, aforistikko ja taidemaalari, joka on vuosikymmenet ilahduttanut ihmisiä jazz- ja pianomusiikilla, sinfonioillaan ja omalaatuisilla taideteoksillaan. Outo ja ilahduttava on hänen moniosainen aforismi-sarjansa Taide ja nerous (Turbator), joka lienee maailmanennätysluokkaa laajuudessaan. Matti Rag Paanasen omassa taidemuseossa kävijä voi vain ihailla hänen teostensa värimaailmaa ja salattuja sisältöjä.

Kritiikin punnukset on Suomen arvostelijain liiton ainoa alueellinen tunnustuspalkinto. Kritiikin punnukset myönnetään varsinaissuomalaisille taiteilijoille. Kilon punnus jaetaan pitkäaikaisesta, valtakunnallisestikin merkittävästä kulttuurityöstä. Puolen kilon punnus taas annetaan merkittävästä kulttuuriteosta, läpimurrosta tai debyytistä. Punnuksia on jaettu vuodesta 1979 alkaen.

Lisätietoja:

Kari J. Kettula, Suomen arvostelijain liiton Turun osaston puheenjohtaja, kari.j.kettula@gmail.com,puh. 0400 820 534

Niko Selinheimo, Suomen arvostelijain liiton Turun osaston sihteeri, ns@xn.fi, puh. 044 264 1111

 

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort