Suomen arvostelijain liitto myönsi vuoden 2011 Kritiikin Kannukset nukketeatteriohjaaja Merja Pöyhöselle. Kritiikin Kannukset -palkinto jaettiin tänä vuonna 50. kerran.

Merja Pöyhönen, 30, on tämän hetken aktiivisimpia ja lahjakkaimpia nuoria nukketeatterintekijöitä. Pöyhösen läpimurto on helmikuussa ensi-iltansa saanut John-Eleanor. Turun kulttuuripääkaupungin ohjelmistoon kuuluva aikuisten nukketeatteriesitys yhdistää kekseliäästi teatterin, historiantutkimuksen ja nukketeatterin keinoja. Näytelmä kertoo keskiajalla eläneestä transvestiitista ja prostituoidusta John Rykeneristä. Sukupuolen rajoja ja seksuaalinormeja omaperäisellä tavalla kommentoiva näytelmä risteilee onnistuneesti toden ja fiktion, historian ja nykyajan, komiikan ja draaman välillä. Pöyhösen ohjauksessa pääsevät oikeuksiinsa keskiajantutkija Tom Linkisen ja nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin oivaltava käsikirjoitus ja hienosti toisiaan täydentävä näyttelijäntyö.

Palkinnonsaajalle kohotettiin malja.

Turun taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2005 valmistunut Pöyhönen on esiintynyt ja ohjannut muun muassa aikuisten nukketeatteriesityksen Yhteenveto planeettojen välisistä etäisyyksistä, kokeilevan yhteisproduktion Alla Poen sekä lasten nukketeatterinäytelmän Likinäköinen prinsessa.

Nukketeatteri on Suomessa pitkään ollut aliarvostettu taiteenlaji. Merja Pöyhösen kaltaisten kunnianhimoisten, koulutettujen tekijöiden myötä ala on 2000-luvulla alkanut näyttäytyä ennakkoluulottomana ja innovatiivisena, rohkeasti eri tekniikoita kokeilevana taidemuotona, jolle yhteiskunnallisetkaan aiheet eivät ole vieraita.

Juhlassa nähtiin lyhennelmä Merja Pöyhösen ohjaamasta nukketeatteriesityksestä.

Lisätietoja:
hallituksen puheenjohtaja Siskotuulikki Toijonen, p. 050 406 0117, st.toijonen(at)pp.inet.fi
toiminnanjohtaja Riikka Laczak, p. 041 506 5594, riikka.laczak(at)sarv.fi
lautakunnan puheenjohtaja Heikki Kastemaa, p. 050 356 3827, heikki.kastemaa(at)saunalahti.fi

Kritiikin Kannusten 50-vuotisjuhla 

Kritiikin Kannusten 50-juhalan teemana oli Kannustetut kautta aikojen. Juhlassa esiintyivät aiemmin Kritiikin Kannukset -palkinnon saaneet taiteilijat: kapellimestari Jorma Panula, ohjaaja Kalle Holmberg, runoilija Johanna Venho ja tanssija-koreografi Eeva Muilu.

Juhlapuhuja oli kulttuuritoimittaja Matti Rinne.

Kapellimestari Jorma Panula.

Ohjaaja Kalle Holmberg.

Runoilija Johanna Venho.

Tanssija-koreografi Eeva Muilu.

Juhlan musiikista vastasi pianisti Jukka Nykänen.

Kuvat: Pia Pettersson

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort