Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, on myöntänyt vuoden 2013 Kritiikin Kannukset -palkinnon saksofonisti Linda Fredrikssonille. Monipuolisesti lahjakas ja teknisesti suvereeni Fredriksson tekee uraauurtavaa työtä ottamalla haltuun perinteisesti maskuliinisena soittimena pidetyn saksofonin.

Hän tulkitsee jazzia väkevästi artikuloiden eikä hänen luova ilmaisunsa rajoitu pelkästään soittimen hallintaan.

Linda Fredriksson (s. 1985) on monipuolinen saksofonisti ja saksofoninsoiton opettaja. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemian lisäksi Conservatorium van Amsterdamissa ja Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa.

Ystäviensä basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen kanssa Mopo-trion perustanut ja siinä soittava ilmaisuvoimainen Fredriksson on yhtyeen sielu ja kantava voima. Kekseliäät, toimivat ja monisyiset kappaleet ovat syntyneet ja kehittyneet muun muassa jazzista, 1970-luvun punkista ja Suomen luonnosta ammentavan bändin yhteistyönä. Mopo-triossa Linda Fredriksson antaa vahvan näytön puupuhaltimien taitavana hallitsijana ja persoonallisena muusikkona.


Fredriksson on syvän emotionaalinen, klassisen perinteen taitava soittaja, jonka villeissä ja vapautuneissa tulkinnoissa on asennetta ja huumoriakin, taiteellisesta tasosta tinkimättä. Yhtyeineen hän tuo suomalaiseen jazziin todellisen piristysruiskeen.

Mopon lisäksi Fredriksson soittaa lukuisissa muissa yhtyeissä. Ennen Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkintoa Fredriksson on saanut Nuoren solistin palkinnon Suomen Big Band -mestaruuskilpailussa vuonna 2010 sekä saavuttanut Young Nordic Jazz Comets Suomen osakilpailun voiton yhdessä Mopo-yhtyeen kanssa 2011.


Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Palkintolautakuntaan 2012-2013 kuuluivat puheenjohtajana Antti Selkokari, jäseninä Seppo Heiskanen, Kikka Holmberg, Marita Nyrhinen, Maria Säkö, Siskotuulikki Toijonen ja Marja-Riitta Vainikkala, varajäseninä Elisabeth Nordgren ja Tarja Nurmi sekä sihteerinä toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

Kuvat: Jouni Viitala

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort