Aika: Maanantaina 19.12. klo 17, Paikka: Ravintola Manhattanin Dandy-sali. Lämpimästi tervetuloa!

Joulun lähestyessä Suomen arvostelijain liiton kaikille avoin Kulttuuriklubi syventyy pohtimaan ikuisuuskysymyksiä. Onko henkisyyttä olemassa – ja jos on – mitä sillä tarkoitetaan?

Aiheesta alustaa palkittu esseisti kirjailija, filosofi Torsti Lehtinen, joka on pohtinut ruumiin ja hengen suhdetta kautta koko tuotantonsa. Hänen estetiikassaan yhdistyvät lukeneisuus ja katu-uskottavuus.

” Filosofian ikuisuusongelmia on kysymys ruumiin ja sielun suhteesta. Se on aiheuttanut filosofeille ja teologeille päänvaivaa mailman sivu. Selkeimmin ruumiin ja sielun tai mielen määrittivät erillisiksi antiikin aikaan Platon ja Uuden ajan alussa 1600-luvulla René Descartes. Filosofiaan vakiintui dualistinen käytäntö erottaa toisistaan jyrkästi ruumis ja sielu.

Dualismissa ruumis edustaa ihmisen aineellista, näkyväistä puolta, jolla on ulottuvuudet, kuten pituus ja paino. Sielun tai mielen ilmiöt sen sijaan ovat näkymättömiä, eikä niillä ole ulottuvuuksia, ei pituutta eikä painoa. Niiden tunnusmerkki on intentionaalisuus, suuntautuminen kohteisiin.

Ihmisen jakamista ruumiiksi ja sieluksi on myös vastustettu. On katsottu, että ihminen on ykseys, jota ei voi pilkkoa osiin. Toisaalta on myös ajateltu, että jako vain kahteen substanssiin synnyttää liian kapean ihmiskäsityksen. Oikeampaa on puhua ihmisestä ruumiin, sielun ja hengen kokonaisuutena. Sielun ja hengen samastaminen johtaa sekaannuksiin. Samoin käy, jos henkisyyden ja hengellisyyden käsitteet sekoitetaan keskenään.”

Vuoden viimeisessä klubi-illassa annetaan enemmän aikaa osallistujien kommenteille, näkökulmille ja keskustelulle. Sana on vapaa!

Klubin suosio on kasvanut kerta kerralta, ja osallistujat ovat täyttäneet salin täpötäyteen lähes kuukausittain järjestetyissä tilaisuuksissa. Nyt on aika muistella mennyttä. Mikä illoissa on ollut hyvää, missä olisi varaa parantaa? Entä mitä pohditaan kevään tilaisuuksissa? Miettikää jo etukäteen kiinnostavia teemoja.

Vesa Anttonen ja Kimmo Mustonen puhaltavat iltaan Bluesin henkeä. Sydämellisesti tervetuloa!

(Ravintola Manhattan tarjoilee meille Klubimenun, 9.40–9.70 €)

Hannele Salminen, moderoija, hannele.s.salminen(at)gmail.com, 045 138 8648

Manhattan, Eteläesplanadi 24, www.manhattansteakhouse.fi

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort