Suomen arvostelijain liitto myönsi vuoden 2011 Kritiikin Kannukset nukketeatteriohjaaja Merja Pöyhöselle. Kritiikin Kannukset -palkinto jaettiin tänä vuonna 50. kerran.

Merja Pöyhönen, 30, on tämän hetken aktiivisimpia ja lahjakkaimpia nuoria nukketeatterintekijöitä. Pöyhösen läpimurto on helmikuussa ensi-iltansa saanut John-Eleanor. Turun kulttuuripääkaupungin ohjelmistoon kuuluva aikuisten nukketeatteriesitys yhdistää kekseliäästi teatterin, historiantutkimuksen ja nukketeatterin keinoja. Näytelmä kertoo keskiajalla eläneestä transvestiitista ja prostituoidusta John Rykeneristä. Sukupuolen rajoja ja seksuaalinormeja omaperäisellä tavalla kommentoiva näytelmä risteilee onnistuneesti toden ja fiktion, historian ja nykyajan, komiikan ja draaman välillä. Pöyhösen ohjauksessa pääsevät oikeuksiinsa keskiajantutkija Tom Linkisen ja nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin oivaltava käsikirjoitus ja hienosti toisiaan täydentävä näyttelijäntyö.

img_0683

Malja palkinnonsaajalle.

img_0634

Turun taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2005 valmistunut Pöyhönen on esiintynyt ja ohjannut muun muassa aikuisten nukketeatteriesityksen Yhteenveto planeettojen välisistä etäisyyksistä, kokeilevan yhteisproduktion Alla Poen sekä lasten nukketeatterinäytelmän Likinäköinen prinsessa.

Nukketeatteri on Suomessa pitkään ollut aliarvostettu taiteenlaji. Merja Pöyhösen kaltaisten kunnianhimoisten, koulutettujen tekijöiden myötä ala on 2000-luvulla alkanut näyttäytyä ennakkoluulottomana ja innovatiivisena, rohkeasti eri tekniikoita kokeilevana taidemuotona, jolle yhteiskunnallisetkaan aiheet eivät ole vieraita.

img_0698

Juhlassa nähtiin lyhennelmä Merja Pöyhösen ohjaamasta nukketeatteriesityksestä.

Kuvat: Pia Pettersson.

Jaa artikkeli:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
bursa escort