Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, myöntää vuoden 2017 Kritiikin Kannukset -palkinnon Maija Kauhaselle. Maija Kauhanen (s. 1986) on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin oppiaineesta ja tullut tunnetuksi monipuolisena muusikkona. Hän on tuttu Okra Playgroundista, Rönsystä, Malmöstä ja lukuisista muista yhtyeistä, joiden tyylilajit vaihtelevat kansanmusiikista indiepoppiin. Kauhasen pääsoitin on kantele, mutta hän on myös loistava laulaja sekä lyömä- ja kosketinsoitinten soittaja.

Tänä vuonna Maija Kauhanen on tehnyt läpimurtonsa sooloartistina ja julkaissut soololevyn nimeltä Raivopyörä. Soolotaiteessaan Kauhanen kokoaa monipuolisuutensa yhteen pakettiin: hän soittaa käsillään kanteletta ja jaloillaan perkussioita sekä käyttää samalla ääntään huikean laaja-alaisena instrumenttina liikkuen taiturillisesta rallattelusta traagisiin huutoihin. Kauhanen on vaikuttava virtuoosi, mutta hän asettaa taitonsa täysin musiikin palvelukseen. Laulu ja soitto koskettavat, biitti vie mukanaan.

Maija Kauhasen ohjelmiston lähtökohta on kansanmusiikkiperinteessä, mutta hänen yhden naisen orkesterinsa tarjoaa jotain, mitä musiikin kentällä ei ole aikaisemmin nähty. Luopumatta tradition  ytimestä Kauhanen tuo kansanmusiikin nykypäivään ja luo uutta. Kappaleiden dramaturgia mukailee arkaaisen musiikin  estetiikkaa, mutta käsittelee sitä persoonallisesti ja taitavasti ja antaa musiikin liikkua orgaanisesti tunnelmasta toiseen. Kanteleellaan Kauhanen soittaa niin perinteisiä sävelkudelmia kuin rajua vireellä leikkivää avantgardea.

Kekseliäät soitto- ja laulutavat maalailevat tekstisisältöjä ja kuljettavat ajattomia tarinoita. Musiikki ja sanat kietoutuvat toisiinsa erottamattomaksi kokonaisuudeksi, jota ryydittävät kansanrunouden tyylikeinot, kuten toistot ja äänneharmoniat. Sanoituksissa vanhaa materiaalia ei nosteta turhaan jalustalle, vaan kansanlaulujen sanat yhdistyvät mutkattomasti Kauhasen omiin teksteihin ja kokemusmaailmaan.

Raivopyörä-soololevyä on kypsytetty rauhassa ja se on tehty huolellisesti kansainvälisen tuottajan Colin Bassin kanssa. Raivopyörä-levyn julkaisee saksalainen levy-yhtiö Nordic Notes.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Palkintolautakuntaan 2016–2017 kuuluivat puheenjohtajana Maaria Niemi, jäseninä Ansa Aarnio, Tove Djupsjöbacka, Tenka Issakainen, Tuomas Juntunen, Eija Niskanen ja Matti Tuomela, varajäseninä Kirsti Holmberg ja Iida Simes sekä sihteerinä SARVin toiminnanjohtaja Riikka Laczak ja vs. toiminnanjohtaja Minna Juhala.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort