Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkinto myönnetään tänä vuonna koreografi ja tanssija Elina Piriselle komeaan lentoon lähteneestä taiteellisesta työstä ja erityisesti omaäänisestä, väkevästä tanssiteoksesta Personal Symphonic Moment.

Lahjakkaan 32-vuotiaan tanssitaiteilijan tuorein teos sai ensi-iltansa Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa marraskuussa 2013. Sivuaskel-festivaalilla helmikuussa 2014 kiitetystä työstä nähtiin vielä uusi versio.

Hienoa palautetta ja vilkasta keskustelua synnyttäneessä työssä toteutetaan näyttämöllisiä ruumiinavauksia Dmitri Šostakovitšin Leningrad-sinfonian tahtiin. Jo työn lähtökohta on ihailtava – ja haasteellinen. Tiukkana kehikkona on monumentaalinen ja mahtipontinen, kokonaan kuultava sävelteos, jota vasten tutkitaan uudenlaista kehollista olemista näyttämöllä. Šostakovitšin musiikki pauhaa lähes vartin verran yksikseen pimeällä estradilla. Vähitellen esiin vyöryy kolmen naishahmon uljas, pitelemätön ja moniin suuntiin kasvava esitys, josta riittää pohdittavaa pitkäksi aikaa.

Niin kotimaisia kuin ulkomaisia katsojia koskettaneista näkymistä avautuu primitiivisiä ja älyllisiä sinfonisia hetkiä kehollisuudesta, autismia lähenevästä olemisesta, sentimentaalisuudesta, anarkiasta, häpeästä, filosofiasta ja lohdusta. Yhtä lailla nykytanssin ja -teatterin, musiikin ja performanssitaiteen elementtejä kuin myös filosofian ja feminismin äänenpainoja sulautteleva työ tuo syvemmällä tasolla esiin jotakin olennaista ihmisyydestä ja ajasta.

Pirisen viimeaikaisia töitä on pidetty epäsuoralla tavalla poliittisina ja samalla henkilökohtaisuudessaan puhuttelevina. Itse hän sanoo innostuvansa erityisesti villeistä, kauniista ja älykkäistä ”psykologis-ruumiillisista” näyttämömaisemista. Hänen aiempia töitään ovat mm. Kiasmassa esitetyt Wrong Right Love Fight -ryhmäteos (2010) ja yhteisohjaus Napoleon Pink Horse (2012) sekä soolot Lover of the Pianist (2011) ja A Friend of the Pianist (2009). Lover of the Pianist valittiin kansainvälisen Aerowaves-verkoston 20 koreografian suosituslistalle 2012. Pirinen on valittu myös Zodiakin kansainvälistymishankkeen koreografiksi.

Elina Pirinen valmistui koreografiksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008 ja tanssijaksi 2005. Hän on työskennellyt myös indie rock -muusikkona Mikko Torvisen Viihdeorkesterissa 2000–2010 ja opiskellut klassista musiikkia ja laulua 25 vuoden ajan.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille. Palkintolautakuntaan 2013–2014 kuuluivat puheenjohtajana Marita Nyrhinen, jäseninä Veikko Halmetoja, Hannele Jyrkkä, Elisabeth Nordgren, Siskotuulikki Toijonen, Taneli Topelius ja Marja-Riitta Vainikkala, varajäseninä Petr Rehor ja Jaakko Rönkkö sekä sihteerinä toiminnanjohtaja Riikka Laczak ja vs. toiminnanjohtaja Petri Talvitie.

Kuvat: Jouni Viitala

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:

Vs. toiminnanjohtaja Petri Talvitie, info@sarv.fi, puh. 041 5065 594

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort