SARVin seuraava opintomatka suuntautuu Liettuan Vilnaan ja Kaunasiin 10.5.–13.5.2017. Matkalla tutustumme kulttuurinähtävyyksiin, vierailemme muun muassa Trakain linnassa, patsaspuisto Gruto Parkasissa ja itsenäiseksi tasavallaksi julistautuneessa Užupisissa sekä tapaamme kulttuurin parissa toimivia henkilöitä ja järjestöjä.

Opintomatka Vilnaan ja Kaunasiin 10.5.–13.5.2017

Vilnalla (liett., eng., ruots. Vilnius, puol. Wilno, saks. Wilna) on rikas menneisyys, jonka kerrokset näkyvät kaupunkikuvassa monin eri tavoin. Vilna kuului 1300-luvulta lähtien Liettuan suuriruhtinaskuntaan ja oli 1500-luvun loppupuolelta Puola-Liettuan johtava kulttuurikeskus yliopistoineen. 1700-luvun lopusta ensimmäiseen maailmansotaan asti Vilna oli osa Venäjän keisarikuntaa, minkä jälkeen se oli saksalaisten joukkojen miehittämänä. Vilna kuului Puolalle vuodesta 1922 toiseen maailmansotaan asti, ja tuolloin Kaunas (puol. Kowno, saks. Kauen) toimi Liettuan pääkaupunkina. Neuvostotasavallan aikana 1945–1991 maan pääkaupunki oli jälleen Vilna. Liettua on ollut itsenäinen vuodesta 1991.

Vilnan hienossa arkkitehtuurissa näkyy muun muassa gotiikan, renessanssin, barokin ja klassismin vaikutteita. Vilnan vanhakaupunki on osa Unescon maailmanperintöluetteloa.

Opintomatkalla tutustutaan Vilnan ja Kaunasin monipuoliseen kulttuuritarjontaan ja museoihin, tavataan paikallisia kulttuurialan toimijoita ja käydään Liettuan kansallisoopperassa. Liettua on vanha teatterimaa, jolla on pitkät perinteet. Ne ovat vaikuttaneet myös suomalaisten teatterintekijöiden ajatteluun. Liettuan kansallisteatterissa on edelleen muun muassa Eimuntas Nekrošiuksen ohjauksia, joiden ensi-ilta on ollut jo 1980-luvulla. Ohjelmistossa on myös suomalaista uutta draamaa. Liettuassa on paljon pieniä teatteriryhmiä, jotka ovat kansainvälisestikin tunnettuja, kuten Oskaras Koršunovasin ja Cezariksen ryhmät. Opintomatkalla on mahdollista käydä teatteriesityksessä ja keskustella teatterintekijöiden kanssa.

Hintataso Liettuassa on kohtuullinen ja käytössä on euro.

Alustava ohjelma (päivittyy vielä)

Keskiviikko 10.5.2017
10.20 Air Balticin lento Helsinki-Riika-Vilna
13.20 kuljetus bussilla keskustaan, majoittuminen hotelli Panoramaan
14.00 lounas
15.00 kaupunkikierros oppaan kanssa
Illalla kulttuuriohjelmaa oman valinnan mukaan

Torstai 11.5.2017
Aamiainen hotellissa
10–13 ohjelmaa, vierailu Užupisissa
13.00 lounas
Kulttuuriohjelmaa
17.50 bussilla oopperaan
18.30 Liettuan kansallisooppera: Figaro Vedybos (Figaron häät)
A. Vienuolio gatvė 1, Vilnius 01104

Perjantai 12.5.2017
Aamiainen hotellissa
09.00 matkatavarat bussiin, lähtö
11.00 patsaspuisto Gruto Parkas, Puistoon on kerätty 86 neuvostoaikaista patsasta.
12.00 lounas
13.00 matka jatkuu Kaunasiin
15.00 majoittuminen kolmen tähden keskustahotelliin Hof
Yhteinen päivällinen, paikallista kulttuuriohjelmaa

Lauantai 13.5.2017
Aamiainen hotellissa
vapaata aikaa
12.00 lähtö Kaunasista
13.00 Trakai
lounas
tutustuminen Trakain linnaan
klo 15.00 jatkamme Vilnan lentokentälle
klo 15.45 lähtöselvitys
klo 16.45 Air Balticin lento Vilna-Riika-Helsinki
klo 19.55 saapuminen Helsinkiin

Vilnan nähtävyyksiä:
– Vilnan vanha kaupunki, Unescon kulttuuriperintökohde
– Valokuvakeskus
National Gallery of Art
– Juutalaismuseo, juutalaiskorttelit vanhassa kaupungissa
– Kansanmurhan uhrien museo, ns. KGB:n vankilamuseo

Kaunasin nähtävyyksiä:
Kaunasin vanha kaupunki
– Yhdeksäs linnoitus, museo
Paholaismuseo

Opintomatkalle mahtuu mukaan 20 lähtijää ja matkanjohtaja. Matkan hinta on 280 euroa / henkilö. Matkan hintaan sisältyvät meno-paluulennot Vilnaan, bussikuljetukset Vilnassa ja Kaunasissa, majoittumiset kahden hengen huoneissa, puolihoito, oppaiden palvelut sekä kaikki pääsyliput matkaohjelmaan kuuluviin kohteisiin ja Liettuan kansallisoopperan esitykseen. Lisämaksu yhden hengen huoneesta on 70 euroa (rajoitettu määrä huoneita).

Hotellimme Vilnassa on Hotel Panorama ja Kaunasissa Hotel Hof. Matkanjohtajana toimii Nils-Erik Friis (Friis&Resor) www.friisresor.eu.

Matkaa tuetaan Kopiostosta saaduilla tekijänoikeuskorvauksilla. Jos kaikki ilmoittautuneet eivät mahdu mukaan, etusijalle asetetaan ne Kopiosto-valtakirjan palauttaneet SARVin jäsenet, jotka eivät aiemmin ole olleet millään SARVin järjestämällä opintomatkalla, eivätkä ole saaneet kahtena viime vuotena Kopiosto-apurahaa.

Matkalle ilmoittaudutaan verkkolomakkeella.

Ilmoittautumisaika päättyy 31.1.2017. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla osallistumismaksu. Lasku lähetetään ilmoittautumisajan umpeuduttua.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort