Aika ja paikka: Maanantaina 27.3. klo 17 alkaen ravintola Manhattanin Dandy-salissa

Netti on luonut valtaisan kasvualustan ennen vain suusta suuhun kulkeneille valeuutisille, urbaaneille legendoille. Kun trollit mellastavat, ja vihapuhe leviää kuka enää tietää, mikä on totta, mihin uskoa? Aihe on polttavan ajankohtainen, mutta Kulttuuriklubi ei lannistu, vaan käy infosotaan puhtain asein. Kaksi alan asiantuntijaa opastaa kriittiseen kansalaisuuteen.

”Jokainen päivä on aprillipäivä”, varoittaa toimittaja, kirjeenvaihtaja Tuomas Murajakin, joka uudessa faktantarkistuksen käsikirjassaan Faktat tiskiin! hälventää väärän informaation sumuverhoa ja kertoo faktantarkistuspalvelun, Faktabaarin, tarinan. Teoksen voi ostaa tilaisuudessa.

”Mielestäni on vaarallista puhua, että eläisimme nyt totuuden tai faktan jälkeistä aikaa. Tällaiset puheet vaihtoehtoisesta faktasta tai faktan jälkeisestä ajasta antavat vain siimaa valheille ja ryhtyvät toteuttamaan itse itseään. Ennustuksilla on taipumus toteutua. Tällaiset ennustukset vain sahaavat journalismin oksaa, joka yhä perustuu faktoihin ja totuudellisuudelle.”

Kommenttipuheenvuoron käyttää kriitikko ja Wikimedia Suomi ry:n puheenjohtaja Heikki Kastemaa, joka kertoo Wikipediaan kirjoittamistaan artikkeleista Faktantarkistus ja Valeuutinen. Näistä aiheista on kirjoitettu valtavasti sekä tutkimuksia että journalistisia tekstejä viime aikoina. Heijastavatko nämä ilmiöt poliittisesti yhä enemmän vastakkain jakautuvaa aikaamme ja viestinnän muutoksia? Ja jos mediassa huijataan yhä enemmän, miksi näin tapahtuu ja voidaanko sitä torjua? Voivatko tosiasiat päihittää valehtelun? Ja jos valehtelu ja tosiasioiden selvittely yhdistetään yleensä poliittiseen journalismiin, onko kulttuurin eri aloilla tarvetta faktantarkistuksiin ja onko kulttuuriuutisissa valeuutisia?

Klubilaisten kommentit, omat kokemukset ja keskustelu alustusten jälkeen luovat jälleen mielenkiintoisen ja antoisan illan. Musiikista vastaa tuttuun tapaan Purkkiorjat.

Sydämellisesti tervetuloa!

(Ravintola Manhattan tarjoilee meille Klubilistan, 9.40–9.70 €)

Hannele Salminen, moderoija
hannele.s.salminen(at)gmail.com

Manhattan, Eteläesplanadi 24, www.manhattansteakhouse.fi

Tapahtuma facebookissa.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort