SARV teki opintomatkan Liettuan Vilnaan ja Kaunasiin 10.5.–13.5.2017. Matkalla tutustuttiin maan monipuoliseen kulttuuritarjontaan ja museoihin, tavattiin paikallisia kulttuurialan toimijoita ja vierailtiin muun muassa Liettuan kansallisoopperassa, Trakain linnassa, patsaspuisto Grūto parkasissa ja itsenäiseksi tasavallaksi julistautuneessa Užupisissa.

Ensimmäiseksi tutustuttiin vuodenaikaan nähden hieman viileässä säässä Vilnan vanhaankaupunkiin, UNESCOn maailmanperintöluettelokohteeseen.

Vilnan vanhaankaupunkiin kuljetaan Aamunkoiton portin kautta. Kuva: Riikka Laczak

Kierros Vilnassa opas Regina Lakacauskaiten johdolla. Taustalla Aamunkoiton portti. Kuva: Riikka Laczak

Opintomatkan hattupäiset miehet Seppo Heiskanen ja Eino Kaikkonen. Kuva: Eino Kaikkonen

Vilnan vanhaakaupunkia. Kuva: Auli Särkiö

Vilnan Literatų-kadun (Literatų gatvė) seinissä on pieniä laattoja, joista jokainen kuvaa jotakuta liettualaista kirjailijaa tai runoilijaa. Vuonna 2009 Vilnassa julkistettu ja alunperin väliaikaiseksi tarkoitettu Literatu street -taideprojekti (Literatų gatvės projektas) jatkuu edelleen. Keramiikasta, puusta, lasista ja metallista tehtyjä laattoja on tähän mennessä ehtinyt kertyä jo yli sata.

Opintomatkalaiset Vilnan Literatų-kadulla. Kuva: Riikka Laczak

Ričardas Gavelis (1950–2002) oli liettualainen kirjailija, näytelmäkirjailija ja toimittaja, joka kirjoitti muun muassa Respublika-päivälehteen ja Veidas-viikkolehteen. Kuva: Riikka Laczak

Opintomatkalaisia opastetulla kierroksella. Kuva: Riikka Laczak

Entinen Pyhän Mikaelin katolinen kirkko toimii nykyisin museona. Kuva: Riikka Laczak

Katolisen Pyhän Annan kirkon arkkitehtuuri on hyvä esimerkki liettualaisesta gotiikasta. Kuva: Leea Pienimäki

Vilnassa sijaitseva Užupis (puol. Zarzecze) julistautui vuonna 1997 itsenäiseksi Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu, perustuslaki ja valuutta. Užupisin presidenttinä toimii elokuvaohjaaja, muusikko ja runoilija Romas Lileikis. Alueella sijaitsee paljon taiteilijoiden työhuoneita, gallerioita ja kahviloita, ja siksi Užupisia on usein verrattu Kööpenhaminan Christianiaan ja Pariisin Montmartreen.

Užupisin enkeliveistos symboloi alueen taiteellista vapautta. Kuva: Auli Särkiö

Užupisin perustuslaki on luettavissa myös suomeksi. Kuva: Leea Pienimäki

Opasteita Užupisissa. Kuva: Auli Särkiö

Užupisin kartta ja kalenteri. Kuva: Auli Särkiö

Kierroksen jälkeen syömässä Užupisissa. Kuva: Eino Kaikkonen

Opintomatkan toisena päivänä vierailtiin Liettuan kirjallisuusinstituutissa (The Institute of Lithuanian Literature and Folklore) ja tavattiin paikallisia kirjailijoita, tutkijoita ja kriitikkoja.

Liettuan kirjallisuusinstituutti Vilnassa. Kuva: Riikka Laczak

Vierailulla Liettuan kirjallisuusinstituutissa. Johtaja Mindaugas Kvietkauskas kertoo instituutin toiminnasta. Kuva: Leea Pienimäki

Liettuan kirjallisuusinstituutissa. Kuva: Leea Pienimäki

Vilnassa tutustuimme paikalliseen ”Kaapelitehtaaseen”, esittävien taiteiden taloon Arts Printing Houseen / Menų spaustuvėen. Rakennuksessa on muun muassa teatterisaleja, harjoitustiloja, residenssitoimintaa ja kirjasto. Paikkaa esitteli koordinaattori Miglė Kolinytė. Lisäksi tapasimme Sirenos-teatterifestivaalin taiteellisen johtajan Audra Žukaitytėn.

Arts Printing House / Menų spaustuvė Vilnassa. Kuva: Auli Särkiö

Miglė Kolinytė kertoo Arts Printing Housen / Menų spaustuvėn toiminnasta. Kuva: Riikka Laczak

Vierailulla Liettuan kansallisteatterissa (Lithuanian National Drama Theatre) tapasimme muun muassa johtaja Martynas Budraitisin, taiteellisen osaston johtaja Kristina Savickienėn, asiakaspalvelujohtaja Ada Paukštytėn, kiertuekoordinaattori Vytautė Brazdylytėn sekä kirjallisuusosaston johtaja Daiva Šabasevičienėn.

Veistokset Liettuan kansallisteatterin sisäänkäynnin luona Vilnassa. Kuva: Leea Pienimäki

Kiertuekoordinaattori Vytautė Brazdylytė, tulkki, kirjallisuusosaston johtaja Daiva Šabasevičienė, asiakaspalvelujohtaja Ada Paukštytė ja taiteellisen osaston johtaja Kristina Savickienė kertoivat Liettuan kansallisteatterin toiminnasta. Johtaja Martynas Budraitis puuttuu kuvasta. Kuva: Leea Pienimäki

Torstai-iltana käytiin Liettuan kansallisoopperassa, jossa esitettiin Mozartin Figaron häät.

Liettuan kansallisoopperan esirippu. Kuva: Leea Pienimäki

Liettuan itsenäistyttyä neuvostoajan henkilöpatsaat haluttiin ymmärrettävästi poistaa kaupunkikuvasta ja monia niistä myös tuhottiin. Opintomatkan kolmantena päivänä vierailtiin patsaspuisto Grūto parkasissa (Grūtas Park), johon on koottu lukuisia vanhoja neuvostopatsaita. Alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan poistettuina ne jatkavat elämäänsä metsän keskellä ja muistuttavat maan historiasta. Grūto parkasin alueella on myös museoita, eläinpuisto, lasten leikkipuisto ja ravintola.

Istuva Lenin Grūto parkasissa. Kuva: Auli Särkiö

Neuvostoajan vaatetusta esittelevä mallinukke Grūto parkasin museossa. Kuva: Eino Kaikkonen

Lenin-patsaita Grūto parkasissa. Kuva: Leea Pienimäki

Patsastelua Grūto parkasissa. Kuva: Soila Ojanen

Opas Regina Lakacauskaite Grūto parkasin patsaspuistossa. Kuva: Riikka Laczak

Matkanjohtaja Nils-Erik Friis ja opintomatkalaisia lounaalla Grūto parkasissa. Kuva: Leea Pienimäki

Grūto parkasista matka jatkui Kaunasiin, Liettuan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, jossa vierailimme muun muassa vanhassakaupungissa, paholaismuseossa ja jazzklubilla.

Kaunasin alun perin 1200-luvulla rakennettu linna. Kuva: Auli Särkiö

Kaunasin vanhaakaupunkia. Kuva: Auli Särkiö

Kaunasissa. Kuva: Soila Ojanen

Kaunasin Paholaismuseossa. Yksityiskohta. Kuva: Leea Pienimäki

Gyva Grafikan (Tadas Simkus ja Zygimantas Amelynas) toteuttama Wise Grandpa -seinämaalaus Kaunasissa. Kuva: Eino Kaikkonen

Neljäntenä päivänä matka jatkui Kaunasista kohti vuonna 1409 valmistunutta Trakain linnaa. Seudulla asuu edelleen turkkia puhuvia karaiimeja, jotka eroavat etnisesti ja uskonnollisesti muusta Liettuan väestöstä. Ensimmäiset karaiimit saapuivat Trakaihin jo 1300-luvun lopussa Vytautas Suuren aikana.

Trakain linna. Kuva: Riikka Laczak

Trakain linnassa. Kuva: Riikka Laczak

Linnan sisäpiha. Kuva: Auli Särkiö

Jaakko Rönkkö, Leea Pienimäki ja Nils-Erik Friis Trakaissa. Kuva: Eino Kaikkonen

Matkanjohtajana toimi Nils-Erik Friis (Friis&Resor), ja Friisin kanssa matkaohjelmaa suunnittelivat puheenjohtaja Maria Säkö ja toiminnanjohtaja Riikka Laczak. Paikallisena oppaana oli asiantunteva Regina Lakacauskaite. Suurin osa opintomatkan kustannuksista katettiin Kopioston valokopiointikorvauksista maksettavilla stipendeillä, jolloin lähtijöiden omakustannusosuus jäi hyvin kohtuulliseksi.

Kuvaajina ovat opintomatkalle osallistuneet Eino Kaikkonen, Soila Ojanen, Leea Pienimäki, Auli Särkiö ja Riikka Laczak. Kuvaajan nimi on mainittu kuvan yhteydessä.

Lisätietoja SARVin opintomatkoista:
Puheenjohtaja Maria Säkö, puheenjohtaja(at)sarv.fi, 044 5065695, 0440 760917
Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, 041 5065594
Matkanjohtaja Nils-Erik Friis (Friis&Resor), friisresor(at)gmail.com, 0500 160 868

 

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort