Suomen arvostelijain liitto ry on myöntänyt vuoden 2012 Kritiikin Kannukset -palkinnon Selina Anttiselle ja Vesa Oivalle, joiden arkkitehtitoimisto AOA – Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy voitti Helsingin yliopiston uuden kirjaston arkkitehtuurikilpailun. Kritiikin Kannukset annetaan ensimmäistä kertaa pitkän historiansa aikana rakennustaiteelle.

Helsingin yliopiston uusi kirjasto on maailman parhaan rakennustaiteen tavoin edellä aikaansa. Se on ajatonta ja kestävää – ja silti se on luonteeltaan myös oman aikansa tuote. Kaisa-kirjasto on sekä arvokas osa yliopiston keskustakampusta että julkisiin liikenneyhteyksiin ja katujen arkitoimiin liittyvä, sijaintinsa ja tilaohjelmansa puolesta harvinaisen vaativa rakennus. Se on tehty sekä akateemisia tutkijoita, opiskelijoita että kansalaisia varten. Kirjasto tarjoaa monenlaisia kohtaamisen tiloja ja eri kerroksista avautuu yllättäviä näkymiä Helsingin sydämeen.

mg_9923

Kuvat: Jouni Viitala ja Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy

20120201_kaisa_cf-7569

Kuvat: Jouni Viitala ja Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy

Julkisuushakuisen imagoarkkitehtuurin ja paviljonkikulttuurin keskellä on tärkeää, että todellisen rakennustaiteen syntymisen edellytykset luo aina ensisijaisesti tilaaja, joka luottaa suunnittelijaansa ja antaa vaativallekin rakennukselle mahdollisuuden tulla omaksi itsekseen – kokonaisuudesta, arkkitehtonisesta ideasta, tilasta, valosta ja yksityiskohdista tinkimättä.

mg_0009

Kirjaston valmisteilla oleva julkisivu Fabianinkadun puolelta. Kuva: Jouni Viitala

Suomalaisessa nykyarkkitehtuurissa kirjastorakennus on sähäkkyyteen asti rohkeata, monitoimista, mutta samalla vakavasti otettavaa. Se edustaa uuteen katsovaa mutta ympäristön ja sen menneisyyden kanssa aidosti seurustelevaa arkkitehtuuria.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

mg_9935Palkinnonsaajat. Kuva: Jouni Viitala

Palkintolautakuntaan 2011–2012 kuuluivat puheenjohtajana Antti Selkokari, jäseninä Saara Hacklin, Eeva Kauppinen, Mats Liljeroos, Tarja Nurmi, Maria Säkö ja Silja Ylitalo, varajäsenenä Seppo Heiskanen sekä sihteerinä toiminnanjohtaja Riikka Laczak.

mg_9800

Kritiikin Kannukset -palkinnon on suunnitellut Börje Rajalin ja tehnyt hopeaseppämestari Heikki Laakso. Kuva: Jouni Viitala

 

 

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort